Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Как Тодор Живков интегрира ромите

Как Тодор Живков интегрира ромите

1701За да се реши циганският въпрос властта по времето на Тодор Живков предприема редица стъпки. В ЦК на БКП се създава специален отдел за малцинствата, в който дълги години работи  и някогашния ремсист от Сливен Господин Колев. Единственият циганин, допуснат до кулоарите на ЦК. Той е първият и единственият засега циганин, назначен на толкова висок управленски пост в цяла Европа. По негова инициатива е приет закон, забраняващ скитничеството, преди това малцинството не живеело уседнало. Благодарение на него се приемат мерки за приобщаването им в българското общество. Той прокарва и закони за смесени училища, за задължително средно образование, както и квотен принцип за приема им в университет. Колев настоявал и да се разбият ромските махали, за да могат жителите им да обитават не гета, а нормална среда. Един от най-уважаваните и авторитетни доайени на циганската общност у нас умира през 2011 г., оставяйки след себе си мемоарната си книга “Един циганин в ЦК на БКП”.

Господин Колев приживе казваше: 

 Осигурихме работа за всички, жилища. На скитащите катунари давахме по 5 хиляди лева, ако се заселят. На родителите на учениците отпускахме по 20-30 лева помощи, за да ги пращат редовно на училище“, изрежда мерките Колев. И не пропуска студентите. По личната молба на Тодор Живков той бил натоварен да „вкара“ във ВУЗ всички кандидати от цигански произход, които на изпитите са получили оценка над 3. „Така се създаде циганска интелигенция“, казва Колев. Когато през 1980 година ЦК поръчали секретно изследване, се оказало, че 40% от циганите в България вече са интегрирани.

Когато през 1966 година Тодор Живков се среща с президента на Франция Шарл дьо Гол, френските журналисти го попитали как живеят циганите в България, а той отвърнал „Какви цигани, в България няма цигани“, обича често да си спомня Колев.

CIG1-170x280Самият факт, че имаше отдел за националните малцинства говори, че държавното ръководство признава, че ги е имало, но никъде не се говореше за това, казва Колев. На една от срещите си с Тодор Живков първият човек в държавата му казал: „Другарю Колев, ние не признаваме циганите за малцинство. Те са наши хора.  Циганският въпрос е наш вътрешен въпрос. Докато турският – не е“.

 На въпроса „Какво точно правеше този отдел за малцинствата?”, той казва: Проучвахме проблемите, които трябва да бъдат решени от ЦК на партията. Помните, тогава БКП решаваше. Обикалях страната и настоявах да се ликвидира скитническият живот на циганите.

Стана възможно. До голяма степен… А привилегии имаше – тогава не говорехме за интегриране, а за приобщаване на циганското население към българската общност. Имахме за цел да издигнем материалната и духовната култура на циганите до основното население – българите. Затова и излезе решение временно да се приемат нашите младежи във ВУЗ-овете с по-нисък бал. Защото циганските деца имаха равни права с българските, но нямаха равен старт.

А на обвинението, че насилствено са затваряли циганите в гетата той отговаря така:

image_151798_2Това „посегателство“ имаше съвсем друго предназначение, и циганите, които тогава „установихме по места“ с доста труд, и почти, признавам, насилствено, до днес са ни благодарни. И съвсем не в гета ги настанявахме. Бяха им отпускани по 5 хиляди лева, не малко пари за онова време, безлихвени заеми за жилища, строехме къщи, апартаменти, цели квартали, намирахме им работа. Децата се учеха в общи училища с българчетата. Имахме задача да ликвидираме обособените махали и да се избягва съсредоточаването на циганите в един квартал. Някои получаваха апартаменти и от местоработата си, но като признание за труда им, за това, че са ударници и отлични работници, не за други привилегии. До 1986 г. има 280 цигани, наградени с ордени от Президиума на Народното събрание за високи заслуги за работата им в селското стопанство. Имаме и герои на социалистическия труд. Само в Сливен 29 цигани бяха признати за активни борци. Наши хора имаше неработещи, но не и безработни, това сочи проучването, направено от нашия отдел и ръководено от социолога и секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов. Хората ни работеха главно в селското стопанство, промишлеността, строителството. И всички данни от всички проучвания доказваха, че около 40 на сто от всичките български цигани до 1980 г. вече бяха напълно интегрирани. Което значи, че в материално, културно, интелектуално отношение бяха „рамо до рамо“ със средностатистическия българин тогава.

image_151798_2И отново за интеграцията: През 1981 г. направихме проучване, тогава неработещите цигани бяха 10 процента. Но всъщност и те не бяха в истинския смисъл на думата безработни – бяха хамали, ваксаджии, занимаваха се с общественополезен труд. Така че въпросът с трудовата заетост при циганите беше наистина решен. В Рогозина, Добричко, дори направиха специални жилища за тях. В Русе пък бяха настанени около 500 скитащи цигани, които останаха там цели… 5 години. Не е малко, нали? А и като отидоха другаде, отидоха да работят, не да крадат.

 А каква е рецептата за ромската интеграция днес и възможна ли е въобще :

Първо трябва да им се осигури работа. Даже, извинете, и с малко диктат, дори и някои да „ореват орталъка“ за „нарушаване на правата на човека“, трябва да заставим циганите да работят. Има и друго, ще ви го кажа направо – в една част от българското население се появиха необичайни антицигански настроения, бих ги нарекъл дори расистки. Такова нещо преди 10 ноември наистина нямаше. Трябва да сме търпими един към друг. А то какво стана – бедността и безработицата озлобиха хората и те изливат гнева си върху циганите, с които бащите им са живели дълги години, цял живот, заедно. България е точно толкова наша родина, колкото и на българите, хайде да не правим, както се казва, цигански работи в нея!

Кой е Господин Колев ?

Господин Колев е роден на 20 януари 1923 г. в циганската махала в Сливен в семейство на текстилни работници. 17-годишен става член на РМС, през 1942 г. за дейността му в организацията заедно с три други циганчета и много българи е осъден на 5 години затвор, които „излежава“ в Сливен и Варна. Членува в БКП от пролетта на 1944 г., по-късно е военен, след това – експерт по малцинствените въпроси в ЦК на БКП.  Без притеснения споделял как са го наричали близки и познати – „циганинът от ЦК“. Там работи до 1990 г. – 30 години, и издадената си преди години книга нарича с обич, вероятно и с носталгия, „Един циганин в ЦК на БКП“. Умира на 6 януари 2011 г. в родния си град.

16 Коментари

 1. ДА на такива цигани. Но защо стана така, че циганин е мръсна дума днес?

  • Той е бил ЦИГАНИН, а сегашните искат да им казваме РОМИ – затова

   • Така е г-це/г-жа Ана, защото по онова време, т.е. по времето на комунизма беше забранено дори да се говори на ромски език и се ползваше единствено българската дума „цигани“, въпреки, че уж според др. Живков нямало цигани в Бг.
    Думата „роми“ е нашата си дума за нас и ние искаме да ни наричат като общност с нашата си дума, а не с други думи. Разбира се, не се сърдим когато ни наричат цигани, но предпочитаме роми. В същност ром от цигански, преведено на български означава циганин, мъж, съпруг.

 2. МИСИС ДЖУЛИ

  … ДОБРЕ ДЕ, ТОГАВА САМО ЕДИН ЦИГАНИН – /Господин Колев/ Е БИЛ …“допуснат до кулоарите на ЦК НА БКП.“, КОЙТО НАПЪЛНО Е ИНТЕГРИРАЛ 40% ОТ ЦИГАНИТЕ?! … А, СЕГА ИЗ КУЛОАРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА ЩЪКАТ МНОГО ПОВЕЧЕ , КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ИНТЕГРИРАТ ЦИГАНИТЕ НЕ 40, А 100%?! … ВИДИМО Е ОБАЧЕ, ЧЕ НЕ ТОВА Е ПРИЧИНАТА? … „По негова инициатива е приет закон, забраняващ скитничеството, … Даже, извинете, и с малко диктат, дори и някои да „ореват орталъка“ за „нарушаване на правата на човека“, трябва да заставим циганите да работят.“ … „А и като отидоха другаде, отидоха да работят, не да крадат. … и циганите, които тогава „установихме по места“ с доста труд, и почти, признавам, насилствено, до днес са ни благодарни.“ … ВСИЧКО ТОВА ДОКАЗВА, ЧЕ ПО ЖИВКОВО ВРЕМЕ СА СЪЗДАВАНИ И НАЙ – ВЕЧЕ ЕДНАКВО ПРИЛАГАНИ ЗАКОНИТЕ СПРЯМО ВСИЧКИ БГ ГРАЖДАНИ, КАКВИТО СА И ЦИГАНИТЕ, НАЛИ?! …

 3. Управляващите вече 25 години изпуснаха този процес на интеграция.Знаем защо…?! Затова сега ще бъде много трудно. Незабавно ,обаче,трябва да се въведе задължително обучение в основното и средно училище.Но това трябва да бъде обвързано с всякакъв вид плащания ,които те получават. На по-възрастните да се подсигури работа в строителството или другаде…и много разяснителна работа с тях,не е нужно да раждат по 10 деца,по две са им достатъчни,за да могат да се грижат за тях и да ги изхранват.

 4. Генчо Каназирев

  Живяли сме 15 г в общинско жилище за 12,50 месечен наем.При същите условия във всеки вход (23 апартамента) беше заселено и по едно циганско семеиство.В първите години се опитваха да живеят както си знаеха но постепенно и опазваха и намалиха музиката която слушат като децибели .Явно това се е случвало и след приноса на хора като този човек…Но имаше ред…

 5. Тези долни твари не трябва изобщо да бъдат интегрирани!!! ТЕ САМИТЕ НЕ ИСКАТ!! ЗНАЧИ, на тях може да им даваме работа, пари, жилища… а те на главата ще ни се качат, няма да плащат сметки, билети в автобус И тн.?!?! МАЙНАТА ИМ! ТЕЗИ ТВАРИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ! А вие шибани социялисти ходете си чукайте червените гъзове с циганската измет, лайна такива! Тодор Живков беше прав откъм страна на турците, ама циганите са още по- долни! Смърт за социялизма, смърт за циганите!!!

 6. Иван Джумеров

  Живях в раьон-! “ Тракия „-Пловдив -13 год в блок по „погрешка “ на тогавашния кмет ,през далечната1981 год.- във вход от 27 апартамента ,вместо едно сем., бяха настанени 13 семейства цигански . Живеех на ет 7 -имаше срещу мен , а и над мен имаше .Никакви проблеми .По добри и ослужливи съседи не съм имал .Сега ,връщайки се на местото на бутнатата ни къща , не се познаваме -а живеем вече22 год. съвместно . ЛОШОТО е друго ,.Към 1996,7, 8 год .започват да се връщат в „маалата “ , инямам думи на какво са се превърнали ,особено децата им .Тогава всички работеха , децата им ходеха на училище ,заедно с моите .Сега никой не работел–и защо ли -след като ги храним и сме поели всичките им разходи.ЯВНО СРЕДАТА В КОЯТО ЖИВЕЯТ ГИ ОПОШЛЯВА.

 7. От гледна точка на практическата социология, в България, под формата на програми за интегриране бяха проведени активни мероприятия за изолоране на отделните малцинства. В това няма нищо учудващо – идеята е българите да бъдат накъсани на възможно най-малки групички – православни, католици, мюсюлмани, власи, торлаци, гагаузи, шопи и прочие. Там където има етническа предпоставка за разделение, тя се използва с пълна сила – при турци, цигани, арменци, евреи, че даже и сред ония българи, които поради една или друга непонятна причина се чувстват македонци.
  Образът на злото е изключително миловиден: „Между нас живеят и други етноси. Нека да научим повече за тяхната култура и бит“. „България е свободна държава и всеки може свободно да поддържа и практикува традиционните ценности на своя етнос“. „Определението „циганин“ е обидно. Коректното определение е „рома“ (заместване на реалността с евфемизъм). „Ромската престъпност е нешо обичайно за този етнос, в който много от младите жени се купуват, а в последствие трябва да изплатят цената си“. „Раждането на деца в ранните бракове на ромите не е необичайно – помислете на колко години вашите прабаби са родили бабите и дядовците ви“.
  За тези които са видяли прозорецът на Оувъртън – ДА! Точно това беше направено за да се приеме от обществото доскоро немислимата идея, че циганите ще живеят като независим и безнаказано паразитиращ етнос в България, на гърба на българите и хората от всички други етноси, изкарващи прехраната си по честен начин!
  Така циганите от най-веселата и сърцата част на българския народ бяха превърнати в етническо плашило, а противопоставящите се на това българи – в най-долна проба фашисти!
  Събитията от последните месеци показват раздвижване в турския етнос, а първият който открито се противопостави на тенденцията беше Ахмед Доган. Махането на Местан спира всички възможни игри там засега.
  Чакаме следващите активни мероприятия, а най-уязвими са българските мюсюлмани и власите. Там ще е следващия удар.
  Да припомня англо-саксонската доктрина „Разделяй и владей“.
  Ето на това Народът на България е подлаган вече 26 години – систематично, целенасочено и с ясна визия за крайната цел – да не се допусне народностна спойка между отделните етноси и по този начин да се предотврати всяка съпротива срещу действията на неолибералните колонизатори. Постоянното изкуствено противопоставяне на интересите, културата, традициите и нормите на отделните етнически групи е начин да бъдат налагани отвън интересите на определни олигархично-корпоративно-предателски кръгове в икономиката, социалното планиране, образованието и политиката.
  Заробването на България върви с пълна пара – по начертаната програма и до достигането на целите.
  За да се спасим, първо трябва да се събудим!

 8. Hищо не и интегрирал. Непростими грешки с тия дегенерати. Заселиха ги в квартали които тези животни превърнаха в гета и се наплодиха като хлебарки. Днес са голяма опасност. Единственото решение е пълното им изтребване.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //