Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Младостта на България

Младостта на България

img072

Говорим ли за младостта, имаме предвид най-хубавите, най-скъпите ни години. Изпълнени със звуците на първия училищен звънец, с порастването, с първите трепети на любовта, въленнията около избора на професия…

При социализма идеалът е всестранно развитата личност. Хиляди са клубовете, игрищата и стадионите, базите, в които младежите откриват своите интереси – културни, спортни, свързани с науката и техниката или с желанието за пътешествия.

Сега гледаме с ирония на тези отминали времена, а мнозина дори не искат да си ги спомнят. Само че в условията на соц мина животът на поколения българи, а носталгията по младостта е неизбежна.  

ОТ ФОТОАЛБУМ ПО ПОРЪЧКА НА КОМИТЕТА ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА ПРИ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, 1974 Г.

8 Коментари

 1. Тодоров

  Младостта, моята младост преминала в комунистическия затвор НРБ. Моето поколение превърнато в маса от комунистически еничари по линията чавдарче-пионер-комсомолец. „Осъдено“ на принудителен труд по ученически и студентски бригади. Въоръжено и научено да убива още от детска възраст в часовете по НВО, умения затвърдени и доизпипани в родната казарма. Поколение тормозено от полуграмотни милиционери, дружинни ръководители и комсомолски секретари. Поколение систематично и насилствено обучавано да почита масови убийци и диктатори. За щастие не успяха да убият духовно всички ни.

  • Слабоумни тъпанарю, ходи се гръмни или може безплатно да свърша тази работа вместо теб. Жалък промит мозък такъв!

 2. Тодоров

  Не се и съмнявам. Желанието на комунистите да убиват е достатъчно добре известно. Апропо, да тълкувам ли горното като заплаха?

 3. Тодоров

  Заплахи, писане под различни псевдоними, но анонимно. Типично по болшевишки. Горенаписаното е явна заплаха и съставлява престъпление съгласно НК. Ще трябва да се обърна към прокуратурата.

 4. Ще го хванеш младежа за прокурорския…

 5. Щом всичко е било прекрасно и всички искат да се върне онова време, тогава защо БКП/БСП не върна централното планиране и не направи отново национализация преди България да влезе в ЕС – имаше достатъчно време? Всички или поне повечето щяха да подкрепят такава инициатива, нали? А зощо днес в Русия не се връща СССР – защо няма централно планиране и национализация в Русия? Или Путин е слаб президент и не му стиска да върне СССР?

 6. И защо днешните социалисти, бивши комунисти, провождат децата си да учат и живеят в Англия и САЩ, а не в Русия, Беларус или Северна Корея?

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //