Спомени от Народната република
Начало / Вчера и днес / Изоставеният хотел

Изоставеният хотел

IMG_0544-1-1074x600

Колко ли са изоставените обекти в България? Дори да прекараме целия си живот в събиране на данни, пак няма да ни стигне времето, за да посетим всички опустели здания…

Благодарение на  Urbex.bg  всеки пътешественик би могъл да ни разкаже за някоя изоставена сграда чрез думи и снимки. Тъкмо по този начин разбрахме за съществуването на изоставения хотел “Елите” в местността “Беглика”, част от землището на гр. Батак – нашият читател Росен ни изпрати кадри от посещението си, придружени от кратко описание на обекта и местността, в която е разположен:

“Беглика е много красива местност в Средните Родопи, на около 15 км от град Батак. Встрани от шосето Батак–Доспат, в разширение на долината на р. Беглишка, се намира изоставеният хотел „Елите“. За съжаление не знам историята му – кога е построен, откога е изоставен… За първи път го видях през 2010 г. и през следващите 4 години още няколко пъти посетих мястото.

Там може да се види запазеният първи каменен етаж от царска вила, както и стари сгради на бившата опитна станция по планинско животновъдство. До тях се намират обитавани сгради на горското стопанство, рибарник и няколко вили. След тях пътят продължава покрай реката през горите на резерват „Беглика“.”

Останки от царската вила.

Останки от царската вила.

Изоставен обект в местност "Беглика"

Сграда на бившата опитна станция по планинско животновъдство.

Изоставен обект в местност "Беглика"

CIMG0039

На нас обаче ни стана много интересно – защо хотел на толкова хубаво място би затворил врати? Кой го притежава, кога е функционирал за последно? Отговори на въпросите си намерихме в единственото място, на което въобще се споменава за въпросния туристически обект – съдебно решение на Пазарджишкия окръжен съд от 25 март 2009 година.

Преди да се превърне в хотел “Елите”, сградата е функционирала като бригадирски лагер на горско стопанство “Васил Коларов”, носещ името “Беглика”. Идеята за подобрения дошла след новината за провеждане на VI Световно първенство по ски ориентиране в България през 1986 година.

Изоставеният хотел "Елите" в местност "Беглика"

И така, на 22.01.1985 г. веригата за младежки туризъм “Орбита” АД сключва договор с тогавашното Регионално управление по горите, гр. Пазарджик, за безвъзмездно ползване на сградата. Ангажиментът на дружеството бил да извърши основен ремонт, модернизация и реконструкция, така че в крайна сметка сградата да отговаря на всички изисквания, придружаващи използването ? като база за състезанието.

Преустройството било извършено успешно и комплексът значително повишил своята стойност. Към момента на предаването бригадирски лагер ”Беглика” е бил на стойност 785 300 лв, а след трансформацията му в хотелски комплекс ”Елите” стойността му станала 1 073 000 лв.

Изоставеният хотел "Елите" в местност "Беглика"

Благодарение на техническата експертиза, извършена заради въпросното дело, става ясно как точно са изглеждали едно време:

Бригадирски лагер “Беглика”

“Към момента на предаването на обекта за безвъзмезно ползване на БМТ ”Орбита” през 1985г. същият представлявал сграда, строена  през 1975 г. с носеща конструкция – стоманобетонови скелет и стълбище, подови конструкции от гредоред и дървена покривна конструкция, покрита с керемиди. Сградата е включвала партер с фоайе, кухня и столова, и три етажа, два от които редовни и един обитаем таван, с обща разгъната площ 2770 кв.м.

Обектът е бил електрифициран, водоснабден (с общи санитарни възли на етажите), и с канализация, заустваща в попивен кладенец.”

Изоставеният хотел "Елите" в местност "Беглика"

Хотелски комплекс “Елите”

“Той е създаден през периода 1985 -1990 г., като преустройството на етап груб строеж включва: подсилване на конструкцията – на основите и колоните, нови колони, подмяна на гредореда със стоманобетонови подове, демонтаж на дървения покрив и изграждане на нов със стоманобетонова покривна плоча, изграждане на нов главен вход, шахта за асансьор, покриване на съществуваща тераса и обособяване на ресторант.

Към основната сграда са пристроени двуетажно тяло от изток за разширение на кухнята, котелно, машинно-слънчева инсталация; двуетажно тяло от запад за приемна и багажно, и за санитарни възли на бара под ресторанта, машинно отделение за асансьора от запад.

Изоставеният хотел "Елите" в местност "Беглика"

След преустройството, реконструкцията и ремонта, сградата като цяло представлява подсилена конструктивно стара сграда и свързани с нея пристройки и надстройка, с разгъната застроена площ на сградата от 3628 кв.м. и включваща: сутерен с фоайе, нощен бар, складови и обслужващи помещения (пералня, котелно, вентилационно), партер с фоайе, ресторант с кухненски блок, стаи за персонала, санитарни възли, три етажа с по 15 стаи, всяка с баня и тоалетна и по 1 апартамент, като последният – със скосени тавани с височина в най-ниската част 1,20 м, масивно вътрешно стълбище за връзка между етажите.

Довършителните работи, които са били извършени в сградата, са свързани с мазилки – вътрешна и външна, настилки от мрамор по стълбите и фоайетата, теракот в санитарните възли, мокет в стаите, облицовки – фаянс в кухнята, санитарните възли, дървени по таваните в някои от стаите, окачени дървени тавани в ресторанта, бара, частично в стаите; в ресторанта е изпълнено пано от мозайка, монтирана дървена дограма, монтирани са отоплителна, слънчева и вентилационна инсталации, асансьорна уредба; изпълнени са и външни съоръжения-външно електрозахранване, нафтово стопанство, канализация от бетонни тръби, пречиствателни съоръжения, както и благоустрояване на терена.”

Изоставеният хотел "Елите" в местност "Беглика"

Договорът между ВМТ “Орбита” АД и РУГ Пазарджик изтича на 29.01.2001 г., но и след тази дата обектът продължил да се използва безвъзмездно от страна на дружеството. За съжаление, липсва информация докога. Знаем само, че през 2005 година имотът бива иззет от “Орбита” и предоставен на РУГ Пазарджик. За да се изготви приемо-предавателен протокол, е направена щателна оценка на текущото състояние на вече изоставения хотел. Ето как е изглеждал той преди 11 години:

Спомени за изоставения хотел от 2005 г.

“Обектът е с негодно покривно покритие от поцинкована ламарина и част от същата липсва, като покривната конструкция над ресторанта е пропаднала и сутеренът е наводнен; в трите хотелски етажа са демонтирани всички врати на стаите и част от вратите на служебните помещения в партера и сутерена, демонтирани са окачените тавани в сервизните помещения на хотелските етажи, стаи и коридори, в сервизните помещения на сутерена и служебните помещения на партерния етаж.

Коридор в изоставен хотел

Демонтирани са водопроводната арматура и санитарният фаянс в цялата сграда,както и част от водопроводната мрежа, ел.инсталацията е изцяло унищожена, липсват противопожарните табла, подовото покритие липсва в цялата сграда, с изключение на стълбищната клетка, където е запазено покритие с мраморни плочи. Дървената обшивка по парапета на всички етажи  е демонтирана и липсва, а в частта между сутерена и партера парапет няма.

Изоставеният хотел "Елите" в местност "Беглика"

Констатирани са частично счупени стъкла по двете фасади, липсва оборудване на кухненския блок, както и оборудване на рецепцията. Стените и таваните в стаите  са с обрушена мазилка, тапетите са опадали или с петна от влага, по стените и таваните има течове; голяма част от остъкляването липсва, поради което голяма част от помещенията са изложени пряко на атмосферните влияния, липсват осветителните тела, контакти  и ключове; демонтирани са радиаторите, няма асансьор, сградата не се използва и се нуждае от ремонт.”

Въпреки плачевното състояние на зданието, вещото лице по делото е определило, че пазарната стойност на комплекс “Елите” е 385 500 лв. Тя е повлияна от фактори като местоположение, предназначеност, степен на изграденост на инфраструктурата, транспортна достъпност, привлекателност, алтернативно използване, влияние на околната среда, различни тежести върху имота, подобрения извършени върху него, овехтяването, необходимост от спешни ремонти, вида на конструкцията, възможност за трайно реализиране на годишен приход и други.

Изоставеният хотел "Елите" в местност "Беглика"

Към 2016 година, както се вижда и от снимките на Росен, хотел “Елите” е убежище единствено на прилепи, паяци и други твари, намерили своя дом между стените на комплекса. А какво ще се случи с него занапред може да покаже само времето…

За да се потопите изцяло в атмосферата на това кътче, вижте каква е гледката от и около хотела…

CIMG7565

IMG_0345

CIMG0041

IMG_0551

Коментари

  1. Много грешиш, долното племе са мангалите.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //