Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / ЖИВОТЪТ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ 1944 Г. ДО 1989 Г. – ИЛИ ЗА „ИМАНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА”

ЖИВОТЪТ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ 1944 Г. ДО 1989 Г. – ИЛИ ЗА „ИМАНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА”

– ЦЯЛ НАРОД ТЪНЕШЕ В БЛАЖЕНО НЕВЕЖЕСТВО ДОКАТО ПАРТИЙЦИТЕ СИ ТЪПЧЕХА ЗАПАДНИТЕ СМЕТКИ И БЯХА ПО-КАПИТАЛИСТИ ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ

– В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ БОГАТИ И БЕДНИ. ВСИЧКИ БЯХА ЕДНАКВО БЕДНИ.

– ЕДНА СТОТИНКА НА ЗЕМЯТА БЕШЕ „КЪСМЕТЧЕ“.

– СЛАГАХА СЕ ДЮЗИ НА ЗАПАЛКИТЕ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА. СЕГА ГАЗОВАТА ЗАПАЛКА Е 30 СТОТИНКИ, А ТОГАВА БЕШЕ ЧУДО НЕВИЖДАНО И СТРУВАШЕ 4 ЛЕВА – ПОСТАВЯШ СИ ПОСЛЕ ДЮЗА ЗА 2,50 ЛВ., А СЕТНЕ ЗАРЕЖДАШ ГАЗ ЗА 50 СТОТИНКИ.

– НАЙЛОНОВИТЕ ЧАНТИ СЕ ПЕРЯХА И ПРОСТИРАХА.

– УИСКИ СЕ ВЗЕМАШЕ ИЛИ ЗА НОВА ГОДИНА ИЛИ ПО БУТИЛКА НА ПЕТИЛЕТКА. ПРАЗНАТА МУ БУТИЛКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ПАЗЕШЕ НА ВИДНО МЯСТО ДЪЛГО ВРЕМЕ СЛЕД КАТО Е ИЗПИТО, А СЛЕД ТОВА СЕ ПОЛЗВАШЕ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА РАКИЯ И БЕШЕ ГОРДОСТ ДА СЕРВИРАШ РАКИЯ ОТ БУТИЛКА ЧЕРВЕНО ДЖОНИ НАПРИМЕР.

– ВЪВ ВИТРИНКАТА В ХОЛА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЪРЖАХА НА ПОКАЗ И КРИСТАЛНИТЕ СЕРВИЗИ – САМО ЗА ГОСТИ!

– СУПЕР ПРЕСТИЖНО БЕШЕ И ДА ИМАШ КАТАЛОГ НЕКЕРМАН, СЪБИРАХМЕ СЕ ЛАПЕТИИТЕ РАЗГЛЕЖДАХМЕ И ЦЪКАХМЕ С ЕЗИК, БАСИ КВИ НЕЩА ПРОДАВАТ…

– ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА С АБСОЛЮТНО СЪЩАТА СПАЛНЯ ( НАПРИМЕР ЛАСКА – МАДАРА ) ИЛИ ХОЛНА СЕКЦИЯ . ПРИДОБИТА С ОГРОМНО ДЕБНЕНЕ В МЕБЕЛНИЯ (ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО) МАГАЗИН, ЗА ДА СЕ ДОРЕДИШ…

– ВНОСЕН АЛКОХОЛ МОЖЕШЕ ДА СЕ КУПИ САМО ОТ КОРЕКОМ, ИЛИ ПЪК НЯКОЙ ШОФЬОР НА ТИР ДА ГО ДОНЕСЕ ПРЕЗ ГРАНИЦА. ОБИКНОВЕНО НАД ШКАФОВЕТЕ В КУХНЯТА ИЛИ ЗАД ВИТРИНАТА В ХОЛА БЕШЕ ИЗЛОЖБАТА МУ.

– ДВА, МАКСИМУМ 3 ВИДА ХОЛНИ СЕКЦИИ ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА/ПО-ТОЧНО В 3-4 ГОЛЕМИ ГРАДА ИМА/НЯМА 30-35 ГОДИНИ. КОГАТО ГИ „ПУСНАТ“, ДЕ…

– ПОЧТИ НЯМАШЕ ДОМАКИНСТВО, БЕЗ ХУБАВА БУТИЛКА ОТ УИСКИ СЪС СТЪЛБИЧКА ОТ ЧЕРНИЦА ВЪВ НЕЯ…

– ПРАЗНИТЕ ВЕЧЕ КУТИИ ОТ ЦИГАРИ СЪЩО СЕ ПАЗЕХА, А В МНОГО СЛУЧАИ ОТ ТЯХ СЕ ПРАВЕШЕ РОБОТ ОТ MARLBORO ИЛИ ОТ KENT… ЕХАААА! НЕБИВАЛА ГЪЗАРИЯ! ДА СЕ ПУКАТ СЪСЕДИТЕ ОТ ЗАВИСТ!!!

– ПАЗЕХА СЕ И ОПАКОВКИТЕ И СТАНИОЛИТЕ ОТ ШОКОЛАДИ КАТО СИМВОЛ НА ИЗЖИВЯН ЛУКС.

– ВНОСНИТЕ САПУНИ И ШАМПОАНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЪРЖАХА В ГАРДЕРОБИТЕ ПОНЕ ЕДИН МЕСЕЦ КАТО АРОМАТИЗАТОР.

– ЧЕСТО СРЕЩАНА ГЛЕДКА БЕШЕ НАРЕДЕНИ ПРАЗНИ ФЛАКОНИ ОТ ДЕЗОДОРАНТИ И ПРАЗНИ ШИШЕНЦА ОТ ПАРФЮМИ НА ВИДНО МЯСТО, А В НЯКОИ ДОМАКИНСТВА И ДО ДЕН ДНЕШЕН ОЩЕ СИ ГИ ИМА ТИЯ НЕЩА, НЯКОИ ХОРА СА ЗАСТИНАЛИ В ОНОВА ВРЕМЕ.

– МАСЛИНИТЕ БЯХА КАТО ДИАМАНТИТЕ, А „ЕКЗОТИЧНИТЕ“ СТОКИ СЕ ИЗКУПУВАХА МЕСЕЦ ПО-РАНО С ВРЪЗКИ И ЗАПИСВАНЕ. ДАЖЕ И ДО ОПАШКАТА НЕ СТИГАХА…

– ДЪНКИ И ДЖИНСИ НА ДЕТЕНЦЕТО СЕ ВЗЕМАХА С 3-4 НОМЕРА ПО-ГОЛЕМИ, ЩОТО ТО НАЛИ ЩЕ РАСТЕ…

– ОТ ТОГАВА СА ЛАФОВЕТЕ „ЩОМ ДЪРЖАВАТА СМЕ НИЕ, ЗНАЧИ И ДЪРЖАВНОТО Е НАШЕ”, “НЯМА КРАЖБА, А ПРЕМИНАВАНЕ ОТ ЕДИН СОБСТВЕНИК В ДРУГ”, “НИЕ НЕ КРАДЕМ , А СИ ВЗИМАМЕ, ЩОМ Е ДЪРЖАВНО ЗНАЧИ СИ Е НАШЕ”

– КУПИШ СИ ТАПЕТИ И ГУБЕР – ПОСЛЕ КАНИШ ЦЯЛАТА УЛИЦА, ДА ВИДЯТ.

– ЧОРАП СЕ НОСЕШЕ ДО ПЕТО ЗАКЪРПВАНЕ, ДУПКА НА ЖИЛЕТКАТА…НАПЛИТА СЕ СЪС СХОДЕН ЦВЯТ.

– ДЪРЖАВНИ АТЕЛИЕТА ЗА „ЛОВЕНЕ НА БРИМКА НА ЧОРАПОГАЩНИК“ ИМАШЕ НАВСЯКЪДЕ

– БИРАТА В МАГАЗИНА: ДОРИ И ДА ИМАШЕ, ТРЯБВАШЕ ДА ИМАШ ПРАЗНИ ШИШЕТА, ЗА ДА СИ КУПИШ. И НЕПРЕМЕННО ТРЯБВАШЕ ДА ОБЪРНЕШ БУТИЛКАТА, ЗА ДА ПРОВЕРИШ ДАЛИ НЕЩО НЕ ПЛУВА ВЪТРЕ.

– ЗАПЛАТА ЗА ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ – 80 ЛВ., ПОЛУВИСШЕ – 130 ЛВ., ВИСШЕ – 155 ЛВ.

– ОПАШКИТЕ ЗА ЛИГНИН И БАНАНИ. И ЗА ВСИЧКО ДРУГО!

– 15-ГОДИШНИТЕ ВЛОГОВЕ ЗА КОЛА (АКО ИМАШ ПАРИ ЗА ТАКАВА), КАТО ДАВАШ 1500ЛВ ПРЕДВАРИТЕЛНО БЕЗ НИТО СТОТИНКА ЛИХВА И СЛЕД 10-15 ГОДИНИ, АКО ИНФЛАЦИЯТА НЕ ТИ Е ИЗЯЛА ПАРИТЕ МОЖЕШ СЛЕД ДОПЛАЩАНЕ ДО ЦЕНАТА НА АВТОМОБИЛА ДА ПОЛУЧИШ ЗАВЕТНИЯ МОДЕЛ НА АВТОМОБИЛ, ПОРЪЧАН ПРЕДИ 15 ГОДИНИ И МАКАР И ЧИСТО НОВ ДА Е ВЕЧЕ МОРАЛНО ОСТАРЯЛ С ПОНЕ 30 ГОДИНИ (15 ГОДИНИ ЧАКАНЕ + 15 ПРЕДИШНИ ГОДИНИ ОТ ПОЯВАТА НА ИЗПЛАГИАТСТВАНИЯ ЗАПАДЕН МОДЕЛ). ЦЕНИТЕ В МОТОТЕХНИКА ОТ 1989 Г.: ЛАДА САМАРА СТРУВАШЕ 10 000 ЛВ.; ЛАДА 2107 – 10 500 ЛВ.; ЛАДА 2105 – 8 900 ЛВ. ТРАБАНТ 601 – 6 400 ЛВ. И Т.Н. СРЕДНАТА ЗАПЛАТА: 200ЛВ. САМИ СМЕТНЕТЕ КОЛКО ЗАПЛАТИ СА БИЛИ НУЖНИ ЗА НОВА ЛАДА. + 15 ГОДИНИ ЧАКАНЕ!

– ТОЛКОВА ХУБАВО БЕШЕ, ЧЕ НИ ПАЗЕХА С АВТОМАТИ ПО ГРАНИЦАТА ЗА ДА НЕ ИЗБЯГАМЕ, ЧЕ И НАГРАДА СЕ ДАВАШЕ НА ВОЙНИЦИТЕ АКО ЗАСТРЕЛЯТ НЯКОЙ БЯГАЩ ОТ “ХУБАВОТО”.

– „ГРАЖДАНСТВОТО“ – РОДЕН СИ В ГРАД Х, ЖИТЕЛ СИ НА Х, РАБОТИШ В Х, УЧИШ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ САМО АКО ЗА Х ИМА ОТПУСНАТА БРОЙКА. В ГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ СЕ ОТИВА САМО С „ОТКРИТ ЛИСТ“ ИЗДАДЕН ОТ МВР-ТО ПАК В Х. НЕЩО КАТО „КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ“ ОТ РУСИЯ, АМА ГЛЕДАНИ С ЛЮБОВ ОТ ПАРТИЯТА.

-“ КОКА КОЛА “ ИМАШЕ САМО ПОНЯКОГА, НО МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ САМО ПРИ ЗАМЯНА ПЪЛНО ЗА ПРАЗНО НА СТЪКЛЕНИТЕ БУТИЛЧИЦИ. ВЪВ ВРАЦА ИМАШЕ И“ КООП КОЛА “ С ДЪХ НА ЛЕКАРСТВО ЗА ПЛОМБИ… ШВЕПСОВЕТЕ ПРЕСТОЯВАХА И ХВАЩАХА ПО 2 ПРЪСТА УТАЙКА В ШИШЕТО.

– ИМАШЕ ТРУДОВИ ЛАГЕРИ НА СМЪРТТА ЧАК ДО 1962Г. В ТЯХ МОЖЕШЕ ДА ВЛЕЗЕ ЧОВЕК ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВИЦ ИЛИ НЕУМЕСТНО ИЗКАЗВАНЕ СРЕЩУ ТОГАВАШНАТА ВЛАСТ. НИКОЙ НЕ ДЪРЖЕШЕ СМЕТКА ЗА БЕЗБРОЙНИТЕ УБИТИ И БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ ЖЕРТВИ НА РЕЖИМА.

– ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ДА СМЕ ПРАВОСЛАВНИ. ДА ОБИКАЛЯШ ПО ВЕЛИКДЕН , БЕШЕ АБСУРД . НА ГРАНДИОЗНИТЕ МАНИФЕСТАЦИИ СЕ КЛАНЯХМЕ НА ПОРТРЕТИТЕ НА СЪВЕТСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОГОВЕ.

– ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО – ИМАХМЕ АЕЦ, ТЕЦ-ОВЕ, ВЕЦ-ОВЕ, ИЗНАСЯХМЕ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ЗА СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ, А ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО ВСЕ НЕ ДОСТИГАШЕ И ИМАХМЕ РЕЖИМ НА ТОКА 3 ЧАСА НЯМА , 1 ЧАС ИМА .

– ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ ПЛАТЕНО ОТ ДЪРЖАВАТА (ТОЕСТ ОТ ВСИЧКИ НАС), ОБАЧЕ: ИМАХМЕ ПРАВО ДА КАНДИДАТСТВАМЕ САМО В ЕДИН УНИВЕРСИТЕТ И В 2 ПОЛУВИСШИ ИНСТИТУТА!!! ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ И МЕЖДУНАРОДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ ПЪРВО СЕ ПОДАВАХА ДОКУМЕНТИТЕ В ОКРЪЖНИЯ КОМИТЕТ НА БКП ЗА ПРОВЕРКА НА ФАМИЛИЯТА ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРЕДИМСТВАТА ЗА ДЕЦАТА НА ДРУГАРИТЕ И ПАРТИЗАНИТЕ!!!

– НИЩО НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯШЕ, А СЕ СКЛАДИРАШЕ ПО МАЗЕТА И ТАВАНИ, ЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОГА И КАКВО ПАК МОЖЕ ДА ДОТРЯБВА И ПАК ДА ВЛЕЗЕ В УПОТРЕБА.

– ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК – ХОРАТА НАД ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ ПЛАЩАХА ЗА ТОВА, ЧЕ НЯМАТ СЪПРУГ/СЪПРУГА. СЕМЕЙНИТЕ, НО БЕЗ ДЕЦА ПЛАЩАХА ЗА НЕЩАСТИЕТО СИ ДА НЯМАТ ДЕЦА. ДОРИ ОНЕЗИ ТЪЖНИ ХОРА, КОИТО ИСКАХА, НО НЕ МОЖЕХА ДА ГИ ИМАТ.

– ВЛАЖНИТЕ НИ ОВЧИ ПОГЛЕДИ ТРЯБВАШЕ ДА ГЛЕДАТ ЕДИНСТВЕНО КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ И ТОТАЛНАТА ПОБЕДА НА СОЦИАЛИЗМА НАД КАПИТАЛИЗМА.

– ЗА ПОСЛЕДНОТО ДРУГАРИТЕ, КОИТО ПРОПОВЯДВАХА РЕЛИГИЯТА ЗА СУЕТА, ОПИУМ И ДЕГРАДИВНА, СЕ КРЪСТЕХА КАТО МОНАХИНИ. ЧЕ ТО, СОЦИАЛИЗЪМ, РАВНОПРАВИЕ, СОЛИДАРНОСТ… АМА МИЛИОНИТЕ ИМ… ВСИЧКИТЕ В ТЕЗИ ПУСТИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ БАНКИ. А СИНЧЕТАТА ИМ ТЪНЕХА В БИТОВО РАЗЛОЖЕНИЕ ПО ЗАПАДНИТЕ КАЗИНА И БАРОВЕ. С НАШИТЕ ПАРИ. КАКТО И СЕГА! ЗАЩОТО “ДРУГАРИТЕ” НЕ СИ ТРЪГНАХА. ОСТАНАХА

3 Коментари

  1. Автора,на колко години е? Много преувеличени примери,а и много глупости.

    • Младене – я кажи сега кое от всичкото е преувеличен пример.
      Иначе за глупостите имаш право – но те управляващите тогава толкова можеха.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //