Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / България през 70-те, когато по пътя Златни пясъци – Албена имаше палми, а на плажа – камили

България през 70-те, когато по пътя Златни пясъци – Албена имаше палми, а на плажа – камили

Албена. Фамилия Гайдамович от полския град Вроцлав са от хилядите полски семейства, които посещават ежегодно България през 70-те и 80-те години на миналия век.

През 70-те години от снимката на полското семейство се вижда, че висока палма внася екзотика по родното ни Черноморие по пътя Златни пясъци – Албена

При пътешествията си у нас опознават България от Видин до Ахтопол и от Дуранкулак до Мелник, изграждат приятелства, някои от които продължават и до днес. Снимката е предоставена от полския журналист Януш Гайдамович, който позира с майка си при първото си посещение у нас през 1973, когато е бил на 6 години.

Родителите на Януш поотделно са документирали пътуванията си у нас всеки със свой фотоапарат и в архива им са запазени хиляди цветни диапозитиви от България и страните, които са посещавали. Част от кадрите, които ни предоставиха, са от посещението им по българското Черноморие в Североизточна България.

Много хора на средна възраст с умиление си спомнят, какво представляваха курортите ни през 70-те години и за екзотиката, която внасяха камилите по плажовете на родното ни Черноморие.

Разходката с камили по плажа бе една от най-големите атракциите в Слънчев бряг

Коментари

  1. Тази на снимката си мисля, че е единствената палма от това време. Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена бяха ок само за чужденци. Със заплата от 200-250лв, като инженер с 5 патента, баща ми не можеше да си позволи да вечеряме в някой от ресторантите с жива музика там. Плащахме 10ина лева за 4 бутилки кока кола и една -две порции пържени картофи.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //