Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / По времето на Тодор Живков народът работеше, и ако и да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо.

По времето на Тодор Живков народът работеше, и ако и да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо.

Дядо ми е работил 25 години като елмонтьор и квартален електротехник, за тия 25 години за все Бога 2 пъти е спирал ток за неплащане. С една минимална заплата можеше да е купят 3500 киловатчаса дневна енергия или 2000 автобусни билетчета, или 31 кг свински бут с кост, или 400 литра прясно мляко…
Нямаше, или почти нямаше семейство, което поне през година да не ходи на почивка, някои ходеха 2 пъти в годината. По тия времена съм видял само двама неграмотни. И двамата цигани, единият-дърт, другия – син на цигански барон. Ненавиждаше българите и демонстративно не искаше да се научи да чете. Обаче попадна на мен като ефрейтор…
Толкоз бой, лицеви опори и коремни преси отнесе, че за 14 дни се научи да чете дотолкова, че да научи сам наизуст военната клетва.
Сега сочат с умиление как гражданите някъде на запад оставяли монетки върху повредения автомат на метрото – демек, съвестни. Това го виждах всяка нощ, като окъснеех, когато ходих по купони. Млякото го разнасяха нощем, оставяха го пред магазините или сладкарниците. Минувачите си вземаха мляко и оставяха стотинки. И ни млякото изчезваше, ни стотинките.
Хората по селата масово не заключваха къщите си. Баба ми беше инкасаторка и влизахме у хората като у лелини си, нищо че ги нямаше у тях. Оставяхме си колелетата незаключени пред някой приятел и си ги намирахме непипнати.
Голямо произшествие беше, когато на един приятел изчезна аптечката – със седмици се коментираше.
Страхил Иванов
Може да е черно-бяло изображение с 1 човек и на закрито

3 Коментари

 1. То от толкова много ток затова България беше като дискотека тука има тука няма ток!
  Колко се е бачкал се видя през Лукановата зима (Луканов заменя Живков).
  Как много имаа рязко няма а само БКП е на власт?
  И още по жалкото в същото време в съседна Гърция заплатите 10торно по големи!!!!!! И могат да ходят където си поискат по белия свят без притеснения и с пари?!

  • Точно така. България по времето на Тошо беше една изравнена мизерия. Социалистически затвор.

 2. Поредната доза лъжлива пропаганда от празноглави носталгици. Какво можело да се купи… празни приказки. Със средната заплата можеха да се купят 40-50 долара, на черно разбира се. Това беше покупателната способност на българина от 80-те, 50 долара на месец, за това работехме.

  Не се крадяло, поредната манипулация. Крадеше се жестоко. Сваляхме си чистачките от колите защото масово ги крадяха. Крадяха и странични огледала и антени…

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //