Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / А ти помниш ли когато с пет лева живееше като цар?

А ти помниш ли когато с пет лева живееше като цар?


Аз ,Тодор Живков, ви питам, когато с пет лева си купуваше каса бира и метър салам и живееше като цар, спомняш ли си? Как един студент караше цяла седмица с един петак? Помниш ли, че стигаха да отидеш с девойка на сладкарница и кино. Вярно днес за всичко са ви виновни комунистите и макар от 30 години комунисти да няма във властта антикомунистите се борят с тях или с истината за нас, че животът бе далеч по-хубав от този сега.
С пет лева отиваш на ресторант и си хапваш мешана скара, салатка, ракия и питки! Ех, какви питки – с яйце и сирене бяха, а ракията не бе с метилов алкохол. За мешаната скара какво да ви кажа – пържолка, кюфте и кебапче с шиш и гъбен сос и всичко това хубаво и родно с вкус, който помните повече от 30 години, но няма да го намерите сега.
Спомняте ли си цените през социализма, колко бе цената на бензина и на хляба? Хляб от добружанска пшеница вкусен с мая и заквас, с неповторим вкус и аромат.

Вашите баби и дядовци си спомнят как когато отидат до месната фурна единият хляб винаги бе начупен по пътя към дома залък след залък. Аз Бай Тошо ви питам спомняте ли си колко струваше едно кисело мляко, един билет в градският транспорт, колко беше цената на една кифла с мармалад? Няма да ви питам за цените във заводските столове, защото там със стотинки излизахте сити и пре сити. Днес с пет лева какво можете да си купите?
Диана Костова ФБ

Коментари

 1. „Аз ,Тодор Живков, ви питам, когато с пет лева си купуваше каса бира и метър салам и живееше като цар, спомняш ли си?“

  Това никога не е било възможно по времето на диктатурата на правешкия овчар, но да сметнем:
  Към средата на 80-те, най-евтината бира беше светло пиво-32 ст. без бутилката. Една каса беше от 12 бири, т.е. 3,84лв. Това е ако разполагате с 12 празни бутилки и без самата каса разбира се.
  Ако вземем най-евтиния за онова време салам Камчия (т. нар. Кучешка радост), метър от него се равнява на около 2 кг. Цената му беше 3,80 лв/кг. или 7,60 лв.
  Общо: 11,44 лв.

  ДОТУК С ПРАСТАШКИТЕ ВИ ЛЪЖИ!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //