Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Имахме промишленост на световно ниво, селско стопанство и силна армия

Имахме промишленост на световно ниво, селско стопанство и силна армия

Помните ли онази България, която беше на 4-то място в Европа по БВП? Онази, загубената вече, окрадена и обезлюдена България?

А имаше такава държава, мощна икономически, със световно развита лека и тежка промишленост, металургия, машиностроене, селско стопанство, образование на и над световно ниво, здравеопазване, земя от 111 хил. кв. км, която се използваше, обработваше за благото и просперитета на гражданите…

Имаше такава държава със силна армия, четвърта космическа сила в света, с двама български астронавти, атомна централа, язовири, с най-мощния на Балканите международен автомобилен транспорт – СО МАТ, с развита оръжейна промишленост, български мини и миньори, работещи за българската промишленост, ТЕЦ-ове, златни български находища, земя, дадена ни от Бога, райски кът, където българите живееха и се трудеха нормално за себе си и за любимата си Родина – близо 9 милиона българи!

Имаше безплатно образование, детски градини, болници с лекари на световно ниво, където българите не ги приемаха срещу пари по някакви пътеки, а ги лекуваха, докато ги излекуват съвсем безкористно…

Имаше престижни военни училища. Имаше Транспортни и Строителни войски. Изпълнявайки своя дълг, войници строяха жп линии, мостове, пътища. Войници от ГУСВ построиха НДК, хиляди жилища за български граждани срещу нищо.

Имаше работа и хляб за всички български граждани, имаше професионални техникуми, от които излизаха чудесно подготвени специалисти в различни области.
Имаше ведомствени почивни станции, а българите ходеха на море и планина с 1/3 от месечната си заплата, имаше безплатни санаториуми, домове за възрастни хора, домове за сираци и изоставени български деца!

Нямаше банани, обаче… За личен автомобил се чакаше с години, ама никой не умря!

Сега има банани, има лични автомобили за всеки без ред.

Има всекидневни убийства, кражби.

Всичко има! Браво!

Няма българи обаче!

Има останали около 6 милиона възрастни, болни българи, хора, все още мъчейки се да оживеят в собствената си родина, има и политици дори, които доограбват България.

Българите масово напускат тази радост, незнайно защо, младите хора не искат да раждат, също незнайно защо.

Български села, селско стопанство, животновъдство, българска лека и тежка промишленост също няма, няма космонавти, безплатно образование и лечение…

К. Стаменов

3 Коментари

 1. Глупости на търкалета!
  Тази невероятно силна икономически и индустриялно силна страна светеше като дискотека от липса на ток.
  Защото тока се продаваше за доларчета.
  Защото трябваше доларчета да се купуват основни неща които нямаше в магазините.
  И едно много просто потвърждение.
  Тодор Живков го свали от власт БКП. От тогава до Костов все тя е била на власт! Имаше Жан Виденов зима имаше и Луканов зима все свързано с глад. Та питам какво стана от де дойде тоя глад като всичко е било в изобилие и все другарите са били на власт??????? Армии западняци не са идвали. Руснака Луканов определи кой ще са милионери и нямаше западняци сред тях.
  Костов определи кой ще са милиардери и то все другари и синове на другари се оказаха пак нямаше западняци. Не че са ми зор западнияците ама другарите все с тях си мият ръцете. А в момента най богатите компании в България са руски!!!!!

  • И къде е продаван тока за ДОЛАРИ!? Стига с вицовете! От декември 1990г., до Виденовото правителство все седесари бяха на власт. Приватизацията също я започнаха седесарите – в лицето на продажника Филип Димитров и я завърши МАНГАЛА КОСТОВ. Така, че по-леко с тирадите!!!

 2. Аз пък все си мислех че масова приватизацията на Виденов предхожда касовата на Костов.
  Но това ако приемеш Костов за провален партиен член на БКП.

  Правителството на Георги Атанасов поема управлението на страната в условия на засилваща се икономическа криза и международна изолация. Валутните приходи в държавния бюджет от двете най-печеливши дейности на социалистическата икономика през 70-те години – нефтопреработването и военната промишленост, рязко намаляват. Вносът на евтин суров петрол от СССР е ограничен, а опитите на кабинета да осигури приток на валута чрез продажба на електроенергия за съседни страни довеждат до енергийна криза, режим на тока (1984 – 1985 г.) и огромни загуби на икономиката. Подобно е положението и в оръжейната индустрия. България губи голяма част от пазарите си както поради силната конкуренция на САЩ и държавите от НАТО, така и поради международното ембарго, наложено на нейни икономически партньори

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //