Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / В Съветския съюз грабеха нашите корнишони и домати

В Съветския съюз грабеха нашите корнишони и домати

Руснаците били жадни за български зеленчуци. Това твърди бившият служител на „Бургас плод Ескорт“ Янко Яръмов. Пенсионерът разказа как кораби през 1988-1989 г. са отпътували от Пристанище Бургас за СССР, за да изнесат 18 700 тона пресни домати. „Същата година изнесохме за страни като Англия и Япония по 150 тона конфитюр от ягоди и 480 хиляди консерви. Знаете ли какво е сушено луково брашно? А колко сме изнасяли за Канада и САЩ. И не само брашно, а и сушени сливи. От тук товарим за Ротердам и от там за Канада и САЩ“, спомня си Яръмов.

Той бе категоричен, че България няма да се оправи, докато селското стопанство не се възроди. Бургазлията разказа още, че най-хубавите белени домати, които е произвеждала бригада „Асеновград“, са били изнасяни за Англия. „В Лондон отваряха нашите домати от кутиите и ги пускаха от метър височина. Целостта на домата оставаше. Сортът се казваше „Роял кроон“. Изнасяхме и корнишони за Холандия и СССР. Когато отивах в Одеса и Херсон, руснаците купуваха по цели кашони, по 12 буркана от стерилизираните краставички, слагаха ги на рамо и си заминаваха“, спомня си Яръмов. С носталгия заявява, че преди години, когато е бил в Русия, първото, което са го питали тамошните, било: „Къде са вашите вкусни корнишони?“.

2 Коментари

  1. Да, грабеха ги, а ние им ги продавахме без пари. Целият ни износ за поробителя беше на цени в пъти по-ниски от пазарните. Дори и износът ни за другите поробени страни (Полша, ГДР, Унгария и Чехословакия) се осъществяваше на доста по-високи цени, от тия за СССР.

  2. Да ! Така беше ! В тия години , Бай Тошо беше договорил бартерна сделка – МИГ 29 срещу земеделска продукция !
    Звучи смешно и невероятно , но е истина .
    Тогава НРБ имаше 450 военни изтребителя , а сега ?
    Сега имаме ЧЕРТЕЖИ на доста по-стария Ф-16 , закупени за ТРИ грешни милиарда ! ( без НИТО ЕДИН реален самолет)
    Апропо , част от Тошовите МИГове си ги ползваме и до днес …

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //