Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Спомен за черноморската фериботна линия Варна-Иличовск създадена през 1978 г.

Спомен за черноморската фериботна линия Варна-Иличовск създадена през 1978 г.

Началото на 80-те.Фериботното пристанище до Белослав.На снимката в ляво е българския ферибот,а в дясно съветския.
Сигурно много хора помнят черноморската фериботна линия Варна-Иличовск създадена през 1978 г. Поради тагавашната Българо-съветска дружба имената на фериботите са разменени.Двата български кораба се казват ,,Героите на Севастопол“ и ,,Героите на Одеса“,а съветските – ,,Героите на Плевен“ и ,,Героите на Шипка“.Българските фериботи са произведени в Норвегия,а съветските в Югославия всички в периода 1977-1978 г.
Товарене на вагони с дървен материал на борда на съветския ферибот ,,Героите на Плевен“ в пристанище Иличовск.
Това са единствените по рода си железопътни фериботи превозващи товарни вагони на борда си.Разполагат с три палуби снабдени с железопътни релси и всеки от тях събира на борда си 108 товарни вагона с нормална дължина.Чрез подемно преходен мост снабден с жп линии вагоните се товарят с локомотиви директно на средна палуба от където с помощта на хидравличен лифт се качват на горна палуба.
Българското фериботно пристанище се намира в Белославското езеро на около 25 км.от Варна,а съветското в пристанище Иличовск близко до Одеса.
През годините на социализма се превозват тонове стоки във вагони от всякакво естество между братските тогава страни.
Българския ферибот ,,Героите на Севастопол“ на път от Украйна към Грузия.
След промените през 1989 г. съветските фериботи стават собственост на Украйна и се оперират от частната фирма ,,Укрфери“.Двата български ферибота до 2009 г.са собственост на Параходство Български морски флот Варна.След това на Български морски квалификационен център.
През 90-те години поетапно намалява броя на превозваните вагони и оставащия капацитет корабите запълват с тирове,микробуси и леки автомобили,както и се оборудват пасажерски кабини за водачите на автомобили и пътници.
Междувременно през 2000 г фериботната линия се удължава и след Иличевск корабите продължават до Грузия в пристанищата Поти и Батуми.
След 2007 г.,,Укрфери“ закупува други по-съвременни фериботи и съдбата на ,,Героите на Плевен“ и ,,Героите на Шипка“ по-късно отива в ръцете на Държавната Украинска железница,но са швартовани в пристанище Черноморск и не обслужват линията.
Българските фериботи поетапно излизат от експлоатация и днес също не обслужват линията.Съдбата им е ясна – скрап.
Линията не съществува,а украинския град Иличовск вече се казва Черноморск.

 

2 Коментари

  1. ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ СЕ ЗАПОЗНАХ С ЕДИН ОТ КАПИТАНИТЕ НА ТОЗИ ФЕРИБОТ – кдп БОРИС ВЕЛЧЕВ ОТ с. ВАРВАРА , ПАЗАРДЖИК. РАЗКАЗА МИ ИНТЕРЕСНА ИЗТОРИЯ: В НАЧАЛОТО НА 80-ТЕ ГОДИНИ, В РАЗГАРА НА ПОРЕДНА ВОЙНА М/У АРАБИТЕ И ИЗРАЕЛ ИЗПЪЛНИЛ ИНТЕРЕСЕН КУРС ОТ ВАРНА ДО СИРИЯ – ХУМАНИТАРНА БРАТСКА ПОМОЩ : 70 ТАНКА Т-72 С ПЪЛНО БОЙНО СНАРАЖЕНИЕ И ЕКИПАЖИ. ПРИ ПРЕМИНАВАНЕТО НА БОСФОРА, ТУРСКИ БОЙНИ КОРАБИ ГИ ПРЕСРЕЩНАЛИ И ЗАПОВЯДАЛИ ДА СПРАТ ЗА ПРОВЕРКА. КАПИТАНА МНОГКРАТНО ИСКАЛ ИНСТРУКЦИИ ОТ БЪЛГАРИЯ, НО ОТГОВОРА ВИНАГИ БИЛ ЕДИН – ПЛАВАЙ СПОКОЙНО И НЕ СПИРАЙ ! ТУРСКИТЕ КОРАБИ ДЕЙСТВАЛИ ВСЕ ПО-НАСТОЯТЕЛНО – КАПИТАНА СЕ ПРИТЕСНИЛ, НО ПРОДЪЛЖИЛ.
    СКОРО СЕ ПОКАЗАЛ ПЕРИСКОП НА ПОДВОДНИЦА ДО ФЕРИБОТА – ТУРСКИТЕ КОРАБИ СЕ ОТДАЛИЧИЛИ И ВЕЧЕ САМО ГИ СЛЕДВАЛИ БЕЗ ДА ГИ ПРИТЕСНЯВАТ….

  2. Добромир Христов

    Мисля,че е редно да пишете от къде е взета статията.Част от снимките и целия текст са мои.Публикувани бяха в групата ,,Изгубено в България“

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //