Спомени от Народната република
Начало / Uncategorized / Нашенец влезе в супермаркет Дубай, показа цените, онемя

Нашенец влезе в супермаркет Дубай, показа цените, онемя

Отвън може да изглежда, че Дубай е друга планета, чиито жители прекарват всичките си дни в пътуване с Ферари, безкрайни пазарувания и вечеря в ресторанти на Мишлен.

Вероятно дори нямат кухня вкъщи: не е баровско да готвиш, пише наш турист в блога си.

Всъщност ежедневието както на коренните жители, така и на емигрантите – чужденци, дошли да живеят и работят тук – не се различава много от нашето. Разбира се, те имат по-прилични апартаменти и вили и повече пари в картата. Но нищо човешко не им е чуждо. И те също обичат да готвят и да ходят в супермаркета за хранителни стоки.

Като знаех от предишни пътувания цените в ресторантите в Дубай (а те, меко казано, хапят по всички стандарти), се чудех колко струва храната в обикновените магазин. Тъй като самите араби не отглеждат нищо и внасят всичко от съседни страни, цената със сигурност трябва да е страховита.

За да задоволя любопитството си, отидох в известния верига супермаркет Carrefour. Тази френска мрежа за търговия на дребно е представена в много страни по света.

Ето защо, влизайки в магазина, дори си представях за известно че съм си в България – гишетата и стилажите са толкова познати и логистиката е организирана.

Първото нещо, което ме изненада: в супермаркета в Дубай на практика няма супер-екзотични продукти, за разлика от всеки Тайланд например. Зеленчуци, плодове, мляко и месо, хранителни стоки и сладкиши, познати и на нас.

Както тук, от входа клиентите са посрещнати от отдел „Зеленчуци-плодове“.

Видях родни глави зеле и почти пролях сълза: сякаш бяха донесени от нивата. Съдейки по жълтия етикет – супер цена, трябва да вземем! Обменният курс на дирхама към рублата за днес е 1 = 0,44. Тоест, килограм наше зеле излиза на 0.53 стотинки. Но неговият лилав китайски съсед вече е 2.01 лева за килограм.

Тук има домати за всеки вкус и, очевидно, портфейл. Най-евтините домати на клон – по 6.59 лева, най-скъпите – също на клон, само чери – 12.91 лева.

Наистина се разстроих от такива цени, но забелязах по-евтин сорт на съседен стелаж.

Само 1.82 лева! Жалко, че държавата на произход не е посочена в ценовите етикети. Но те изглеждат прилични. Въпреки че първите са, разбира се, по-хубави.

Чакай, чакай, какъв е този жълт етикет? 0.85 стотинки за килограм на промоция ?! Пише – индийски. Но на външен вид са доста невзрачни.

Но по някаква причина изборът на краставици е малък. Има само един сорт, също на промоция: 1.20 лева за кг. Вероятно арабите не обичат много краставиците.

Имам хоби. Събирам цени на банани по целия свят. Това е най-популярният продукт и той е навсякъде: дори в най-забутания магазин, дори в Африка, дори в Азия, дори в Америка. Затова, разбира се, веднага се втурнах към банановия щанд, щом ги видях.

Те, както е името на ценовия етикет, „премиум“. Макар и на външен вид – обикновени, както ги наричам, „фураж“. 2.20 лева за кг. Може да е истинска премия?

За да разберете как в една или друга страна вървят скъпите плодове, трябва да попитате цената на ябълките. Ето ги и тях: Тук има Golden, Granny Smith, Gala, Red Delicious – всичко, което обичаме. Цени за килограм отляво надясно: 4.52 лева (Gala), 3.49 лева (Golden), 3.23 лева (Ed.).

Нека направим бърза разходка през екзотиката: нектарини – 17.20 лева, праскови – 16.42лева, нарове – 3.80 рубли, папая – 7.55 лева.

Пресни малини – 11.48 лева за кутия 170 g, ягоди – 10.61 лева за опаковка 250 g.
Е, и портокали от Валенсия – 8.83 лева за кг.

Преминаваме към отдела за млечни продукти. Тук също няма изненади. Мляко, познато ни, в литрови бутилки с различно съдържание на мазнини. Цена – 2.49 лева за литър.

Буркан сметана от 200 g – 4.52 лева за 10% и 4.40 лева за 15%. Но ако не искате да надплащате за марката, има по-евтин, малко известен производител за 2.73 лева.
Растително масло – 2.49 лева за бутилка от 750 мл.

Мисля, че съм забравил нещо? О, да – сирене! Изборът на сирена не е толкова голям, колкото нашия, но са налични всички основни видове. Какво е странно – няма отделни етикети с цени, цената може да се види само на опаковката. Ементал – 30.52 лева, Чедър – 21.35 лева, Гауда с горчица- 31.70 лева.

Яйцата са бели и кафяви, предимно в опаковки от 30. Арабите определено обичат яйца – тук ядат шакшука всеки ден, затова взимат „много“.

Цени за 30 броя – от 8.41 до 9.91 лева.

Хлябът се продава само на филийки има различни видове пити. Ето например хляб от нашия аналог типов – 2.81 лева. Белият е по-евтин – 1.84 лева единият.

Австралийските телешки и агнешки пържоли са средно около 31.70 лева за кг. Говежди антрекот – 18.49 лева Диетична кайма говеждо – 22.09 лева.

Пилето, разбира се, е по-евтино, но не много. Филе от гърди – 19.40 лева / бутчета – 14.37/ кг. Но едно цяло пиле ще струва 6.97-7.61 лева за кг.

Исках да се сблъскам с любимия си винен отдел, но навреме се сетих, че този бизнес не е разпространен в Дубай. Алкохолът не се продава в обикновените супермаркети.

Единственото нещо, с което любителите на хмела трябва да се задоволят, е безалкохолната бира.

Цената на бутилка или кен от 0,33 „Holsten“ с различни вкусове е 2.03 лева.

Не знам за вас, но цените за храна в Дубай ми се струват съвсем адекватни, а за някои стоки дори изненадващо ниски. Да не забравяме, че всичко това се внася и транспортира със самолети от други страни и континенти.

И ако сравните тези цени с доходите на местното население, тогава те са напълно нелепи. Поне продуктите тук определено не са съществена линия от семейния бюджет. А местните пенсионери със средна пенсия от $ 8000 определено могат да си позволят да не пестят от месо и плодове. И доматите, без колебание, вземат най-красивите – тези, които са по-скъпи.

„БЛИЦ“

Коментари

  1. В Дубай няма пенсионери и пенсионна система…

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //