Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Как празнувахме детските рождени дни през соца

Как празнувахме детските рождени дни през соца

Детските ми рождени дни по правило бяха с няколко „спявки“:
1. У бабини– с чай и сладкиши, какво да се прави трябва да уважим родата. Но с умиление помня ежегодните бабини „Агнеси“, „Дамски каприз“ и малки еклерчета с шоколадов крем. Само чай с мляко не можах да се науча да пия, а да си сипвам коняк като дядо и татко не ми даваха. В спомените си съм на 6 -7, със синьо-жълта рокля и червено ухо заради капака на малкото чайните за запарване на чаен концентрат и голямото петно на колосаната покривка. След това пея на разни бабини дружки „Сладкопойна чучулига“ – фалшиво и с отвращение,но за да получа подаръци, разбира се …. Mr. Green , татко ми се хили а майка ми го сръгва.

2. У дома- Майка ми правеше солена баница. Сандвичите си подреждах аз.
Едните бяха с масло и телешки салам /много го харесвах тогава/, другите бяха с домашна лютеница и сирене, понякога имашве и трети вид с  краве масло и кашкавал. Тортата беше бисквитена с маслен крем или с млечен. За пиене се предлагаше швепс и кола и  то оригинали. За подложки на чашките и чинийките вземахме от тези с рязаната бродерия по края. Бяха страхотни, последван от:

3. Веселба с децата- задължително следобед:
Мама винаги ми правеше шоколадова торта с 2 вида крем- смесен маслен и варен и орехи, сандвичи- но не знам с какво, скалички и солени гофретки с кашкавал. Пиехме къса кола и Швепс, който странно защо, но винаги имаше утайка. Обаче и аз имах солети в чаша и понякога шейк с нектар и сладолед, щото помня, че сама озахарявах ръба на чашите. Все молех за сладки прасковки, и едни подобни боядисани ягоди, както и за фонданени патета и и зайци с украса от чемшир. Скоро правих- е гадни са…

harmony_broken –

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //