Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Кварцова лампа пазеше децата от вируси по времето на социализма

Кварцова лампа пазеше децата от вируси по времето на социализма

Вируси, болести и други тем подобни явления по времето на социализма бяха известни само на възрастните.

В сравнение само, сегашните деца знаят всичко за коронавируса, рака и другите опасни болести.

Още от детската градина държавата се грижеше за здравето на децата. Сеансите с кварцовата лампа бяха задължителни през студените сезони. Облъчването с нея беше под формата на игра, а миризмата – незабравима, припомня Магазина за Новини.

Обяснението беше, че това е нещо като изкуствено слънце, за да си набавяме витамин D през зимата, против рахит, бактерии и вируси. Беше ни интересно, а и всички искахме да носим такива очила. Понякога очилата не достигаха и част от децата трябваше да стоим пред кварцовата лампа със затворени очи. Едва ли не се карахме за тези очила.

Облъчването продължаваше и в началните ученически години. Редяхме се в коридора пред стаята до лекарския кабинет, изчаквайки реда си за няколко минутки пред кварцовата лампа. И така всяка година до момента на ваксинация.

Ваксини на децата се поставяха в класните стаи. Идваха сестрите с поднос спринцовки, памук и шишенце спирт. Навивахме ръкавите и изчаквахме реда си в редичка пред черната дъска. Имахме и групови посещения при зъболекар. Там беше страшно.

Времето през зимата летеше в игри и забавления. Играехме по цял ден навън. Ходехме на пързалки с шейни и найлони. Прибирахме се само да хапнем и да сменим мокрите дрехи и пак излизахме. И така цяла зима. И като че ли болни деца нямаше.

Децата през соца

Източник: Бяла Слатина

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //