Спомени от Народната република
Начало / Uncategorized / Вандали заляха с боя паметника на Георги Димитров

Вандали заляха с боя паметника на Георги Димитров

Преди два дни вандали заляха с блажна боя гранитния паметник на Георги Димитров край язовир „Копринка“ – един от малкото запазени монументи на героя от Лайпциг в цял ръст. Според местни жители, които изразиха възмущението си в социалните мрежи, за безобразието вероятно е използван дрон, тъй като фигурата е с височина 12 метра.

В Германия – в Лайпциг, има музей на Георги Димитров, в много градове по света има улици на негово име и паметници, само в България, неговата родина, името и световнопризнатото му дело са покрити с праха на забравата и подложени на обругаване. Отидете в „Орландовци“ на гроба му и ще видите (ако го откриете сред бурените и храстите), че дори пътечка няма към него. От мавзолея и помен не остана след взривовете (!) Бакърджиеви; къщата на ул. „Опълченска“, в която е живял 35 години, е руина, мраморната плоча е счупена отстрани. Преди десетина години по лична инициатива на Стефан Данаилов къщата бе потегната и позакърпена, после – пак изоставена.  Политическа диващина в XXI век!

А сега посегнаха и на паметника край Казанлък. Навремето той е приет като един от най-сполучливите монументи. Дело е на трима ученици на гениалния скулптор и живописец Иван Фунев: на чирпанлията Димитър Динков, на родения в Плевен Димитър Цонков и на бургазлията Злати Денчев. Монтиран е през 1956 г. След посегателството над паметника Дискусионният клуб за леви идеи „Георги Кирков“ в Казанлък огласи своя позиция, в която се казва:

„Свидетели сме на поредния вандалски акт, извършен върху български национален символ, какъвто е паметникът на Георги Димитров край язовир „Копринка“. Паметникът на героя от Лайпцигския процес, на човека защитник на правото на свободно съществуване на човешкия род, е обруган и залят с боя. Ние считаме, че този акт е нелеп и провокативен опит за посегателство над българската история и българските паметници.

Едва ли извършителите на това престъпно деяние са запознати с дейността и живота на великия българин Георги Димитров. Едва ли знаят, че за да се родят в свободна и независима България именно Георги Димитров е един от борците срещу „кафявата чума“ – фашизма. Именно фашизмът е довел до гибелта на над 60 милиона души по времето на Втората световна война. Ние остро осъждаме такова поведение и отношение и няма да позволим да се оскверняват символите на българската свобода, какъвто е Георги Димитров.

Историята е доказала, че народ, който се отрича от миналото си, няма бъдеще!“

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //