Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Това беше България по времето на Тодор Живков

Това беше България по времето на Тодор Живков

-Тате, защо толкова често си спомняш за НРБ? Какво толкова е имало което да го няма днес?
Бащата се замисли и отговаря:
-Я си представи че живееш в малкия град в провинцията и ти трябва да започнеш работа.
Отиваш до вратата на завода, а там до портала има табло със свободни работни места, за които се търсят работници. Влизаш и отиваш в отдел КАДРИ и никакъв МАЛОУМЕН мениджър не ти задава, още по малоумни въпроси. Не те кара тест-ове да попълваш и не те кара да пишеш глупости. Имаш ли специалност – заповядай! Нямаш – ще те научим!
И ти плащат заплата и НИКАКЪВ пробен срок! Ненормиран работен ден, забавяне на заплата или лишаване от отпуска. Ако не искаш да се учиш в тоя завод, отиваш в друга фабрика или в пощата, или в ЖП-то, или шофьор, или в мината или къде си искаш. Навсякъде те чакат! Никой няма да те изгони. Можеш и в Странджа-Сакар да отидеш. Двойна заплата и куп привилегии.
-Да бе! Това не е вярно! – каза сина…….
Вярно е сине! Така беше. Така и пак ще бъде! Помни ми думата!
Влизаш в магазина и си купуваш сирене за 2.60лв. След година същото сирене пак толкова струва. Където и да отидеш знаеш кое колко струва! Отиваш в милицията и никой няма да се държи с теб като с престъпник, а ти помагат! Купуваш си билет за самолет и никой не ти иска паспорт! Никой не те кара да се събуваш или събличаш преди полета. Отиваш да се занимаваш със спорт и никой не иска пари от теб. Отиваш на почивка на море и завода ти дава карта. Твоя завод произвежда продукция и не си чупи главата къде да я продаде. Всичко работи като часовник от разпределението на печалбата до разходите. И няма никакви олигарси, охранители, банки, клошари и бедняци. А депутатите от НС не са в София, а всеки по родните си места и РАБОТЯТ в заводите! И не получават бюджетни пари!
-Не ти вярвам баща………
КОГАТО ПОВЯРВАШ СИНЕ, ТОГАВА ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНО ОТНОВО! А до тогава ще си роб на шепата бандити, заграбили това, което са построили дядо ти и баба ти……….
Айде лек ви ден

9 Коментари

 1. Да се чудиш що БКП свали Живков и го съди 🙂 🙂 🙂
  Остави Живков ми СССР го няма.
  Този син да вярва и да не вярва тия приватизатори до един рожби на БКП няма да върнат нищо

 2. Автентичната система на Макаренко е давала отлични резултати – криминално проявени деца от разбити семейства и сираци са завършили поне средно образование, много от тях висше или дори са поучили научни степени и никой от възпитаниците му не е извършил престъпления след комуната. Признат е за един от петимата най-важни педагози на 20-ти век. По-късните импровизации върху Макаренко на практика нямат много общо с идеите му.

 3. По-изкривено представяне на комунизма не бях чел. Дори „червените“ бабички пред блока не могат да го представят толкова захаросано. Ако позволите мога да добавя нещо и си го позволявам само защото съм го живял и имам право да коментирам (в никаквъв случай не сикам да обидя автора на статията).
  Първо – „отиваш в завода“ – ще отидеш ако имаш жителство и връзки, иначе в отдел Кадри ще те изхвърлят. Да не говорим че свободни работни места имаше, но бяха заделени основно за „наши хора“. Без някой да се обади за теб или да имаш партийна препоръка, и пазач в завода няма да станеш пък ти си имай колкото си щеш дипломи . Не се ли чуе заветната реплика „наше момче е“ и още по-добре „от село е“, смятай че нищо не ставаше. Наистина успееш ли да се уредиш един път на работа, след това заплатата е сигурна.
  Второ – сиренето наистина беше качествено, но достъпът до повечето хранителни продукти не беше лесен, защо ли? Ами нямаше. Помните ли репликата от филма Двойникът – „Пуснаха чушки, до довечера щяха да свършат.“ Всичко беше така, нямаше. Ако пуснеха някъде народът се юрваше. За по-дефицитните стоки се чакаше на опашка с часове или се търсеше някаква връзка в магазина , че да ти запазят. Така беше със сирене, месо, колбаси, деликатеси и други битови стоки.
  Трето- заводите произвеждаха основно калпава продукция която непрекъснато дефектираше, защото повечето си гледаха работата през пръсти.
  Четвърто – карта за почивка – защо си мислиш че имаше за всички, ами нямаше.
  Като цяло този строй създаваше впечатление за изобилие и за справедливост, но нито едното беше вярно нито другото.

  • Ами прав си ама не създаваш впечатление за изобилие. Всички си знаехме че няма нищо. А що се отнася до Макаренко замисли се тия мутри тъпи 90те къде са учили. После вземи и Русия по целия свят нарицателно за мафия и корупция. Безспорно си имат таланти и учени 100%

  • Я да бягаш от тук. Може да не съм живял много години по това време, но в коопрацията(така му казваха на магазина на село) и сирене и салам и захар и всичко си имаше,даже и чушки и домати продаваха, при положение, че си произвеждахме. Колкото за работата, да за София ти е трябвало жителство, но я е имало за всеки и който не работи отива в карцера

 4. Виновни са „комунистите“, тия с партийния билет! Те бяха мършите, които унищожиха България! Защото България заради тях изостана много икономически и попадна в зависимост от запада. Те се подиграха със собствения си народ и унищожиха идеята!

 5. Пламен Горанов от Варна

  БЕШЕ НАИСТИНА РАЙ. УЖАСНО СКУЧЕН РАЙ. ЕДВА ИЗБЯГАХМЕ ОТ НЕГО… Хайде, товарищи, дайте по-сериозно, стига сълзлива старческа антиромантика… Кого ще излъжете – децата, внуците, нееее… Себе си ще залъжете, но без ОНАЯ ЕРЕКЦИЯ, нали???

 6. Абе цялата работа е че тогава имахте ерекция за това ви е мъчно не за концлагера 🙂

 7. От извсестно време разни подобни сайтове ми обясняват колко добре ми е било по времето на бай Тошо.

  Да уточня – ИЗОБЩО не ми липсва социализъма и комунизъма, самият Тошо си го каза, че те са едно едоносче.

  И НИКОГА не искам това неестествено състояние да се връща!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //