Спомени от Народната република
Начало / Uncategorized / Скандалът се разраства: Шефът на „Хелп Карма“ основал и най-голямата фирма за бързи кредити

Скандалът се разраства: Шефът на „Хелп Карма“ основал и най-голямата фирма за бързи кредити

Скандалът с дарителската платформа ХелпКарма, събираща милиони за болни деца и възрастни, се разраства. След разследването на Би Ти Ви за огромните комисиони, които от Управителния съвет на фондацията са си раздавали, както и баснословните заплати на айти специалистите в нея, се оказва, че шефът й е и основател на най-голямата небанкова кредитна институция у нас.

Любимата на хиляди „Кредисимо“, чието лице е екс репортерът на „Господари на ефира“ Боби Ваклинов и наливаща милиони в телевизионни реклами с досадното „Пари навреме“ „Кредисимо“ ще се окаже ключът към пълното разплитане на аферата с даренията. 

По информация на Lupa.bg въпреки че Константин Кръстев вече не присъства в официалните търговски документи на ЕАД-то, той все още дърпа конците на фирмата за бързи кредити със своите съдружници.

Според публикуваните отчети в Търговския регистър ХелпКарма има приходи от 3 хил. лв. за 2017, 1.77 млн.лв. за 2018 и 5.04 млн.лв. за 2019.

А „Кредисимо“ отчита огромен ръст на капитала си в последната 1 година – с ръст на активите от над 26 на сто и добавяне на нови 2 милиона лева към капитала на съседното дружество със същите акционери „КредисимоСупер“.

 
Бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев пък разкри, че според публикуваните отчети през 2018 ХелпКарма е изплатила заплати от 208 хил.лв., но за осигуровки само 6 хил.лв.

„Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%? А парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са ИТ?“, пита Кадиев.

„През 2019 имат изплатени заплати за 679 хил.лв. и осигуровки от 34 хил.лв. Тези 679 хил.лв. са 13.4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка? Осигуровки за 34 хил.лв. покриват не повече от 3 души на максимален осигурителен доход. Останалите?“, добавя той.

Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите.

Товa обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил.лв. му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил.лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи „без заплата“, както сам каза, отбелязва още екс депутатът.

„Силно се надявам оправданият гняв към фондация HelpKarma Fundraising да се насочи към тези, благодарение на които това е възможно, а именно българските институции. Тези, които затриха Фонда за лечение на деца в чужбина и реално не помагат и на тези, нуждаещи се от лечение в България. Тези, които оставиха спасяването на човешки животи да се случва на пазарен принцип.“

Това написа във фейсбук профила си Мария Черешева, която е радиоводещ, един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти-България и активист.

Лупа БГ, Оф нюз

lupa.bg

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //