Спомени от Народната република
Начало / Вчера и днес / Разказ за най-голямата белодробна болница на Балканите, която от 5 години стои изоставена

Разказ за най-голямата белодробна болница на Балканите, която от 5 години стои изоставена

Днес ще Ви разкажем за най-голямата белодробна болница на Балканите, тази в село Радунци, община Мъглиж.
Централният болничен корпус е с разгърната застроена площ от 15 220 к.в м. На 4-те етажа са разположени лекарски и административни кабинети, рехабилитационен център, операционни и стационарни зали, санитарни помещения, складове, столова и др. Някога това е бил най-големият санаториум на Балканите, имало е стационар със 700 легла. Лично Цар Борис III дарил през 1936 година 500 дка гори и ливади в землището на село Дъбово, за да бъде подсигурена издръжката, припомнят запознати.
Внушителното здание от няколко сгради е проектирано през 1937 г. от първата българска архитектка Виктория Ангелова-Винарова, починала само на 45 години по ирония на съдбата от белодробно заболяване.
Строежът на Санаториума е поръчан от цар Борис III, открит е чак през 1955 г. заради прекъсване по време на войната. Мястото му е определено от нарочна царска комисия, избирала сред други 20 места у нас.
С 600-700 легла е разполагал комплексът в най-добрите си времена, с кино-салон, сцена и гримьорни, богата библиотека, ателиета и учебни зали. Там са работили висококвалифицирани специалисти, лекувани са хора не само от цялата страна, но и от чужбина.
През юни 2015 г. санаториумът е обявен в ликвидация поради неплатени дългове. Оттогава болницата за съжаление вече не функционира.
В тези времена на пандемия няма как да не си помислим, че болницата в Радунци би било едно чудесно място за лечение на нуждаещите се, ако беше съхранена както трябва и ако имаше нужните специалисти, които да работят там.

3 Коментари

  1. Такъв медицински център просто не пасва на дереджето на държавата ни(ако може да се нарече държава територията която обитаваме).Плана Ранът ни начерта пътя към изтреблението.Или вървим като овце по него безропотно…или ни принуждават да вървим по него.Оръжие и армия няма,така,че няма и как да има съпротива.Не визирам безбройните платени митингуващи от зората на прехода та до сега.Тази измет е част от плана.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //