Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Камионите, които построиха социализма (СНИМКИ)

Камионите, които построиха социализма (СНИМКИ)

ГАЗ, КАМАЗ, КРАЗ: заслужават ли уважение съветските машини, или са просто копия на чуждестранни модели?

Не е тайна, че голяма част от съветската автомобилна индустрия е изградена на базата на заемки – а понякога и откровено копиране – на чуждестранни марки. Политиката на властите в СССР е да се отделят повече ресурси за дизайн и производство на товарни автомобили, отколкото на леки, и затова за много от автомобилните инженери е било по-престижно да увеличават товароносимостта на камион, отколкото да усъвършенстват аеродинамиката на автомобил.
Резултатът на тази политика е, че през 2019 в Русия 35% от товарните автомобили в движение са произведени през съветско време. В индустрия като товарната здравината, цената и простотата на обслужване на един камион са от високо значение и фактът, че толкова голям брой от съветските камиони все още се движат и работят здравата, заслужава адмирации.

ГАЗ АА
ГАЗ АА е един от първите съветски товарни автомобили. За база е използван Ford АА, но руската машина притежава подсилен съединител и по-масивен, следователно по-здрав, механизъм на завиващата система. ГАЗ АА има и по-голям въздушен филтър, позволяващ по-дълъг живот на двигателя. Самият двигател е непретенциозен за обслужване и благодарение на ниската степен на сгъстяване (4.25:1), може да работи и с евтиния и разпространен по това време керосин. Заради недостиг на материали през Втората световна война, ГАЗ АА излиза от завода без монтирани предни спирачки и само с един фар.
Двигател: 3.2-литров, редови 4 цил.
Мощност: 40 к.с.
Товароносимост: 1 500 кг
Максимална скорост: 70 км/ч

ГАЗ 53
ГАЗ 53 е може би най-популярният съветски камион. Произведени са над 4 млн. бройки, и много от тях все още се движат и работят неуморно. В периода 1967-1991 в завода „Мадара“ в Шумен са се сглобявали модели на ГАЗ 53 с доставени от Съветския съюз части. Двигателят е бензинов V8, като през 70-те на ГАЗ 53 се поставя и дизелов двигател с 80 к.с. разработен във Варненския машиностроителен завод. Предлагала се е и модификация ‘Коларов’ с дизелов двигател на английската марка Perkins.
Двигател: 4,2-литров V8
Мощност: 115 к.с.
Товароносимост: 4 500 кг

ГАЗ 66
При ГАЗ 66, или ‘шишига’ – както е прякорът му в Русия – интересно е разположението на кабината, която е поставена над двигателя. Това позволява монтирането на по-дълга товарна каросерия, без да се увеличава общата дължина на камиона. Този своеобразен съветски Unimog разполага с удивителна проходимост благодарение на висок клиренс в съчетание с променливо налягане в гумите. Камионът притежава и почти перфектно разпределение на тежестта между предната и задната ос, което помага при движение в пресечена местност. Дълги години ГАЗ 66 се използва и от армията, но минус при него е слабата защита на екипажа от мини.
Двигател: 4,2-литров V8
Мощност: 125 к.с.
Товароносимост: 2 000 кг
Максимална скорост: 90 км/ч

КРАЗ 255
Този мастодонт е един от най-големите шосейни камиони на Съветския съюз. Задвижван от голям, 14,9-литров дизелов двигател, Краз 255 се представя еднакво добре и като строителен самосвал, и като влекач на извънгабаритни товари. Ползва се и в армията, най-вече от инженерните войски, защото може да бъде модифициран за пренасяне на понтонни мостове и копаенето на ями. Последните бройки КРАЗ 255 излизат от завода през 1993 и имат ресурс между основни ремонти от 140 000 км. Високите 130 см гуми за пресечена местност имат ресурс от около 750 км преди нужда от смяна.
Двигател: ЯМЗ-238 14,9-литров V8
Мощност: 240 к.с.
Товароносимост: 7 500 кг
Максимална скорост: 71 км/ч

ЗиЛ 130
Добре познат на почти всеки в България, ЗиЛ 130 е един от най-дълго произвежданите камиони в историята. Този неуморен труженик за първи път излиза от завода в далечната 1962 и остава в производство без съществени промени чак до 2014. За 60-те години ЗиЛ 130 е бил доста модерен: със синхронизирана петстепенна скоростна кутия, триместна кабина, пневматични чистачки и пръскалки за предното стъкло чрез бутон на пода. Двигателят на ЗиЛ 130 е еднакъв по устройство и кубатура с този в партийната лимузина ЗиЛ 111, но разликата е, че 130 има ограничител на оборотите на 3 200 в минута. Друга съществена разлика е двукамерният карбуратор в 130 спрямо четирикамерният в 111.
Двигател: 6,0-литров V8
Мощност: 150 к.с.
Товароносимост: 6 000 кг.
Максимална скорост: 94 км/ч

КАМАЗ 5320
Малко хора знаят, но на предната решетка на този добре познат у нас камион за малко да стоят големи буквите ЗИЛ, вместо КАМАЗ. Всъщност първият и определено най-известен камион на Камския автомобилен завод е разработка на „конкурентния“ Завод имени Лихачова в Москва. През 1968 дори се е стигнало до финални прототипи, наречени ЗиЛ-170, пуснати по съветските пътища за тестове, но в последния момент от висшето ръководство на партията отнемат проекта и го възлагат на току-що построения завод на КАМАЗ в Набережние Челни. Камионът се оказва един от най-успешните в Съветския съюз и до ден-днешен може да бъде видян да се труди неуморно на някой роден строеж, най-често в модификация самосвал.
Двигател: 10,85-литров
Мощност: 210 к.с.
Товароносимост: 10 000 кг
Максимална скорост: 80 км/ч

БЕЛАЗ 75501
Трудно е да си представите размерите на тази гигантска машина само по снимка. С височина от 6 метра, дължина 15 и ширина 8 метра, БеЛАЗ-75501 се конкурира по размери с малка жилищна сграда. Представен е през 1991 и остава в историята като най-големия съветски кариерен самосвал. Максималната му товароносимост е 480 тона или около 80 африкански слона, а максималната скорост от 40 км/ч се постига с помощта на дизелов двигател от влак с мощност от над 3 000 к.с.. Двигателят задвижва генератор, който предава мощноста до двата електродвигателя на задната ос. Кабината е разработка на японската фирма Komatsu, разположена е на 4,4 м височина и притежава удобства като климатик и шкафче за дрехи. За жалост единственият екземпляр на Белаз-75501 е разглобен за скрап през 2000 г.
Двигател: 165,5-литров D49 дизел от локомотив
Мощност: 3150 к.с.
Товароносимост: 280 000 кг.
Максимална скорост: 40 км/ч

2 Коментари

  1. снимките на Краз-а и Газ 66 са еднакви.

  2. Георги Лумбев

    В Кюстендил имаше зала за акробатика.
    Разрушиха я.
    Вместо да поддържат построеното и да строят нови сгради, те разрушават.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //