Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Аз съм продукт на социализма: Заплатите не бяха големи, но учехме и се лекувахме безплатно

Аз съм продукт на социализма: Заплатите не бяха големи, но учехме и се лекувахме безплатно

В последно време е възстановено яростното оневиняване на фашизма и обругаване на социализма.
Нашето поколение живяхме във времена, богати на политика. Започна се и завърши Втората световна война. Живяхме в царство и погребахме царя. В страната вилнееше фашизъм.

Имаше партизанско движение и държавата беше оценила главата на българина на 60 000 лева. Имаше хора, които забогатяха от това. Сега техните деца и внуци, които живеят в тези къщи, закупени с парите за човешки глави, отново започнаха обругаване на социализма и оневиняване на фашизма. Лъжите и фактите, както казва народът, са изсмукани от пръстите и няма нищо вярно. Вие на кого ще вярвате?

Повечето от вас сте все пак зрели хора и ще можете да различите истината от лъжата. Седнах да напиша тези няколко реда с апел към по-младите и малко по-големи от тях. Деца! Аз съм на 84 години и съм очевидец и участник десетки години в това време. Аз съм продукт на социализма. Кръгъл сирак. Беше ми дадена възможност и завърших Висшето военноморско училище.

Станах капитан първи ранг. В търговския флот станах капитан далечно плаване. Завърших задочно икономика и планиране на търговията. Работих години на отговорни длъжности. Ние, старците, сме живата история на България и на живота в нея. Слушайте вашите баби и дядовци. Те ще ви разкажат истината. Изграждахме се като патриоти. Приятелството и другарството бяха на високо ниво.

Даваше се възможност на всеки и се осигуряваше време и средства за задочно следване и за придобиване на научни знания. Животът беше спокоен и осигурен.

Заплатите не бяха много големи, но за сметка на това образованието, медицинското обслужване, лекарствата бяха безплатни. Строяха се много обществени сгради и за минимален наем се даваха на семействата. Вие сте длъжни да знаете истината и да се развивате като стабилни и отговорни граждани на нашата Родина.
Христо Джуров

Припомняме, че дискусията по темата по-добре ли ни беше през социализма отдавна вълнува много хора и мненията са изключително разнородни – както в двете крайности, така и по средата.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ?, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ?, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //