Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Танкерът „Хан Аспарух“ – най-тежкият кораб, произвеждан в България

Танкерът „Хан Аспарух“ – най-тежкият кораб, произвеждан в България

Танкерът „Хан Аспарух“ – най-тежкият кораб, произвеждан в България – 96 795 тона. Построен във Варненската корабостроителница, в периода 1974-1975 година. Излязъл от доковата камера на 24.11.1976 година.
Било е някога….

3 Коментари

  1. Грандомания до шия. Когато се правят големи танкери се увеличават едновременно дължина , ширина и газене. Дължината и ширината на сухия док във Варна ограничават размерите на кораба и единствения начин да се увеличи тонажа му е да се направи с по-голямо газене, но с това газене не може да минава през суецкия канал и в Бургаския залив.За да може да мине през суец и да седи в нефтеното пистанище дружба , се товари до 70 000 тона. Неустойчив на море, защото е отрязан в носа и кърмата – странично клатене и със квадратно сечение. Планувани са няколко такива кораба, но са построени само 2. Толкоз за великото корабостроене на танкери.

    • Голям разбирач си, няма що! Поне правиш ли разлика между Сухия док на Кораборемонтния завод и доковата камера на Корабостроителния завод?

      • Обективно такъв голям танкер не е бил нужен на България и строителството му е грандомания и безумно разхищение – спокойно е можело да се построят вместо него три по-малки и по-полезни кораба. Грандоманията и разхищенията бяха един от факторите за фалита на социализма.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //