Спомени от Народната република
Начало / Вчера и днес / Паяци и мишки почиват в соцсимволите на Цигов чарк

Паяци и мишки почиват в соцсимволите на Цигов чарк

По времето на социализма мечтите на всяко дете в Пазарджишко минаваха през три задължителни етапа. Летен лагер в Равда или Бяла, абитуриентски бал на Цигов чарк и след това, ако е рекъл Господ, и Партията майка – следване във ВУЗ. За родените преди избухването на демокрацията курортът край язовир “Батак” беше емблематичен. За купоните там се носеха легенди, а всяко посещение в хотел или ресторант на Цигов чарк се разказваше с месеци. На тези, които не са имали щастието да бъдат там, просто им оставаше да цъкат с език. По онова време “Орбита” беше символ на младежки дух, дискотеки и танци до зори. Велинград бе обикновен курортен град, в който отсядат пенсионери с болежки в краката и изпаднали германци с артрит, които търсят място сред природата, където да профукат някоя и друга марка.
20 години по-късно реалността изглежда коренно различна. Докато Велинград е СПА столицата на Балканите, Цигов чарк е курортът за средната класа, че дори и за тази под нея. За хората, които два месеца предварително планират всеки лев, за да си осигурят уикенд край водоема или на ски пистата. От някогашния елитен младежки курорт са останали само табелите и няколко сгради, които стърчат като паметници на социализма и се обитават единствено от паяци и мишки.
Истинско мъртвило е край хотел “Орфей”. Някога реномирана почивна база, в която не един и два пъти е отсядал самият Иван Костов заедно със свитата си от съпартийци. Не е тайна, че именно станцията срещу язовир “Батак” бе любима на бившия премиер и той използваше всяка свободна минута, за да отдъхне сред чистия въздух на курорта. Сега от хотел “Орфей” е останал само споменът и някой и друг призрак, който блуждае във и без това призрачно изглеждащата сграда, оградена с бодлива тел досущ концлагер. Табела с надпис “Платен охраняем паркинг” само напомня на минаващите край хотела за някогашните елитни условия, които предлагаше на своите гости. Върху снега вместо стъпки на туристи се забелязват единствено такива на кучета и диви животни, които прескачат през двора на път за язовира.
Горе-долу по същия начин изглежда и друг култов навремето хотел – “Орбита”. Едва ли има мъж около 30-те, който да не е потръпвал от вълнение на влизане в бара на младежкия комплекс, където бяха разположени няколко игрални автомата с така наречените “електронни игри”. Сега дебели решетки и катинари посрещат носталгично настроени туристи. По прозорците все още се намира някоя и друга саморъчно сглобена антена, настроена да приема първа и втора програма, а пердетата пазят лекета от последните поне 30 години. На един от прозорците се забелязват два полупразни буркана, най-вероятно останали от поредната среднощна закуска на вечно гладния вратар на “Ботев” Пловдив Лилчо Арсов. Базата, която неотдавна служеше за подготвителен лагер на куп футболни отбори, сега се посещава от един пазач. Човекът е нает от новия собственик да брани имуществото от външно посегателство.
През 2007 година комплекс “Орбита” бе продаден от Агенцията по приватизация на фирма “Либеро”. Дружеството внесе в държавната хазна 2,5 милиона лева, като срещу това получи хотелската част, ресторанта, нощен бар, спортни зали, плувният басейн плюс спортните площадки. До момента обаче новите собственици все още не са предприели никакви действия за пускането на комплекса в експлоатация. Не знам нищо, вдига рамене пазачът. Има си собственици, те решават, аз съм тук само да пазя, обяснява мъжът с типичен баташки акцент.
Една от малкото работещи емблеми на социалистическия Цигов чарк е кръчмата “Сивият вълк”, на самия бряг на водоема. Ако можеха да говорят, масите в заведението щяха да разкажат за лавина от купони, които се вихреха в кръчмата по Бай Тошово време. Сега обектът е собственост на баташкия кмет Петър Паунов и е един от най-посещаваните в курорта заради уютната атмосфера и добра кухня.

АБИТУРИЕНТСКИ
Сред любимите места за абитуриентски балове преди 1989 година бе хотел “Панорама”. Построената на етажи база бъкаше с младежи около 8 декември и 24 май, а запоят в дискотека “Дискавъри” беше бойното кръщение на не един и двама бъдещи сериозни пиячи. Макар и поизхабен от времето, хотелът все още приема туристи и прясно завършили гимназисти.

КОНКУРЕНЦИЯТА
Докато символите на соцтуризма се рушаха през последните 20 години, ливадите около язовир “Батак” се напълниха с малки, големи и още по-големи хотели. Собствениците им бързо запълниха нишата, оставена след затварянето на “Орфей” и “Орбита”.

Коментари

  1. В днешния свят всичко е маркетинг и реклама, защо не се използват в случая е непонятно.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //