Спомени от Народната република
Начало / Uncategorized / Как да различим дали имаме настинка, грип или Ковид-19

Как да различим дали имаме настинка, грип или Ковид-19

Трите основни инфекции от започналия студен сезон – настинки, коронавирус и грип – могат да се проявят с подобни симптоми, но разликата между болестите се крие в продължителността, интензивността и локалността на тези симптоми. Тези инфекции могат да се проявят със симптоми като кашлица, възпалено гърло, треска.

Разликата между болестите се крие в общата картина на симптомите за всяко заболяване, както и в степента, до която преобладава този или онзи симптом“, казва британският лекар Навид Соле. Според него симптомите на настинка по правило се понасят лесно, интензивността им значително намалява след два до три дни, което не се случва при грип или коронавирус. Хората с настинка са по-склонни да имат хрема или запушен нос. Обикновено това не води до сериозни здравословни проблеми като пневмония. Грипът и Ковид-19 обаче могат да доведат до сериозни заболявания и усложнения, а също така имат общи симптоми: суха кашлица, треска, студени тръпки, възпалено гърло, мускулни болки или болки в тялото, главоболие и умора.

Какви всъщност са разликите между тях? Един от основните маркери на коронавируса е загубата на обоняние. При грип също може да бъде нарушено обонянието, но обикновено това се предшества от запушен нос, хрема, които продължават да съществуват и в бъдеще. При заразяване с коронавирус има почти пълна загуба на обоняние и вкус, въпреки че дишането през носа може да остане нормално.

Освен това грипът се характеризира с драматично начало – тази инфекция много бързо след първите прояви на неразположение се превръща в болезнено тежко състояние. При Ковид-19 симптомите отнемат повече време, за да се развият от по-леки до по-тежки. „Запомнете, че симптомите на настинка засягат предимно носоглътката и само малка част от тялото. Грипът причинява усещане за увреждане на цялото тяло – температурата, болките се усещат по цялото тяло. Коронавирусът се характеризира с постоянна треска, продължителна суха кашлица, която не се превръща в храчки, и рязка загуба на миризма“, казва д-р Соле.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //