Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Историята на българските автомобили – Москвич 408

Историята на българските автомобили – Москвич 408

Този текст е от годишния алманах „Спектър“ за 1968 г. и показва как през 60-те години на миналия век в България са се сглобявали цели 5 модела на западни автомобили – FIAT 850 и FIAT 124 (при това оригиналният вариант с дискови спирачки, а не адаптираният руски, наречен „Жигули“), BulgarRenault 8, 10 и Alpine.

Любопитна подробност е, че са се водели преговори и за сглобяване на новия Renault 16. После обаче идват чешките събития и нещата са спрени. В първата част става дума за историята на един от най-популярните автомобили от соц-времето – Москвич 408.
Историята на българските автомобили
Въз основа на договор, сключен между „Балканкар“ и съветското всесъюзно обединение „Автоекспорт“, в завода за леки автомобили „Балкан“ в град Ловеч през 1966 г. са монтирани първите партиди Москвич 408. Те излизат под името РИЛА 1400, като се отличават с богато оборудване и разкошно арматурно табло, както и с изключително здрава каросерия и ходова част. Тези негови качества го правят търсен дори в Западна Германия и Белгия.

„Автомобил, в който всичко изглежда вечно“- такава е оценката на Москвич-408 от западногерманското списание Motor Rundshau. Същото издание съобщава, че западногерманската кантора за търговия с Изтока ще внесе през 1968 г. 500 броя Москвич 408.
Историята на българските автомобили
Окачването на предните колела на телескопични амортисьори с концентрични спирални пружини, а на задния мост – на надлъжни ресори, гарантира отлично возене и в най-лоши пътища. Усилващата щанга на предните колела прави автомобила сигурен в завоите. Двигателят е четиритактов, четирицилиндров, с работен обем 1357 см3. Той не блести с особена пъргавина, но за сметка на това е много здрав. Максималната му мощност е 55 к.с. (по САЕ) при 4750 об/мин. Относително ниската степен на сгъстяване – 1:7, определя неговата некапризност по отношение на горивото. Москвич 408 има пределна скорост 125 км/час. При скорост 80 км/ч. разходът на гориво е 8 л/100 км.
Историята на българските автомобили - Москвич 408
Удобните и меки седалки, добрата климатична инсталация, която осигурява непрекъснат приток на свеж въздух и поддържа желаната температура, правят пътуването с Москвич 408 леко и приятно. Благодарение на доброто остъкляване светлината се влива от всички страни и у пътниците се създава чувството, че се намират непосредствен всред природата.
Историята на българските автомобили - Москвич 408
Москвич Scaldia 1400

През 1968 г. в завод „Балкан“ в гр. Ловеч ще бъдат произведени 2000 автомобила Рила 1400, а през 1970 г. те ще бъдат 10 000. Сключеният със СССР договор ни позволява производство на 100% от детайлите на Москвич 408. В процес на изпитание е монтирането на английския дизелов двигател, развиващ мощност 52 к. с. при 4000 об/мин., върху каросерия Москвич 408. Гаранция за успеха на този автомобил хибрид е белгийската модификация на Москвич с двигател Perkins, носеща името Scaldia.

На базата на кооперирането и специализирането между България и Съветския съюз се предвижда изготвянето на някои детайли от Москвич 408 у нас в много големи серии и тяхното изнасяне за Съветския съюз, както и обратното. Така започналото развитие ще продължи прогресивно и към 1975 г. завод „Балкан“ ще монтира около 15 000 автомобила Рила 1400 годишно.

Очаквайте утре: Автомобилите на FIAT в България

Текст: списание „Спектър“ от 1968 г.

2 Коментари

  1. меки седалки??!, добрата климатична инсталация, която осигурява непрекъснат приток на свеж въздух и поддържа желаната температура, правят пътуването с Москвич 408 леко и приятно. Благодарение на доброто остъкляване светлината се влива от всички страни и у пътниците се създава чувството, че се намират непосредствен всред природата … “ – автора или никога не е виждал Москвич или е прекалил с употребата на мораво рогче и мак в лабораторни условия ..

  2. Шмайзера

    Москвич с климатична инсталация??? Авторът на тази глупост да отиде да си прегледа главата

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //