Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Всички значими обекти от енергийната ни система са изградени преди 1989 г.! Не, по никакъв начин не твърдя, че соцът е бил супер…

Всички значими обекти от енергийната ни система са изградени преди 1989 г.! Не, по никакъв начин не твърдя, че соцът е бил супер…

Автор: Боян Рашев | ФБ
Знам, че поемам огромен риск да не се харесам на много хора, но ще го напиша:
Покрай енергийните и водни теми тези дни си дадох ясно сметка колко много неща, които днес приемаме за даденост, са били изградени по време на соца… И още работят, при това добре… И целият ни „модерен“ живот зависи от тях.
Това включва практически всички значими обекти от енергийната ни система – от АЕЦ-а, през ТЕЦ-овете до големите ВЕЦ и най-големият ПАВЕЦ на Балканите (само ТЕЦ-а на AES и Цанков камък са инвестиции на зелено след 1989 г.).
Включва и почти всички обекти от системите за управление, съхранение и пренос на води – всички големи язовири, деривации, напоителни системи и какво ли още не (доколкото знам само Джерман-Скакавица е след 1989 г.).
Не, по никакъв начин не твърдя, че соцът е бил супер… Напротив, убеден съм, че всичкият този огромен труд не е извършен само с хирургическа прецизност, пионерски плам и ентусиазъм.
Сигурен съм, че зад него стоят много кражби, некадърност, принуда и насилие.
Нещо като египетските пирамиди от по-ново време…
Обаче трудът е положен, инфраструктурата е тук и 30 години след края на соца ние все още я използваме.
Натискаме копчето и токът, топлината или водата идват… Последните 30 години не сме изградили практически нищо сравнимо. Даже ужасно се проваляме в поддръжката на старите обекти…
Та в тази връзка ми се струва, че дължим малко повече уважение, благодарност и признателност на родителите си и техните родители. Не, хич не са живели в райско време, но въпреки всичко са създали неща, от които не само ние, но и нашите деца ще имат огромна полза. Ако успеем да ги опазим, разбира се! 
Това е. Нищо повече не казвам.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //