Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / ТКЗС-тата процъфтяваха, Желю Желев и СДС ги унищожиха

ТКЗС-тата процъфтяваха, Желю Желев и СДС ги унищожиха

Тези дни попаднах на интересен текст от социалната мрежа. Авторът му твърдеше, че в едно ТКЗС по времето на социализма са се произвеждали толкова плодове и зеленчуци, колкото днес се произвежда в цяла България. Е, може и да звучи пресилено, но истината е, че произведената продукция беше в огромни количества. В родното градче на баща ми в западащата днес Северозападна България имаше консервен комбинат, който работеше сезонно и буквално бълваше продукция от края на май почти до края на ноември. А дворът му буквално беше задръстен от плодове и зеленчуци. И досега са пред очите ми големите каруци с волски впрягове, които бяха препълнени с огромни дини и пъпеши. От полето към гарата по време на жътвата денонощно пътуваха камиони с ожънато зърно. Летните месеци бяха разпределени между производството на ябълки, кайсии, праскови, домати, чушки, патладжани, зеле, каквото ти душа иска, и зърнените култури. В края на лятото и началото на есента идваше ред на гроздобера, а по-късно и на царевицата.

В градеца имаше няколко ТКЗС-та, защото поземленият фонд беше огромен. В късната есен член-кооператорите получаваха продукция в натура за своето дялово участие със земя. Хлябът за тях беше безплатен, хората получаваха от администрацията на кооперацията купони, по 35 бр. на месец. Печеше се в няколко градски фурни и беше с превъзходно качество.

Упадъкът на този живот започна в края на 70-те години, когато ТКЗС-тата бяха ликвидирани и бяха създадени т. нар. АПК. Окончателното унищожение на селското ни стопанство извършиха ликвидационните съвети на Филип Димитров при т. нар. демокрация.

Никола Асенов, Плевен

5 Коментари

 1. Не знам колко сме процъвтявали, тогава бях малък но много се радвах когато баба се върне от ТКЗС-ето и ми подаде я ябълки, я круши, я да свари млечна царевица. Радвах се и на орехи и на грозде ама това вече отдавна го няма. Направо с благодарност си спомням за комунизма и благодаря че живях такова детство. Тези които никога не са живели така и никога няма да живеят така, никога няма да го разберат.

  • Бай Стамат

   Ти хубаво си благодарен на социализма щото си бил малък, ами що не питаш колко са благодарни онези хора дето са се блъскали за по 50ст. надник по цял ден на полето и после са им дали по 30-40лв.земеделска пенсия.

   • Бай Стамате, ти кога и къде си работил по това време? Моите родители бяха хора текезесари и построиха от нямането си три къщи в този период.Моята беше третата!! Ти чувал ли си за натуралното заплащане?Даже и вино получаваха в натура заради трудово участие!! Знаеш ли колко весело и
    щастливяо живееха хората? Прибираха се вечер от работа на полето през банята и тичаха на репетиции на самодейните колелтиви!!! А когато се береше тютюна се ставаше рано за бране, а вечер се събирахме в някоя от къщите да нижем с песни и шеги!! Де го сега този колективен дух на българина??Пенсиите наистина бяха малки но тогава във всяка къща пенсионерите си гледаха животинки и не чакаха като сега да ядат вносните боклуци на веригите магазини ! Зимно време ходеха на почивки с безплатни или на символичми цени карти в многото почивни станции изградени специално за тях ! Може и да си чувал , че най-добре работи този , който правилно умее да почива!! Твоите приказки ги разправяй на децата от детската градина, може и да ти повярват !!!

  • Нали си спомняш как свърши всичко? Държавата в края на 80-те беше пред фалит.

 2. Това не е истина. ТКЗС-тата ги унищожиха БСП.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //