Спомени от Народната република
Начало / Uncategorized / Случаен експеримент спря заразата с коронавирус в италиански град – ето как

Случаен експеримент спря заразата с коронавирус в италиански град – ето как

Андреа Крисанти е преподавател по микробиология в университета в Падуа. Антонио Касоне е бивш директор на отдела по инфекциозни болести в Италианския здравен институт. Ето какво разказват двамата за случайния експеримент, който СПИРА ЗАРАЗАТА, пише Flashnews.bg.

Вече мина един месец, откакто COVID-19 започна похода си из Италия.

И с над 40 000 заразени страната вече на второ място в света след Китай.

Но в последните две седмици позитивни резултати от експериментално изследване показват пътя, по който трябва да вървим. Започнахме на 6 март заедно с изследователи от универсrтитета в Падуа и Червения кръст.

Тествахме всички жители на Во, град с 3000 души население до Венеция.

Тествахме всички. Включително тези, които нямат симптоми. Това ни позволи да сложим хора в карантина още преди да имат симптоми. Така спряхме разпространението на коронавируса. Всъщност, изтрихме го изцяло за по-малко от 14 дни.

Наясно сме и вярваме, че за градове като Милано този подход е закъснял. Там инфекцията е извън контрол. Но в държави, където има по-малко заразени, може да се действа по този начин. Да се идентифицират и изолират клъстери. Да се слагат заразените под карантина, да се намерят и изолират контактните им. При това без значение дали имат симптоми или не.

Експериментът във Во – по случайност!

До нашия експеримент се стигна случайно. Италианските власти реагираха емоционално на първата смърт – тя беше точно във Во. Целият град бе поставен под карантина и всеки жител – изследван. Тестовете бяха направени от нас в университета в Падуа. Още тогава бяхме наясно, че е това е уникален епидемиологичен случай. Кандидатствахме да направим нова серия от тестове 9 дни по-късно и получихме разрешение.

В първите тестове имаше 89 положителни резултата. Във втория кръг от тестове – 6. Те останаха в изолация. Така спряхме вируса във Во. При това всички позитивни от първите тестове се възстановиха. И нямаше новозаразени.

Направихме интересно откритие: по време на първия случай със симптоми, вече 3% от населението беше заразено. И въпреки това повечето от тях бяха асимптоматични. Така стигнахме до много ценен извод: пандемията може да се спре, ако се тестват всички граждани. Без значение дали имат симптоми или не.

Високият процент смъртност в Италия се дължи на режима на тестване

Природата на тази криза означава, че трябва да имаме ясно структуриран отговор. Това е ключово. И точно масовото тестване може да даде отговор докъде е стигнал вирусът и каква е смъртността от него. В Италия имаме проблем с много високата смъртност – тя стига до почти 8%. Това е осезаемо по-високо отколкото в Китай и се доближава до процентана епидемията от САРС през 2002-2003.

Този висок процент обаче е неточен. След първите няколко дни на първоначалното избухване се тестват само тези с очевидни симптоми – тези, които се нуждаят от медицинска грижа. И само те се броят за заразени.

Решението да се тестват само хората със симптоми е взето от главните италиански експерти. Които следват предписанията на Световната здравна организация. Последствието е, че хора без симптоми се тестват много рядко.

Но асимптоматичните или квазисимптоматичните случаи представляват 70% от всички заразени. И неизвестен, но невъзможен за пропускане процент, който продължава да заразява други хора. Пълно тестване ще ни даде по-ясна картина за това колко души са носители на заразата и колко я предават нататък.

Ако се тестваше така, щяхме да имаме ясна картина на смъртността. Процентът щеше да падне до „по-нормални“ нива. Това се вижда лесно във Венето – там тя е около 2.5-3%. Което пак е високо, но е три пъти по-ниско отколкото в Ломбардия или Емилия-Романя.

Защо е такава разликата при положение, че демографски регионите не се различават особено? Във Венето вирусът бе по-щателно търсен в началото. А програмата за тестване включваше и асимптоматичните случаи. Официалните цифри твърдят, че във Венето са тествани около 8 души на всеки 100. В Ломбардия са тествани наполовина по-малко, в Емилия-Романя – около 66% по-малко.

Нашият модел трудно ще се повтори в голям град.

За съжаление нашият модел трудно ще се повтори в по-голям град. Просто броят хора е невъобразимо по-голям. Но нашите резултати трябва да бъдат взети под внимание от здравните власти по целия свят.

Защото показват, че масовото тестване може да изтрие вируса. Тестване и на хора със симптоми, и на такива без симптоми. Тестване на всичките им социални контакти – включително роднини, приятели и съседи. По този начин можем да спрем вируса преди той да се разпространи масово. И най-важното – преди носителят да го предаде неволно на други хора.

В отсъствието на специфични терапии – няма ваксина или лекарство, карантината, дистанцирането и идентификацията на асимптоматични случаи остават единствените мерки за контрол на епидемията. Трябва да се намерят и изолират клъстери от заразени и да се тестват всички, които са били в контакт с тях. Разумно, макар и със закъснение, тази седмица СЗО препоръча това, което и ние установихме. Тестове, тестове, тестове: това е най-добрата линия на защита!

Източник: The Guardian

Коментари

  1. Ох идиоти, пак спасихте банките. Един тест за корона струва 250Евро. Теста за грип 7,86 евро. Колкото повече тестват, толкова повече точат касите. Банките ще се напълнят с физически и юридически клиенти за кредити и ще се освободят от наказателните лихви. А политиците ви забраниха демонстрациите по гениален начин.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //