Спомени от Народната република
Начало / Uncategorized / България загуби голяма естрадна легенда

България загуби голяма естрадна легенда

На 89-годишна възраст почина голямата българска певица Ирина Чмихова. Скръбната вест съобщи нейната колежка Мая Нешкова.

„Първата ни естрадна певица и моя учителка – Ирина Чмихова е починала на 89 г. Светла да е паметта ти, Ирина! Съболезнования на Нюся и Коля!“, написа Нешкова във Фейсбук.

Ирина Чмихова е българска певица и музикален педагог. Родена е на 5 април 1930 г. в Пловдив в семейството на Николай Николаевич Чмихов, руснак и Цветана Димитрова Велева, българка.

Тя е сред основателите на популярната музика в България. Завършва ДВТУ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Кръстьо Мирски и започва работа като актриса по разпределение в Димитровградския театър.

Започва да пее още като студентка, през 1950 година, когато в България гостува руският пианист Евгений Комаров, създал музикален квартет в Руския клуб. Докато е в театъра, участва на първото състезание за майстори на естрадното изкуство в зала „България“, след което ? предлагат щатна работа в Държавната концертна дирекция, която ръководи изявите на всички изпълнители и артисти.

Към този момент датират първите опити за създаване на естрада в България и Чмихова е поканена.

Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на седем езика: български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски.

Нейни хитове са „Гренада“, „Ханум“, „Капитан“, „Ти пак си мой“, „Пълнолуние“, „Тригодишна мъка“, по-известна като „Синьото елече“, и други. На 32-годишна възраст започва да преподава в отдел „Естрада“ на Консерваторията.

Сред учениците й са певци като Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Петър Чернев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Есил Дюран, Михаил Йончев, Мая Нешкова, Христо Кидиков и др.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //