Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Политически калейдоскоп / Кой беше Васил Божков преди 1989 г.?

Кой беше Васил Божков преди 1989 г.?

Въпреки че е наричан гангстер, Васил Божков е пресметлив и проницателен бизнесмен, математик по образование. Роден е през 1956 г. във Велинград, завършил е Националната природо-математическата гимназия в София и математика в Софийския университет, по-късно и икономика на труда в УНСС.

През 80-те години, в последното десетилетие на социализма, Божков участва в търговия с валута на тогавашната софийска „борса” край сладкарница „Магура” – широк черен пазар по онова време, свързан с валутните магазини „Кореком”.

Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград в семейството на безпартийни учители.
Майка му Йорданка Божкова е учителка по руски език, а баща му учител по математика. Основнот образование завършва в родния си град  – училище „Христо Ботев” в кв. „Каменица”, Велинград. След това кандидатства и е приет в Националната природо-математическа гимназия в София, която завършва през 1974 г. После завършва приложна математика в Софийски университет „Кл. Охридски”, а през 1988 г. завършва второ висше във ВИИ „Карл Маркс“. Член на НюЙорската академия на науките. (става дума за компания, а не за някаква научна академия).

Първата му съпруга е Мая Ангелова Божкова. Завършила е Висшия финансово-стопански институт в Свищов, счетоводител и финансист е. В брак с Васил Божков от 1980 г.
Била е управител на фирма „Глория-Н”, собственост на семейството заедно с президента на БФС Борислав Михайлов и Наско Сираков. Тази фирма заедно с друга, свързана със семейство Божкови – „Глория-палас” е собственик на хотели, ресторанти, дипломатическия клуб в София, има концесия за минералната вода „Княжевска”. Като неин брат сочат Людмил Владимиров, който също е сред видните бизнесмени.
Втората, с която от 20 години насам живее, е Елена Димова. Навремето тя е била негов Пи-Ар. Но истинската, реалната жена до олигарха е фолкпевицата Лилана.
Деца – Антон, роден през 1986 г. Бракосъчетава се на 1 юни 2013 г. с Ива Софиянска (една от дъщерите на политика Стефан Софиянски). Наскоро им се роди дете, което кръстиха Мая.
Сестра – Марта.
За професионалния му и олигархичен път няма официални данни. Съществуват някои данни, че преди демократичните промени у нас е работил като следовател в столичните структури на МВР по особено тежките криминални престъпления. Впоследствие се сочеше, че още преди преврата на 10 ноември 1989 г. е част от сенчестия сектор в социалистическата икономика като търговец на валута на черно и най-важното – дилър на антики. Ще отбележа, че антиките бяха под контрола на Шесто управление – Гестапото на Държавна сигурност.
Липсват каквито и да е официални данни с какво се е занимавал след завършване на висшето му образование до 33-годишната му възраст. Но е известен фактът, че в началото на прехода е бил сред основните дилъри на валута на „Магурата”.

Източник: Григор Лилов

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //