Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Вижте как изглеждаше София в 55 снимки от 70-те и 80-те

Вижте как изглеждаше София в 55 снимки от 70-те и 80-те

След Втората световна война числеността на столицата ни започва да расте с бързи темпове. Градът се благоустроява и модернизира. Оформя се централният площад с монументалните сгради на Партйния дом, Държавния съвет, Министерския съвет, представителния хотел „Балкан“ и ЦУМ. С построяването на жилищните комплекси „Ленин“, „Изток“, „Младост“, „Западен парк“, „Девети септември“, „Хиподрума“, „Борово“, „Свобода“ и др. се преобразява и периферията на града.

Започва да се обръща по-голямо значение на индустриализацията, като продължава градоустройството и жилищното строителство. София е най-голямото промишлено средище на страната, като преимущество се дава на развитието на тежката промишленост, която е силно концентрирана в две зони: Северна и Гара Искър.Други промишлени ядра са Кремиковци, гара Яна, Курило, Костинброд, Илиянци, Казичане и др. През 60-те години влиза в експлоатация металургичният гигант “Кремиковци”. Едни от най-големите промишлени предприятия съсредоточени в столицата са : Завода за електрокари “6 септември”, Завод „Електроника“, Завод за правотокови електродвигатели, Завод за домашни хладилници “Антон Иванов”, Котлостроителен завод, Заводи за трансформатори, за електродвигатели и за високоволтова апаратура към Комбината за силнотокова електротехника, Завод за асансьори, Завод „Електра“, Завод „Искра“, Медикоапаратурен завод, Завод за електронни преобразователни елементи, Завод за агрегатни машини и леярна към Комбината за металорежещи машини, Заводи за телефонни централи, за радио и телевизори и за електроапаратура към Слаботоковия комбинат “Кл.Ворошилов”, Силнотоков завод „Васил Коларов”, Завода за металорежещи машини и др.

Леката промишленост е съсредоточена в заводите “Осми март”, “Витоша”, “Лиляна Димитрова”,шоколадова фабрика”Малчика”, чорапена фабрика “Вълчо Иванов”, обувния завод “9-ти септември”, заводът за дограма „Маршал Толбухин”, Кожухарския завод БКИ – Гара Искър и др.

В София е концентрирана основната научна и изследователска дейност в промишлеността. Проектират се и са изградени базите на институтите по електро- и мотокари, металорежещи машини, хладилна техника, радиоелектроника, комплексна автоматизация, техническа кибернетика, изчислителна техника, приборостроене, металознание и технология на металите, заваръчна техника, ЦНИИТМАШ, „Интрансмаш“ и др.

По времето на социализма се разширява се и се обновява пътната мрежа и градския транспорт. През 1979 г. започват първите строителни работи по проекта за Софийското метро. През 70-те започва и изграждането бул. “България”, който свързва центъра на София с южните квартали на града. Емблематични сгради за столицата построени през социализма са залите “Универсиада”,”Фестивална”,”Христо Ботев”, хотелите “Балкан”, „Гранд-хотел София“,”Плиска”, “Рила”, “Витоша Ню Отани”, “Родина” , “Новотел Европа” и др., ЦУМ, сградите на БПС, “Енергопроект” и др.

През 1981 г. по случай 1300 години от създаването на българската държава тържествено е открит Народният дворец на културата.

В столицата са съсредоточени и по-голямата част от ВУЗ в страната, като за жилищните нужди на студентите в началото на 70-те е проектиран и построен Студентският град “Хр.Ботев”.

През втората половина на 20 век към София са присъединени много от съседните села, които дотогава са самостоятелни, както и от средата на 60-те години започва и масовото жилищно строителство за задоволяване на непрекъснато нарастващото население на столицата.

В края на 70-те години е изграден и най-големият жк в България “Люлин”.

София е и голям търговски център с добре уредените си магазини и квартални пазари. Столицата ни е и най-големият център на науката и културата. Тук са БАН, СУ „Кл.Охридски“ и много други ВУЗ-ове, научни институти, Народната библиотека. При социализма в София се уреждат и редица музеи: на революционното движение, на руско-българската бойна дружба, къщите музеи на Г. Димитров и Д. Благоев, НХГ и много други.

Преди 1990 г около София е имало добре оформена селскостопанска зона, като от неиното производство са се задоволявали част от нуждите на града.

Населението на столицата ни въпреки ограниченията с т.нар.жителство нараства много бързо, като през 1985 г. наброява на над 1 200 000 души. До 1990 г. София е разделена на райони като като за дадения район отговаря съответния районен съвет, наричани разговорно райсъвет. Към 1984 г. София е разделена на 7 района, които са съответно: 1 – Ленински ; 2 – Коларовски ;3 – Димитровски; 4 – Благоевски; 5 – Левски; 6 – Кирковски; плюс селския 7-ми район Девети септември. След това се обособяват още 5 района(Кремиковски, Христо Ботев, Люлин, Искър).

18 Коментари

 1. Колко приятно е било.

 2. Борис Антонов

  Страхотни снимки , лошото е че е отразено само най доброто

 3. Не, не беше чак толкова приятно. Не бъркайте тези пропагандни снимки с реалността. София през време на болшевишката диктатура беше един сив и доста неугледен град, ако изключим идеалния му център. Градкият транспорт беше ужасен. Панелните комплекси бяха лишени от всякаква инфраструктура и удобства. И не си мислете, че проблемите с мръсотията, дупките по улиците и др. са от днес или вчера.
  Най-гнусното беше сивотата и скуката на поробеното ежедневие. В града не се случваше нищо, което би могло да бъде интересно за един млад човек.

  • Не беше чак толкова, означава че все пак е било ПРИЯТНО! Тези пропагандни снимки да не са правени в друг град? Сигурно си бил много чест клиент на милицията за да говориш за комунистическа диктатура. Тогава беше истинското спокойствие да се живее, защото престъпниците бяха зад решетките, а сега обратно. Дупки и мръсотия също нямаше, защото улиците се миеха всяка вечер, което явно или не знаеш или злословиш. Поробено ежедневие е още по-показателно, че не си имал нищо общо с нормалния живот на обществото, вероятно пак заради проблем с МВР.

   • Абсолютно точно!

   • Е как престъпници зад решетките като всеки крадеше от работа?! И защо не беше разрешено да се пътува навън след като е толкова хубаво? И защо фалира само тва хубавото? Бил съм на такива пропагандни снимки. 2 дена приготовления да дойде журналиста с фотографа. Всичко спира започва се търсене на тва и онова за да излезе както трябва снимката. Айде да не се лъжем тоя строи си фалира и колабира. Нямаше революция на вражески сили БПК си уволни Живков и си раздадоха каквото беше останало тва е.

   • @Тодоров, А то па са понеже е много хубава. Улющени сгради, центъра прилича на Припят, никой не му дреме за стила на строежа който ще вдига и дали ще се върже с облика на околното място, вече повече прилича на бразилска фавела… София е един рядко грозен град. Бил е такъв и преди, но поне е било поддържано, а сега и това не правят 🙁

  • Абослютни глупости!!! Явно сте живели някъде другаде и се драпали за гражданство в София, но уви!

   Столицата беше чиста и поддържана. Нямаше градинка която да не е с цветя поне два пъти в годината различни. Градският транспорт беше ОК, тролеи, трамваи всичко. Сградите бяха поддържани, пътищата като стъкло. Все още има остатъци от тези пътища осеяни с демократични кръпки и дупки. Именно затова и всички искаха да дойдат да живеят в София, както и стана след 1990 и я осраха тотално!

 4. Георги Георгиев

  И как тогава за всичко имаше пари, а сега няма?!

  • Сметни си колко ти е била заплатата тогава.
   Сметни си курса на долара или златото и ще разбереш сам? Всичката информация е налична вече. Даже в този сайт има достатъчно информация да е жив и здрав този който го поддържа.
   И си спомни че единствените чужди войски без покана в бг от къде са?

 5. сега е по лошо…

 6. Сега наистина имаш право да пътуваш, но дали можеш да пътуваш е друг въпрос. Освен ако не си на временна работя някъде по Европа.

 7. Е.Атанасова

  Точно точно така беше много чист град имаше развлечения ходехме на кино най-редовно и на ресторанти имаше навсякъде приятни заведения с жива музика имаше и барове който иска да ходи стига писахте глупости.

 8. Страхотни снимки ,Това беше най -добрият ми спомен в София

 9. Красимира Попова

  Може да не е било идеално, но се живееше спокойно, имаше работа за всички, парите стигаха. Да, нямаше лъскави витрини и луксозни заведения. Но здравеопазването не беше в такова окаяно състояние, в каквото е сега. Образованието беше на много добро ниво. Разрушиха кина, емблематични сгради; съсипаха селското стопанство и производството. Кое му е хубавото сега?

 10. ОНАЗИ БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ТОГАВА ЦЪФТЕШЕ И ПРОЦЪФТЯВАШЕ ЩЕ Я ГЛЕАМЕ САМО НА СНИМКИ И НА КАРТИНКИ. И ЩЕ СИ СПОМНЯМЕ С НОСТАЛГИЯ ЗА ОНЗИ СПОКОЕН ЖИВОТ.
  БЕЗГРЪБНАЧНИТЕ ПОЛИТИЦИ-МАЙКОПРОДАВЦИ, ЛАЗЕЩИ В КРАКАТА НА ЧУЖДОЗЕМНИ ГОСПОДАРИ, ОТ 1989Г.САМАМ САМО РУШАТ И СЪСИПВАТ БЪЛГАРИЯ. Е, НЕ БЕЗПЛАТНО РАЗБИРА СЕ – ДОКАТО НАРОДА МАСОВО МРЕ ОТ ГЛАД, МИЗЕРИЯ ОТ БОЛЕСТИ ИЛИ БЯГА В ЧУЖБИНА, СЪЩИТЕ ТЕЗИ ГАДИНИ МАЙКОПРОДАВЦИ СИ ПЪЛНЯТ ДОВОЛНО ГУШИТЕ И БАНКОВИТЕ СМЕТКИ.
  НЕ САМО ДНЕШНА СОФИЯ, А И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ПРЕВЪРНАТА В ПУСТИНЯ. ПРЕВЪРНАТА В СМРАДЛИВ КЕНЕФ ОСТАВЕН НА ДОИЗЖИВЯВАНЕ!

 11. Пропагандни снимки. Всичко извън центъра беше много зле.

 12. Нищо общо с днешната кочина. Махнаха жителството и цялата селяния на България се изсипа в София. Навремето улиците се миеха със сапун два пъти седмично. Днес – два пъти годишно.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //