Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Фотоспомени от соца: По заводи, строежи и ниви кипеше труд

Фотоспомени от соца: По заводи, строежи и ниви кипеше труд

Предлагаме ви един набор от снимки за трудовото всекидневие на нашия народ от времето на социализма. Снимките на са подбирани нарочно с цел да лустросат миналото – просто това се намира в архивите. Предлагаме ви да ги разгледате и да прецените какво сме загубили и какво сме спечелили от т. нар. демокрация.

Заводи, централи, командни зали, електроника, строителни скелета, плодородни полета… и най-важното хора. Хора, които се гордеят със своя труд – тъкачки, енергетици, строители, химици, металурзи, кооператори. И странно – в този „мрачен” социализъм всички са усмихнати!? Личи си, че се трудят с пълната убеденост в правотата на това, което правят. Убеждават и нас, сегашните зрители, че се трудят за себе си, а с това – и за родината.

А сега какво!? В заводите машините отдавна са демонтирани и пратени за скрап, повечето ядрени реактори бяха затворени, родните поля бяха разпарчетосани в „реални граници”, за да спънат тракторите и комбайните, столовете се закриха, за да могат работниците в торбички да си носят хляб и сирене и да ядат където и каквото им падне. А безработицата е ужасяваща и изпрати хората на улицата или на гурбет. И като резултат от „демократичните” промени България се озова на последно място в Европа, кажи речи по всичко. Първи сме обаче по болестите, по изчезване на населението, по неграмотност и по какво ли още не.

Въобще „Пей сърце”. Да, ама на никого нито му се пее, нито му се смее.2 Коментари

  1. Вижте какво са си говорили в политбюро през 1988г : за млякото – през 1988 г. до края на третото тримесечие изпълнили плана за млякото и спрели да доставят по магазините. И дори и за малките деца няма. Това е било положението: https://kiselec1.blogspot.com/2018/06/2_9.html
    „П. Кубадински (цитати от протокол на Политбюро):
    Що се отнася до големите проблеми, за които говори др. Гриша Филипов, … това са икономическите проблеми. Има известни икономически проблеми. Ние не сме като Чехословакия. Ако в Чехословакия са по-добре от нас в снабдяването, в индустрията и т.н. те не са неуязвими по други въпроси. … А ние имаме някои неща по които сме уязвими. Например въпросът за млякото е много сериозен. Било изядено млякото за последното тримесечие. Ще оставиш ли хората без мляко? … Ти не му даваш мляко, не му даваш месо! И месото и млякото са изядени по плана, обаче как ще обясниш на хората, че за третото тримесечие, до края на годината месото и млякото е изядено, а другото трябва да отива за държавата? … Отиват сега нашите хора и питат защо няма мляко. Отговорът е: ето ми плана за млякото, аз съм го изпълнил. Не може да оставиш децата без мляко, защото е изпълнен планът. Откъде ще вземем мляко? Ето го големият въпрос.
    … Ние виждаме че сме прави, но не можем да докажем че сме прави. … Въпросът за природната среда … въпросите на екологията са вече световни въпроси. Ако киселите дъждове валят в България, вината е или във Франция, или в Италия. Най-напред от киселите дъждове започнаха да съхнат дърветата в Германия.

    … За мен проблемът в селското стопанство е голям и ако ние тази есен и идущата година не го решим, ще имаме по-големи изненади през следващата есен … Сега някъде хората си прибраха цялата реколта, а другаде не можаха. И хората приказват …“

  2. Системата работеше, имаше ред и планиране, хубаво, лошо, имаше я,хората бяха много по човечни и си помагаха. Бъркал съм, цял ден бетон на ръка, за наливане на плоча, на един приятел и въобще не ми тежеше.Изгубихте човеците, това направихте и сега тежко ни.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //