Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Когато празнувахме Коледа със сочни пържоли,пържунки и свинско с кисело зеле

Когато празнувахме Коледа със сочни пържоли,пържунки и свинско с кисело зеле

Коледата се свързваше с „гътване“ на прасето, печене на сочни пържоли на трапа,приготвянето на пържунки,бахур и задължителното свинско с кисело зеле готвено на огън в двора на село.Такава бе коледата по моите спомени през далчната 1983 година.

На Балканите празнуването на Коледа и Нова година се върти главно около трапезата и повечето традиции и обичаи са свързани с храната. Вярва се, че Новата година трябва да се посрещне с пълен хладилник, да има пари във всяко портмоне в къщата, за да са пълни цяла година. Да се платят всички сметки преди празника, за да се влезе в новата година без грижи и борчове.

А имаше време, когато нямаше Коледа …

Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше празника по всички правила на канона, но това оставаше някак си встрани, приглушено, само за най-ревностните вярващи. Въобще 25 декември си бе един най-обикновен учебен или работен ден и очакванията ни бяха насочени към големия празник, който поглъщаше в себе си всичко – Нова година. По онова време, преди повече от 25 години, моето поколение бяхме деца, безкрайно щастливи по тази най-главна причина.

Коментари

  1. Ебенизър Скрудж

    Аз сега така празнувам. Поръчах си в един ресторант прасенце. В уговореното време ми го дадоха изпечено, напълнено и с тавата. Хапнахме го с компанията, а тавата я върнах на другия ден неизмита.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //