Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Какви бяха цените в заведенията за хранене през 70-те

Какви бяха цените в заведенията за хранене през 70-те

11 Коментари

 1. Ебенизър Скрудж

  Ами….напишете и какви бяха заплатите по същото време!

 2. До горния кавал

  Абе глупи, ще ти кажа колко бяха заплатите през 1970-те години.Бях дете тогава и имах щастливо детство.Както повечето български деца от онова време.Златното време за България-години на спокойствие, сигурност и възход!1970-1989г.
  Заплатите бяха между 90 и 130лв.Сам си сметни какво можеше да си купиш при цена 10 стотинки за баничка и 6 стотинки за малка бутилка боза(стъклена, не пластмасова бутилка като сега).Вафла обикновена- 5 стотинки.Кило кремвирши(от месо)-2.60лв/кг.Килограм краве сирене-3.60лв/кг.Килограм свински пържоли-2.80лв/кг.
  Сега нагъваш „баничка“ за лев и 50 фражкана с Е-та, парабени, кокосови, палмови масла и всякакви бои и отрови.При масови заплати от порядъка на 650-700лв.Кавал си ти, голям кавал!
  Да живее НРБ!

  • Неуморния

   Да живее ама умря!
   Умря без никой да я е нападъл нито един Кравар или западняк :).
   Такава силна държава, че се саморазпада сама :).
   Такива силни служби че сега всички офицери от службите са мафиоти или олигарси, приватизатори.
   Такава силна армия че една пушка не гръмна.
   Толкова много се произвеждаше че чак с купони се купуваше.
   И толкова независима че съветски министър председател имаше че и след тва руски граждани са ни били министър председатели.
   И толкова беше хубаво че не пускаха никой да ИЗБЯГА а успее ли става невъзвращенец.
   Само в затвора храната е безплатна образованието, здравето и охраната 🙂
   Толкова много имаше през соца че се изхранваха хората с личните си градини и то след като им отнеха земята.
   А за отравяне с ДДТ нитрити и чернобилска радиация там да си траем.

  • Червено искърско говедо=президент

   До ДО ГОРНИЯ КАВАЛ,
   Ти си ГОЛЕМ ЦЪРВУЛ, бе! Па и ПРОЗДТ колку си сакаш!
   МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА през 70-те години БЕШЕ 60 лева! А през 60-те години беше 40 лева. Снимката на закусвалнята е ОТ 60-те години!
   Сега – сметай – делим 4000 стотинки на 17 стотинки и получаваме, че с 1 минимална работна заплата можеш да си купиш 235 броя шкембе чорби.
   Връщаме се в наше време и делим 610 лева (днешна минимална работна заплата) на 2 лева (толкова е цената на шкембе чорбата в „закусвалня“) и получаваме 305 броя шкембе чорби, които можеш ДА СИ КУПИШ ДНЕС С 1 ДНЕШНА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА!
   Това е, ЦЪРВУЛЕ ПРОЗДТ!
   Така бече и с апартаментите през 70-те – 1 бр,. струваше 7800 лв.=100 минимални заплати!
   Така бече и с телевизорите – струваха по 320 лева=4 минимални заплати!
   КАКВОТО И ДА ПОГЛЕДНЕШ – СЕГА Е ПО-ДОБРЕ!
   ПУКАЙ СЕ ОТ ЯД, че не ти минават номерата! ПРОЗДТ ЦЪРВУЛ!

   • Емил Боев

    Ей мухльо и ти си долнопробен лъжец и веднага ти казвам защо .През 1979 година започнах трудовият си стаж като мотокарист във един консервен комбинат и заплата ми минималната беше от порядъка на 140 лева ,като ми даваха и нещо като премии и така взимах 150 лева . Аванс 70 лева и 80 лева заплата .И понеже започнах през септември месец работа на края на годината и някакъв остатък от 40 лева за тези месеци . а през 80 -те години на миналият век заплатата ми като Тракторист на транспортен трактор е била от порядъка на 745 лева – брутната чисто взимах около 480 -550 лева понеже се водех втора категория труд . това го узнах преди 5 години когато си вадих УП -3 за пенсиониране . така че ти си един долнопробен лъжец който си мисли че тук няма хора работили по онова време . А сметките със шкембе чорбите си ги заври във миризливият гъз . защото ако пък аз започна да ти правя сметките за детските лагери колко струваха и как се ходеше на почивка със 20 лева карта на семейство по линия на профсъюзите и на море и на балкан ,като всеки завод и фабрика във България имаше и почивни станции по морето и балкана . И понеже си тъп като свински цървул вземи и погледни статистиките на НСИ по години виж за какво иде реч .Разбрали боклук мръсен .

  • Съдейки по коментара си по голям кавал и от него.Я сметни със 130 лева колко пържоли ще вземеш и сметни сега с една заплата колко ще вземеш и не ми смятай минимална при все че и с минималната ще вземеш повече.И не ми приказвай за спокойствието 70те години защото и идея си нямаш за нещата дето се случваха

 3. Ебенизър Скрудж

  Абе тУпи, значи признаваш, че при 100 лева средна заплата, (беше по-ниска, но карай), хората са работили за 28 кила пържоли?
  В момента с МИНИМАЛНА заплата може да си купиш 56 кила месо.
  Ще ти кажа и още нещо. Не бъди много сигурен, че по онова време си „нагъвал“ само качествени неща. Мога да ти докажа, че често си „нагъвал“ върнати от първо и второ направление продукти поради ниско качество, но ме мързи да пиша. И сам можеш да откриеш информация!

 4. Ба го тва с 2 лева ако влезнеш ще се усмъртиш от ядене ще купиш цялото меню.

 5. Та ако влезнеш с 2 лв ще умреш от преяждане ще купиш всичкото меню и пари ще ти останат ха ха

 6. И това са цени в най-долнопробните, мръсни закусвални. Цените по ресторантите бяха далеч по-високи. За сметка на това, там винаги удряха в грамажа, чакаше се до полудяване и келнерите бяха винаги неучтиви.

  А, че с днешните заплати може да се купи по повече от всичко е безспорен факт, колкото и на малоумните комунопитеци това да не им се иска.

  • Нямаше мръсни закусвални, контрола беше строг. Бяха просторни и светли, с богат асортимент и добре организирано самообслужване. Сега са претъпкани с маси и въпреки това доста се чака, а чистотата не винаги е на ниво. Относно цените в ресторантите – обикновено за 2-4 лева си консумираш аперитива и салатата, хапваш обикновено някаква скара с бира, вино, безалкохолно. Грамажите се контролираха строго (имаше си държавен орган за това), за чакането и келнерите донякъде сте прав.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //