Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Политически калейдоскоп / Иван Костов унищожи най-големия свинекомплекс на Балканите! През 1992 г. 20 000 прасета умират от глад!

Иван Костов унищожи най-големия свинекомплекс на Балканите! През 1992 г. 20 000 прасета умират от глад!

Интервю на Маргарита ДИМИТРОВА

Когато стане дума за свиневъдство, може да се каже, че д-р Трифон Цветков е сред най-добрите специалисти. Роден е в с. Крива бара, област Враца. Завършил е ветеринарна медицина, а след това организация и управление на ветеринарното дело. Бил е окръжен ветеринарен лекар на Враца и главен епизоотолог в периода 1974 – 1978 г. Работил е в Противочумния институт, а от 1985 г. до 1997 г. е бил директор на свинекомплекса в Рогозен. На терен е вече 50 години.

Днешната чумна епидемия е втората по мащаб криза, с която се сблъсква. Първата е през 1991 г. Иван Костов, тогава финансов министър, отказва помощ за изхранване на животните. 20 000 умрели от глад прасета задръстват екарисажа.

„Аз знам какво означава фалит, но сега колегите трябва да стиснат зъби и да приемат мерките колкото и тежки да са те, казва д-р Цветков в интервю за kanal3.bg

– Д-р Цветков, чумата по свинете обхваща нови и нови територии у нас. До къде ще стигне?

– Съжалявам да го кажа, но ще има влошаване на ситуацията. Процесът няма да спре, той ще има развитие към по-зле, ако не бъдат взети крути мерки.

– Слушах собственичката на свинекомплекса в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова, която настоява за още една проба преди да бъдат умъртвени животните й. В комплекса има около 40 000 прасета.

– В този бранш съм отдавна, познавам колежката и я уважавам. Но в крайна сметка указанията – национални и тези на ЕС, са закон. Ние не можем да поставяме под съмнение диагнозата. А при установяване на вируса, мярката е евтаназия. Няма друга алтернатива! И колкото по-бързо се приложи, толкова ефектът ще е бъде по-добър.

Познавам проблемите на епидемии при животните от 1969 г. насам. Псевдочумата по птиците през 1976 г., например беше обхванала цяла България – личните дворове и всички птицекомплекси. Освен един – в с. Мраморен, Врачанско, където се отглеждаха 12 милиона птици. Два месеца съм спал там, за да се организира желязна охрана и превенция. Така опазихме птицекомплекса. Но тогава бяха мобилизирани всички държавни структури – полиция, пожарни, армия. МС се занимаваше с този проблем ежедневно!

Добре знам какво означава и фалит. През 1991 година и аз преживях подобна катастрофа, но тя беше в резултат на глад.

– Какво се случи тогава?

– Бях директор на свинекомплекса в с. Рогозен, Врачанско. Беше първият, предложен за приватизация. Там отглеждахме 5 хиляди свине майки и 50 000 угоени прасета.

Министър председател беше Димитър Попов. Отивам при него, за да обясна какъв е проблемът. Не само моя, а и на всички подобни комплекси в страната. Нито ти дават кредит, нито пък фураж можеш да вземеш. Премиерът ми каза, че нищо не разбира и извика заместника си Александър Томов. По това време министър на финансите беше Иван Костов. Всички ги обикалях, разговарях, убеждавах. Без никакъв резултат.

До сега се е запечатило в главата ми и докато съм жив няма да забравя онова, което ми каза Иван Костов: „Докторе, ти си интелигентен човек. Дошъл си да спасяваш това, което ние искаме да унищожим. Това са грандомански проекти!“.

Тогава му отговорих: „Г-н Костов, и вие ми изглеждате интелигентен човек, но искате да унищожите едно свиневъдство, което е на европейско технологично ниво. И като отказвате да подпомогнете нашето производство, освобождавате пазарната ниша за външни производители“.

Явих се в предаването „Панорама“ на БНТ и изложих моята концепция. Добре, искате да разрушите. Хубаво, но дайте да не разрушаваме кораба, да го акостираме на брега. И какво от това! Никой не обърна внимание. Задръстихме екарисажа с 20 000 умрели от глад прасета…

– 28 години по-късно отново разруха, но по друг сценарий. От миналата година се говори, че има зараза от африканска чума и вече се стигна до драматичното й разпространение. Някой нещо сбърка ли, пропусна ли?

– Не бива някой отвън да дойде и да ни каже, че ние проявяваме небрежност. Какво означава небрежност – нещо, което знаеш, но не му обръщаш внимание. А тук става дума за друго. Ние започваме много да разсъждаваме и изпускаме време с онези мерки, които е необходимо да бъдат взети.

Да си спомним ядрената

катастрофа в Чернобил.

Но, ако там с гайгерови броячи може да бъде обявена къде и в кой регион е радиацията, този вирус няма как да бъде определен, той е невидим. Ето защо са необходими мащабни и жестоки действия. Но български манталитет е всичко да отричаме, да се съмняваме и за онова, което е факт. А фактът е, че вирусът влезе в България и ние не взехме своевременно мерки. Всичко е описано, имаме процедури,  указания. Но спазват ли се?

– Бившият земеделски министър Румен Порожанов направи безполезна телена ограда на границата с Румъния. Тогава защо не му обяснихте, че така няма да стане?

Това беше концепция, съгласувана с ЕК. В момента в Белгия правят дори стабилна ограда. Но и тя няма да реши проблема. Ние допуснахме заразата по цялото поречие на река Дунав. Как не се разбра, че дивите свине в островите са измрели. А там има постоянно хора от наши райони. След последния случай на изхвърлено диво прасе в Лом няма да се изненадам, ако и във Видин положението стане толкова тежко. Тази болест няма да изчезне сама, необходими са много сериозни и мащабни действия.

– Еврокомисарят по храните директно каза, че има опасност България да загуби свиневъдството си. Вие какво мислите?

– Това се говори още от самото начало, когато се появиха огнищата в Румъния и реципрочните в България. Всички колеги от индустриалните свинеферми са взели мерки. Но най-опасни са дивите свине и трябваше да се намали тяхната популация. Това не беше направено. Слушам сега много народни представители дават мнения, препоръки, станаха специалисти. Но в същото време са и ловци. Защо не реагираха по-рано?!

И другата опасност – наличните животни в т.нар. заден двор, които не са регистрирани и не са под контрол.

Още от самото начало при първата си среща с бившия министър Румен Порожанов предложихме всички свиневъдни стопанства да бъдат регистирани като животновъден обект и да са на фокус. Не ни обърнаха внимание.

Най-голямата опасност изобщо не само за африканската чума, а и за други заболявания, са именно тези животни, макар и само 1% от общия брой в страната.

Още при първия случай веднага свиках колегите от Българския ветеринарен съюз, за да се видят пътищата, начините, довели до тази ситуация и своевременно да бъдат пресечени възможностите за разпространение на вируса. Поискахме нашето предложение да бъде включено в работата на Епизоотичната комисия. Парадоксът какъв е – понякога даже в тази криза комисията заседава в присъствие на кметове, но без официални ветеринарни лекар. Какво можем да направим?!

В момента, в който министър Танева, правилно, но със закъснение започна разяснителна кампания, ние се включихме. Всички регистрирани лекари участват, защото те са на терен и най-добре познават ситуацията. Дори да нямат никакъв договор според Закона за ветеринарно медицинската дейност всеки един лекар е длъжен да съдейства. И те го правят.

Заболяването е факт, реакциите обаче са след събитията, не са достатъчно ефективни на терен.

– Върви спорът как да бъдат ликвидирани заразените животни – в екарисаж или така както се прави – чрез загробване. Има ли опасност от екологична катастрофа?

– Това, което се прави е начинът! Но картината на загробването на животните в с. Бръшлян, например много ме разтревожи. Има доста грешки. Не е нормално да липсва обозначаване, да няма хора, които да контролират процеса. Да не говорим, че в с. Зидарово пък работни дрехи бяха разхвърляни из храсталаците. И как тогава ще ограничаваме заболяването?!

– Поредната епидемия не поставя ли големия въпрос за ефективността на БАБХ. Тази мегаструктура беше създадена в началото на 2011 г. по идея на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, който е и ваш колега. Тогава бяха обедини Националната ветеринарно медицинска служба и Националната служба по растителна защита. Ето какво се случи: мор по животните и контрабанда на нелегални пестициди?

– Само ще кажа, че със здравето на животните в момента се занимават експерти в три структури – земеделското министерство, БАБХ, има и Орган за оценка на риска. Всеки си има свой поглед, свое виждане и нещата не са какво трябва. Лично моето, а и на Съюза становище е, че

трябва да има една единна здрава Национална ветеринарно медицинска служба, която да бъде в състава на земеделското министерство, а нейният директор да е с ранг на заместник министър. Другият вариант е да бъде подчинена директно на Министерския съвет.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //