Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Комунистите превърнаха църкви и манастири в обори, а в ТКЗС се плащаше по 0,20 лв. за трудоден

Комунистите превърнаха църкви и манастири в обори, а в ТКЗС се плащаше по 0,20 лв. за трудоден

На 74 години съм и разбирам възрастните, пишещи с носталгия и сантимент за социализма. Младостта приема с лекота ежедневието, още повече ако си бил привилегирован. Но да твърдиш, че в България преди 1944 г. е имало груб фашизъм, че съветската армия ни е освободила и над страната ни се е изливало изобилие и благодат, е или бетонирано объркване, или старческа деменция.

Много от пишещите лелеят миналото, когато от ТКЗС се плащаше по 0,20 лв. за трудоден, но пък и можеше да се вземе по нещо, селата бяха многолюдни, имаше бригадири, които безплатно работеха, но и нямаше как да се изместиш от село или малкия град, защото имаше жителство, което бе непреодолимо. Всички твърдят, че здравеопазването било безплатно, че работниците плащали малко за храна в стола, но никой не пита как се плаща за консумативи, заплати на лекари (много по-малки от тези на нискообразованите), храна и др. екстри. Отговорът е само един, защото трудоденът е бил 20 стотинки вместо лев напр., а заплатите 200 лв. вместо 500. Безплатна стока няма (четете Маркс). Пенсиите ни са нищожни, защото осигуровките бяха на ниска база и г-н Хр. Джуров трябва да го знае, ако наистина е завършил икономика, а не рабфак. Всички отчисления пълнеха една сметка въпреки различното предназначение.

Що се касае за струващите по 60 000 лв. глави, въпросът е много сложен. Всеки човешки живот е безценен. Има поговорка: „Каквото повикало, такова се обадило“. „Партизаните са били срещу властта: обирджии на мандри, подпалвачи и рушители, а землянките – място за секс“.

Всички тези херои са командвани от Москва и са предавани от свои. Безспорно е имало идеалисти, които след 1944 г. бяха обявени за врагове с партиен билет, а самозванците получиха възнаграждение АБФК, ежемесечно 15% върху основната заплата.

Знаете ли, г-н Джуров и госпожата от Видинско, че на агентите на Коминтерна се е плащало в долари, включително и за атентата в „Св. Неделя“; за Митка Гръбчева и компания, които са убивали достойни люде от засада? Те колко са получили за глава?

Цола Драгойчева (лека ? пръст) – най-разкрепостената морално партийна функционерка, присвои апартамента на принц Кирил. Това се отнася за цялата партийна номенклатура, която събу цървулите и потурите и обу чужди пантофи в заграбени къщи. Сега внуците им са на запад и нито един не е в Сибир или Монголия. Това е голата истина.

А вождовете на БКП, те са абсурдни. Благоев в свои мемоари твърди, че е македонец, а не българин. За Георги Димитров, който запали фитила на размирието 1923-та и избяга, който хариза Македония на Югославия, който говореше български с руски акцент по време на Лайпцигския процес, се е застъпил цар Борис III. Живков бе Андрешко в костюм, а Нинова е г-жа Ровоама във „Версаче“.

На младите казвам: чеда, Русия не ни е освободила безкористно. В Санстефанския договор България е автономия, не независима, а страната ни е платила на „освободителите“ 36 тона злато. В България няма убит съветски войник в престрелка с властта. Има хиляди убити без присъда и причина – юристи, лекари, художници, свещеници, учители и други интелектуалци, включително проф. Станишев – светило в медицината, Райко Алексиев, внучката на баба Тонка, и то скоро след 9 септември 1944 г.

Имаше време, в което Варна се именуваше Сталин; когато край Белослав се обърна понтонен мост, десетки загинаха, но нищо не бе съобщено, а имаше тържества, защото бе 7 октомври – празникът на ВОСР; когато се правеха много фотомонтажи, за да се преиначават събития.

Върхът на цинизма бе скриването на експлозията в Чернобил от 26.04.1986 г. На 1.05.1986 г. от Киев стартира пробегът на мира. Колоездачи бяха изложени на гибел. Това е фашизъм!

В близката до сърцето на мнозина старица БКП членуваха О. Дойнов, който изнесе капитали чрез ВТО, Луканов, назначил червените милионери, М. Спасов, отговарящ за лагерите, чиито син и снаха откраднаха спестяванията на стотици вложители, избягаха в ЮАР и си купиха имение. Навярно член на БКП бе и убиецът на Надя Дункин, единствената жива след 1989 г. лагеристка. А в изпълнителното бюро на БСП е Крум Зарков, който неистово мечтае да (у)бие нечий дядо.

„Моралът“ в днешно време е мръсна дума, защото съзнанието бе промивано с „образеца Павлик Морозов“, който предал семейството си.

Аз на 13 години бях наказана жестоко от дружинната, защото послушах майка си. Превърнаха църкви и манастири в обори и вместо с „Нами Бог“ лумпени крещяха „Няма Бог“. Сега берем плодовете на тази идеология. Времето безвъзвратно разруши фалша, който някои искат да гипсират и да представят за истина.

Анастасия Апостолова, Варна

3 Коментари

  1. Твърде добре сте запозната с нещата…явно ги знаете от вътре, от същото котило сте ,сега е модерно всички дето цицаха от Партията и Народа да плюят там дето са цицали !,,, А за тези които четат и не знаят как е било-Трудоден е бил 0.20 лв…нооо,когато се направи рекапитулацията наесен…според броя трудодни получаваш тенекии със сирене,тенекии с олио, чувал боб,ориз, и прочие……
    Що се касае за ПРЕДИ о9 09 .1944… и СЛЕД…..преди са избивани още от 19 година хора без съд и присъда неудобни на НЕЗАКОННАТА власт, на една ВОЕННОФАШИСТКА диктатура на ПРОФЕСОР Ал. Цанков,свалила от власт ЗАКОННО ИЗБРАНО правителство на Ал.Стамболиийски който е заклан от военните в родното му село Славовица…това е причина за Септемврийското въстание 1923 година удавено в кръв от ПРЕВРАТАДЖИИТЕ…и се започват масови убийства на комунисти,земеделци,прогресивни писатели и журналисти––като в отговар започва червеният терор,бомбата в СВ.Крал , убийства на кръволоци убийци , се завърта колелото на отмъщението!!! Сираците на загиналите стават продължители на делото на бащите си . и след 1941 г когато започва въоръжената съпротива /която,между другото е толерирана и от англоамериканците/ власта отново започва да убива без значение виновен или не…и убиват Деца…в Ястребино 7 деца, в Белица 2 братчета , Васил и Сава Кокарешкови,В Сливен Стефко Крайчев и др .вечна им памет,не мога да си спомня !!!! И СЛЕД девети тези са били наказани от Народният Съд/убийците и подстрекателите/ който съд не е комунистически както ви лъжат !!! в Царство България през 45 ,46,47 действа Съюзническа Контролна Комисия съставена от Съветски, Английски и Американски представители под чийто контрол и наблюдение се провеждат делата на съда и избори за Народно събрание. Във цяла Европа се организират подобни съдебни процеси,осъждайки нацисти,фашисти и колоборационисти и сподвижници на нацистка Германия.ТА….Никак не може да се говори за невинни жертви на Народният съд

  2. Гита Дамянова

    „Дядо Йоцо“, благодаря Ви за достойния отговор, който дадохте на тази нечестна гнусна жена без съвест! Много точно я определихте и разпознахте, що за човек! Знаем, че по темата доста може да се говори, но казахте колкото е смислено и каквото е нужно.. . Адмирации, че сте си направили труда и сте отделили от времето, за да й отговорите точно и конкретно- дължим го на правдата, историята и жертвите на фашизма! Не мисля да добавям нищо, само се радвам, че някой се е погрижил за това! И все по-често, се радвам да чета достойни хора, заставащи с лицето си срещу безчестници и злобари!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //