Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Да отричаш успехите на социализма, е малоумие

Да отричаш успехите на социализма, е малоумие

Народът произвежда, статистиката документира, управляващият елит анализира, оценява. Ние, обикновените хора, ползваме публикуваните цифри и анализи в подкрепа на своите виждания и идеи. Няма как, аз селско-градският прогимназиален учител, комсомолски и профсъюзен активист, да измислям цифри и факти и да извършвам класации, и то в световен мащаб в текста ми в бр. 17 на в. „Ретро”. /Б. р. сегашният текст на Желязко Делчев е по повод публикувания в бр. 20 материал, в който друг читател на вестника оспорва твърденията на Делчев/.

Що се отнася до „измислиците” за големите успехи на социализма, искам да добавя следното. Аз не съм измислил никакви цифри и факти, за да доказвам, че по времето на строителството на социализма бяха постигнати в някои отношения уникални постижения. Да отричаш такива от тях като: пълната трудова заетост /та ние накарахме и циганите да учат и работят/, преодоляването на неграмотността, безплатното образование, здравеопазването и осигуряваната почивка на хората при минимални цени, означава да си малоумен или да си въобще без ум. Защото какво значи да почиваш и се лекуваш двадесет дни в лечебен курорт като Банкя, Хисаря, Наречен и други за 11,20 лв, символичните цени на всички стоки и хиляди други неща.

А що се отнася до проблема с производството на пшеница и нейното място в класацията в света, в потвърждение на писаното ще посоча още няколко цифри и факти взети от академичното издание написано от 62 академици, професори, общественици, политици и селскостопански специалисти под надслов „От Девети до Десети”, издание от 2004 г. При писането на моята статия в „Ретро” ползвах цифри, факти, анализи и оценки главно на този колективен труд. Та в него на стр. 749, в потвърждение за писаното от мен се посочват следните изключително важни цифри и факти:

България
„Територия – 110 995 кв.км
Част от световната суша – 0,83 %
Стопанисвана земя – 61 620 кв.км
Част от световния дял – 0, 28 %
Производство на пшеница – 1 % от световното производство”
Пшеница:
„Добив от декар през 1989 г.:
В света – 238 кг от дка
В България – 476 кг от дка
В 1999 г – пада на 280 кг/дка.”

И още на стр. 369:
„През 1967 г. в Добруджа е постигнат рекордният среден добив от 476 кг от дка пшеница на площ от 1 300 000 дка …, границата от 8 милиона тона зърно годишно е премината през 1982 г. – годишният добив достига 10 178 000 т. зърно. (Предполагам, че в тази цифра влиза и производството на царевица и ечемик). Средният добив от декар само на пшеницата е 463,4 кг за цялата страна.”

Очевидно тези 10 178 000 тона зърно нареждат България на четвърто място в света. Вярно е, че сега производството на пшеница е надминало 5 400 000 тона (вероятно заедно с царевицата и ечемика). Но това показва, че 30 години след 1989 г. „проспериращото” капиталистическо частнособственическо производство е достигнало едва половината от произведеното при социализма. Същото може да се каже и за животновъдството. Така е и във всички други отрасли.

Искат или не искат буржоазните апологети такава е картината в България в края на осемдесетте години, според данните изнесени в колективния труд на българския елит, а реално постигнатото да наричаш измислица на някого, който и да е той, е просто лъжа.

Ние, строителите на социализма, изведохме България на 29-о място в света с обща промишлена продукция 103 пъти по-висока от тази в 1939 г., за да я върне неолибералният капитализъм отново на едно от последните места в света.

Желязко Делчев, София

9 Коментари

 1. Браво, Делчев!

  Това е истината, колкото и да реват соросоидните фалшификатори на историята….

 2. Както може да се види от тук в момента произвеждаме повече жито, царевица, слънчоглед на глава от населението в сравнение с времето на соца. https://kiselec1.blogspot.com/2019/06/9.html
  Освен това тук липсват ечемик, етерични култури, рапица при които също има бум в последните години…..
  Така че едното е за сметка на другото. Виж ако говорите за времето на Жан – тогава според статистиката е най-ниското производство на жито за изминалите около 70 години…..

 3. Да де но ние в момента имаме добиви към 500 кг от жито от декар, виж например тук: https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2018/07/18/operativen_analiz_2018-07-18.pdf
  в интернет лесно се намират източници….
  Иначе според статистическите годишници през 1989 г. средните добиви са наистина 476 кг от декар, но вие сте избрали най -добрата година през 80-те. То зависи много и от времето, дали е суша или не и пр. Примерно добивите ни през 80-те са от 287 кг (1985 г.), през 383 кг (1986 и 1987 г.) до посочените върхови 476 през 1989 г. Избрали сте най-големия добив и сте го сравнили с години на криза (тогава още ни тресяха последиците от кризата при Жан. След това добивите бързо са скочили, примерно през 2004 г – 381 кг за декар, 2008 г – 417 кг.)
  Друг факт, през 2015 г. средните добиви според годишниците е към 453 кг от декар.
  Какво излиза – сега без да има комунизъм/соц пак имаме високи добиви (даже надминаваме стойностите от соца). Цялата ви пропаганда е такава – приписвате си заслуги, повечето от които имат много малко общо със соца или подбирате старателно данните, така че комунизма/соца да излезе победител….

 4. Сега виждам и, че сте си спестили един много интересен факт. През 1996 г., при управлението на БСП/Жан средният добив от пшеница е … 188 кг/декар. Вижте до какво е довело 1-2 години управление на БСП – тежка криза и рязък спад на добивите на жито от 290 кг на 188 кг. Странно как такива факти не ги забелязвате. ….
  Но като се замисля няма нищо странно, то пропагандата по времето на комунизма у нас така е работила, така работи и сега – всичко лошо се скрива и потулва, за сметка на това се показват само най-добрите неща на соца, а при „демокрацията“ – обратното…..

 5. Аха, щото любимият Ви Хай Буй изобщо не работи по комунистически по отношение на пропагандата. И друг път съм писал, щом 30 години след края на соца все още се спори дали е било по-добре, значи нещата в настоящето хич не са розови, което е и очевидно де. Няма никакъв смисъл да се изтъква какво сме направили от 89 година до сега, защото на фона на цивилизования свят сме кръгла нула, и няма данни, които да оборят това твърдение. Сравнявате добиви, постигнати преди 40 години, със сегашните – нелепо е.

 6. Какъв соц. Какви пет лева, Ви гонят в този затвор освен работа на хауст, бой по тиквата и червени дебили нищо нямаше друго!

 7. Не одобрявам анархията в момента в България, но не забравяйте, че комунизма е един диктаторски режим взел живота на много хора. И ако наричате успехи избиването на интелигентни хора и учени- комунизмът е шампион.

 8. Въпреки всичките минуси на социализма, не бива да се отричат постиженията които не са малки. Тука Киселеца чул недочул нещо,не се умори да пише срещу социализма.

 9. Никой не иска да отрече хубавите неща и успехите, но човек винаги трябва да си има едно наум.
  Гледайте филми от онова време. Например „Дом за нашите деца“ (1986 г.) – във втората серия се разбира, че в редакцията е постъпил материал за надписване на добивите в едно ТКЗС. Над 500 декара от обработваемата земя на стопанството, е декларирана като … летище (т.е необработваема). По този начин добивите им от декар изглеждат големи, а някои хора прибират награди…. (Това е времето, когато са разрешили малко гласност и критика по медиите, в по-ранни години за такива неща са уволнявали и разселвали из страната, обявявали са критикуващите за „проводници на западно влияние“ и кой знае още какво – вижте например историята с филма „Кит“)
  В едно от продълженията – мисля че „Неизчезващите“ (1988г) – Мария установява, че в в местното ТКЗС се правят фалшификации с месото. Кравите се предават за изкупуване добре напоени с вода (като преди това им е дадена много сол за да ожаднеят допълнително), и при тегленето се мери и водата. И така и вълка сит и агнето цяло – държавата „получава“ така нужните количества месо за да задоволи дефицита на пазара, а кооператорите получават премии….

  Като гледам и сега, на сайтове като този публикуват едни статистики за консумацията на месо, мляко и пр. при соца и сега пък то всъщност сравнили консумацията на „прясно“ месо сега със всичкото месо (прясно+месо за колбаси+месо за консерви и пр.) при соца. То е ясно, че при такава фалшификация винаги консумацията едно време ще излиза по голяма от сега. Но се надявам да ви е станало ясно, че тези хора са родени измамници и всяка цифра и буква написана от тях трябва да се проверява от други източници.
  https://kiselec1.blogspot.com/2018/06/1_6.html

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //