Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / В кои ваканционни комплекси беше забранено за българи

В кои ваканционни комплекси беше забранено за българи

Затвореният тип туристически комплекси не е мода, дошла при демокрацията. Първите ваканционни селища в България се зараждат по времето на соца. Те са три и са разработени от чужденци в договор с тогавашния Комитет по туризма и изпълнител „Балкантурист“. На юг това са Елените и Дюни, където почиват главно немци, а на Северното Черноморие истинската перла тогава е ваканционно селище „Русалка“, където за първи път преди близо 50 години стъпват западни туристи, и то французи.

Селището е затворено за нашенци и българи са само от персонала. И на трите места по това време за първи път прохожда олинклузивът.

Дюни разполага с 16 заведения за хранене, традиционна търговска улица с много магазини за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, цветя, сувенири, плажни и промишлени изделия, пише навремето областният вестник „Черноморски фронт“ за курорта, пуснат в експлоатация в края на май 1986 г. и стопанисван от „Балкантурист–Бургас“. Изграден е голям спортен комплекс – седем тенискорта с училище за начинаещи, плувни басейни, игрище. За летовниците са създадени отлични условия за приятен отдих и развлечения.

Запазени са почти всички дървета и са засадени много нови. Работи се и по създаването на голяма буферна зона от водни площи и горски пояси, която да отделя уникалното езеро – междинна станция на прелетните птици, от селището.

Едно- и двуетажните вили са накацали една над друга, всяка с прекрасна панорама към морето и езерото. Интерес сред чуждестранните туристи предизвикват и самостоятелните  вили – тип стара созополска къща, описва „Черноморски фронт”.

3 Коментари

 1. Ами като в затвора.
  Безплатно доктор! Доло горе!
  Безплатна храна! Доло горе!
  Безплатно сигурност! Доло горе!
  Цензура в комуникациите!
  От тебе се иска да не излизаш че стрелят!!!
  Да внимава какво говориш!!!
  Да ходиш само на определени места!!!
  Да не ходиш на определени места!!! И тва е бонус лимонадата и билета за трамвая много ниски.
  И така си и остана скотовете съжаляват за лимонадата и билета останалите се изнесоха.
  Да ЗДРАСТВУЕТ следващия коментар

 2. И в останалите комплекси беше невъзможно да почиват българи. Всички хотелски легла се запазваха за групи и чужденци. Дори и някой българин да можеше да си позволи високите хотелски цени на Сл. бряг, Златни пясъци или Албена, без връзки нямаше как да получи стая в хотел. За българите оставаха мизерните почивни станции и къмпингите с вонящите отдалеч тоалетни. Ето по тази гнусна мизерия си тъгуват скотовете-носталгици.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //