Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Спрете да лъжете младите – соцът си беше жива мизерия

Спрете да лъжете младите – соцът си беше жива мизерия

В хубавите почивни станции ходеха партийци, за нас беше лагерът с дъсчени бунгала

Омръзна ми да чета колко хубаво сме живели по времето на социализма. Това е опит да бъдат излъгани младите хора, родени  след 1989 г. Но ние, родените през 50-те години на миналия век помним добре. Помним как ни стрижеха в училище, как ни разпаряха тесните панталони, как забраняваха да слушаме „упадъчна западна музика“ („Бийтълс“). Помня как за децата на „активните борци“ имаше специална квота за влизане във ВУЗ -влизаха с тройки, докато ние трябваше да имаме бал отличен 6, за да влезем в МЕИ-то.

И аз го имах, защото приемните изпити по физика и математика издържах с отличен. През 1966/1967 г. живях в общежитие в Дървеница.  В стаята 3,7 м на 4,20 м, или 15 кв.м бяхме четирима! Аз, момче 1-ви курс, момче от Пловдив – 2-ри курс, един от Тунис и един 50-годишен партиен деятел, който учеше икономика по партийно поръчение! Имаше една масичка в стаята. За кого по-напред! Това ме накара да ида в селото Дървеница на квартира в къщата на един шоп! След три месеца напуснах, защото ми се караше, че съм ползвал банята да си избръсна лицето! Така и не ми върна предплатата за цяла година! После на квартира в таванска стая без чешма и тоалетна! Вярно, купоните бяха 60 ст., но какво ядяхме? Вечерята често беше ориз с домати в една желязна чинийка и купичка компот! Вечер, когато окъснявахме да чертаем проекти, към 23 часа отивах в близкия ресторант и купувах един хляб. Пътьом забърсвах солница, а ако имах късмет – и олиото от оливиера. Така ядяхме веселите студенти по времето на социализма. Там в ресторанта съм виждал как от отсервираните чинии връщаха в тавите гарнитурата, дето не е изядена, за да я продават отново! Сприятелих се с едно свястно момче от Русе – също студентче. То не беше виновно, че баща му беше партиен големец, и се хранеше не в столовата с мен, а се разделяхме пред хотел „Рила“, където се хранеше в специалната столова за партийните велможи! После, преди да се дипломирам, започнах работа в ЗЗУ-то и получавах заплата 150-200 лева. Но когато защитих дипломната си работа и се сдобих с прякора „инженер“, заплатата ми стана 110 лева! Социализъм! После бригади, бригади – всяко лято по десет дни трябваше да окопаваме цвекло! Карта за море? Може да се уредиш, но не за почивната станция, която се ползваше от директорите, партийния секретар и фамилиите им. За нас беше лагерът с дъсчени бунгала. В тях имаше две легла и един стол. Те бяха с размер 2,50 на 3 метра. Банята е обща и представлява пак заградено с дъски място и издигнат варел за вода да се топли от слънцето.

Когато след 15 години заплатата ми стана 200 лева, пожелах най-после да купя за семейството пералня. Купих „Татрамат“ – чешка, за 630 лева. Със заем! Изплащах я две години.

Три пъти подавах молба за държавно жилище, защото бяхме младо семейство с дете, но отговорът дойде чак през 1988 г. – тоест след 16 години! През това време на съседите ми – баба и дядо „активни борци“, които имаха неженен син, му дадоха тристаен апартамент в нов блок! Да добавя ли още как ми „орязаха“ премията на два пъти по разпореждане на заводския партиен секретар, защото си пуснах брадичка и не я махнах, както ми заповяда той! Има много още за споделяне за „красотите“ на онзи строй, но не искам да ви отегчавам повече!

С. Горанов

66 Коментари

 1. Г-н Горанов вярвам с цялото си сърце и душа че сега в новата демокрация живеете много по добре . Тогава казвате имало дървени бунгала за да почивате -Е СЕГА НЯМА И ДЪРВЕНИ ИМА ДЪРВЕНИ КОВЧЕЗИ ЗА ПОЧИВКА . Така казвате че не са ви дали жилище е И НА МОИТЕ РОДИТЕЛИ НЕ ИМ ДАДОХА НО ТЕ БЯХА УПОРИТИ И СИ КУПИХА . Казвате вечните бригади -ДА ПРАВ СТЕ ТАКА БЕШЕ НО НА МАГАЗИНИТЕ ЕДИН ХЛЯБ СТРУВАШЕ 30 СТ ПРИ ВАШАТА ЗАПЛАТА 200 ЛВ НО ТУК ИМА ЕДНА УЛОВКА ВИЕ НЕ СПОМЕНАВАТЕ ЗА РЕЖИИНИТЕ ЗА ДОБАВКИТЕ ЗА БАНЯТА КОЯТО ПОЛЗВАХТЕ БЕЗПЛАТНО В ЗАВОДИТЕ НЕ КАЗВАТЕ И ЗА СТОЛА В КОИТО ЯДЯХТЕ СУПА И ТО С МЕСО ЗА 10 СТ И ВТОРО ЗА 50 СТ +ДЕСЕРТ ТОВА ГО ЗАБРАВЯТЕ . казвате че бригадите са били лоши но младежите бяха дисциплинирани и умни деца които са ви подавали бас ловя ръка за да преминете пешеходната пътека или са ставали за да ви направят място в автобуса СЕГА ПО ДОБРЕ ЛИ ВИ Е С /АБЕ Я СЕ РАЗКАРАЙ ВЕ ДЪРТАК/ ЯВНО ВИ Е ПО ДОБРЕ Казвате че сте купили на семейството си пералня за 650 лв със заем НО НЕ УТОЧНЯВАТЕ НЯКАК НЕ ЗНАМ ЗАЩО НАРОЧНО ЛИ ИЛИ НЕ ИСКАТЕ ДА ГО КАЖЕТЕ ЧЕ -ЗАЕМА ВИ БАС ЛОВЯ Е БИЛ ОТ ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАЗА БЕЗ ЛИХВА И БЕЗ ДА ВИ ТОВАРИ ЕМОЦИОНАЛНО ДОКАТО ГО ИЗПЛАТИТЕ -СЕГА МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА ВРЪЩАТ ЗАЕМИ ПОЧТИ ДВОЙНО НА МИЛАТА ВИ ДЕМОКРАТИЧНА БАНКОВА СИСТЕМА УМИЛЕНИЕ НАПРАВО УСЕЩАМ АЗ . Казвате също че някой ви е нагрубил за това че не сте си махнал брадичката ДА БЪДЕМ ЧЕСНИ СЕГАШНИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ НАПРАВО ЩЕ ВИ ИЗХВЪРЛЯТ НА УЛИЦАТА БЕЗ ДА МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕТЕ НИКЪДЕ –––ХВАЛА НА ОБИЧАНАТА ОТ ВАС ДЕМОКРАЦИЯ г-н С. Горанов

  • Сега много повече пенсионери почиват на море и при това не само на българското черноморие, а пътуваме и по света и почиваме в условия за каквито не сме и мечтали.

   • курдоколенко

    И колко сте тези много г-жо? Щото и аз съм пенсионер и честно казано идея нямам как да направя тъй, щото със 170лв на месец да отида на море. И ако не е занаята който имам и с който си изкарвам допълнителен доход, нямаше да мога само сметките да си платя с таази пенсия. Истината е едничка. Тогавашната върхушка, днес плюе по социализма и дава мило и драго, хората да повярват колко зле е било, за да не им потърсят сметка един ден за грабежа. Да Ви попитам как като пенсионерка пътувате в чужбина? Да не Ви е депутатска пенсията? Или сте от онези, които откраднаха туй онуй през 90-те? А на автора ще му кажа следното – Само номенклатурчици, престъпници и неудачници плюят по онова време. Всеки кадърен по онова време работеше. Баща ми лека му пръст получаваше 380лв, 87-ма. Майка ми, лека и пръст 180лв. Само дето Тя беше санитарка ( чистачка в болницата ) а Той беше майстор хлебопекар в хлебозавод. Та се питам Вие какво точно сте работили потова време та сте взимали 200лв? Да не сте били санитар? Или метач?

    • Каква е тая пенсия 170 лв. като минималната е 219.43 лв? Ако сте на социална за възраст, ясно е колко сте работили…

    • Aз бях инженер и получавах 175 лв, 1987 г. А всеки ден средно два часа чаках на опашка – за хляб, мляко и други такива. Много повече се чакаше разбира се за цветен телевизор, няколко нощи пред магазина, където 354 дена в годината не продават цветни телевизори, 10 години за кола, моля не бройте ЗАЗ и Трабант за кола, 20 год да си купиш апартамент, който предварително си платил. А господина който получава 170 лв пенсия сега, колко стаж има – една година? Ето едно просто правило: пенсията се определя с математика: ако ти е малка пенсията сега, значи малко си получавал преди! Апропо баба ми имаше 60 лв пенсия при соца, и всички на село бяха така!

    • Йордан чиликов

     Не знам колко много, но тази година непрекъснато се тръбеше, че почиващите в Гърция са много повече отколкото на българското Черноморие, за разлика от преди не можеше да припариш до границата защото за това трябваше открит лист. Един цветен телевизор струваше 1050 лева при средна заплата 150 лв

   • Лазар Любенов

    Разсмяхте ме. Истина Ви казвам. Вие кога и с каква пенсия се пенсионирахте ? Я ми обяснете как с пенсия до 500 лева и сте с някаква хронична болежка ще си организирате екскурзия донякъде. А, възможно е до Одрин за 1 ден да си купите ПО ЕВТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ПРАХ ЗА ПРАНЕ 🙂 Това според Вас екскурзия ли е ?

  • Браво много точно !

  • Х
   Никой няма да те изхвърли ако си кадърен , ревът мързеливите като теб . Българите не ходят на нашето море впрно е , българите ходят в Гърция , и Турция .

  • Няма как вашите родители да са си купили жилище само с упоритост. Имаше комисия към градските комитети на БКП, в които влизаха представители на БЗНС, комсомолската организация, профсъюзната организация, администрацията, ПРИ РЪКОВОДНАТА РОЛА НА БКП – член първи от.конституцията), която решаваше на кой ще му бъде позволено да купи жилище, колко голямо и в кой квартал. По същия начин се разрешаваха и абортите: „Та вие другарко, защо искате да направите аборт?“. Тя: „Ами мъжът ми пие и аз. . . „. Комисията: „Ние ще поговорим с мъжа ви той ще престане да пие. . . “ Ах, недей! И т.н.

  • Тихомирко, бавен сте майко.

 2. . Помним как ни стрижеха в училище, как ни разпаряха тесните панталони, личи си само за подстригване си използваш главата и сега!!

  • Vsichko tova e viarno. Za tova ziveia v USA ot 41 godina, no biah nakazana, konfiskuvaha ni apartamenta v „Bukston“ i nikoga ne go varnaha. Prosto go prodali na tehen chovek. Neka mladite znaiat istinata.Mary.

  • Истина е – преди 09.09.1944 г. България освен , че беше цъфнала , беше и вързала : “ А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище на народа в България през 1939 г. един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев: „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна… Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…, че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот” (3).

   Важно е отново да подчертая, че това са оценки, направени от министър и народен представител, свързани с властта, които по-късно са осъдени от Народния съд, и тези оценки са произнесени от трибуната на Народното събрание, като са толкова очевидни, че не само никой не прави опит да ги оспори, а са посрещнати с общи ръкопляскания. „

   • А еаз мога да ви кажа, че малко преди 1990г. видях от прозореца на автобуса как мъжът е впрегнат в ралото, а жената з ад него оре. Тази работа ставаше в Родопите, край пътя Гоце Делчев – Доспат. Плаках. Сега не ми прави впечатление – обичайна картинка в оня край. Вероятно не само в оня.

 3. Аз съм средностотистически пенсионер на 74 г. Живея много по добре отколкото по време на т.н. социализъм. Сравнението не е точно, тъй като социалното ми положение беше различно.
  Децата ми и внуците сега живеят много по добре, отколкото аз на тяхната възраст.

  • Разбира се, че когато сте бил на възрастта на внуците си, някъде през 1955-1960 г., няма как да сте живеел по-добре от внуците Ви, които днес живеят по-добре от тогава. Но след 1945 г. България е в състоянието, в което е заварена – такова каквото е било преди 1945 г. – много хора описват и разказват спомените си от годините на мизерия от преди 1945 г.; както и една друга група хора, разказват отличните условия на живот, които са имали по царско време (докато други са страдали, и са били избивани); а една по-различна група от хора разказва за отличните им условия ма живот по време на османското иго (докато други също са страдали, и също са били избивани). Но както по царско време, така и през социализма, така и днес по демократичному – за всеки човек, и всяко семейство можеше и е можело да бъде осигурен достоен за времето си живот (дом, облекло, почивка тук и там, ниски цени или безплатни стоки и т.н._ – защото по време на всеки един от тези периоди (турско, царско, социалистическо и демократичному) е имало група от хора (малка или голяма) за които добрите условия на живот и социални придобивки са били осигурявани. Разликата между социализма, и всички останали периоди, е че тогава това бе осигурявано за народа, а не за избрана (изолирана) част от населението.

  • Ето, изгледай те това интервю на полк. Тодор Ников, за социализма. https://www.youtube.com/watch?v=eK1svkIn994

  • И аз съм така.

 4. Тоя веднага да спре хапчетата!

 5. При социализма се живееше много по-добре, а оценката на живота не се изразява само в рафтовете на магазините!

 6. С. Горанов, Колко ви платиха,за да напишете този БЛЮВОЧ ?????

 7. Пламен Проданов

  Не може да има такава пряка съпоставка. Разбира се, и при социализма имаше недостатъци, Самият Тодор Живков в последните се интервюта не го отричаше, а тъкмо напротив. Това е ясно и две мнения няма. Но в сревнение със сегашния упадък на обществените ценности, разпада на държавността, предателското отношение на управляващите, пълната мизария в която живее народа ни, времето на социализма си беше райска градина. Както и да го говорим, както и да го гледаме, това си е самата истина. И един ден историята ще го отчете!!!

  • Най-големият ГРЯХ на обичния ви социализъм е отнемането на СОБСТВЕНОСТТА , отгледана и отработена от дедите ни и отдаването й на неугледни, неграмотни и НЕКАДЪРНИ отпадъци на обществото, които бяха поставени на ръководни позиции от една окупационна армия. Соца отучи цели поколения от предприемчивост и отговорност и отгледа най-ниски долни и отвратителни качества в ГОЛЯМА част от народа ни. “ С нас ли си- ще си добре. Не ни ли поддържаш- си враг и ще страдаш. „Превратът в 1989 г само убогати тая измет и нашето робство стана още по- безидейно, безперспективно и още по-безизходно. Изходът е Освобождение , но в никактв случай с “ БРАТСКАТА ПОМОЩ“

 8. Ей….Горанов, авторе…..пий си хапчетата. Аз, като си ги пия винаги, съм добре и не пиша такива глупости, като тебе.

 9. Толкова хубав беше комунизма че още преди да са отворили границите на запад скъсахме синджира да бягаме през глава нататък

  • Течо, това е от простотията на българина, който си мисли че на запад е рая! Е да ама не! Западът е една пропаднала педерастка кочина!

 10. Така нареченият „комунизъм“ бе престъпление срещу човечеството. Едно от най-жестоките при това в световен мащаб. Никоя уважаваща себе си човешка личност не би подкрепила тази гавра с интелектуалците и мислещите хора, които бяха репресирани по всички възможни начини, а най-големите щастливци заточвани в лагери на смъртта.

  Второ, този режим стъпваше на технологичното развитие още отнапред изградено от заклеймените лоши „капиталисти“. Самият режим не беше много успешен в развитието на прогреса. Повечето автомобили бяха леко модифицирани морално остарели италиански и други западни модели. Същото беше и с останалите продукти и средства за производство.

  Трето, комунизмът си отиде не само в България, той просто си рухна в световен мащаб. Не може да се обвинява никой затова, че режимът се разпадна. Самият Тодор Живков го каза, че не сме били конкурентно способни на западните фирми.

 11. Авторът на статията е описал реално нещата. Не отричам всичко от соца, но не искам да се връща.

  • Двама сме. И аз не искам да се връща. С най-голямо удоволствие обаче им го връщам. не мога да им простя, че невежеството у нас тръгна от тях, от знаменитото влизане в университетите по буква Ж (= дете на активен борез против фашизЪма и капитализЪма), а след това и назначаването на всякакви началнически места на завършилите по тая буква. От началник на чистачките до началник от всякакъв ранг и вид, а така също и „водещи“ учени в науката – всичко беше по тая буква. та накрая ги назначиха и за работодатели-капиталисти. Жалко, че не може да им гледаме сеира без да страдаме.

 12. Димитров

  Господин Горанов сигурно“мизерията“ за която говорите или не е била толкова голяма, или изобщо я е нямало щом като и децата взеха да коментират, че живота преди е бил по-добър от сега! Не си спомням някъде да съм прочел хората да споменават лошото и да го търсят?! Не ние, а Вие лъжете децата и хората за „лошия“ тогава живот! И тогава като сега луксовете са за избрано малцинство, но тогава мнозинството можеше да си позволи и си позволяваше почивки! Построихме и къщите в които сега и Вие плюещите си повирате задниците! Сега господине със заплатите, които вземате и един клозет не можете да построите! Не зная, колко е хубаво сега господине, но съм сигурен, че никой не бяга от хубавото?! Като е толкова хубаво защо чужденците не идват на хубавото, а и нашенците бягат ежедневно?! Защо като е толкова хубав живота селата и градовете ни опустяват и се превърнахме в на-бързо изчезващата нация? Защо престъпността, корупцията, безработицата, наркоманията, проституцията и какви ли не други благини рязко и ежедневно се увеличават? Къде ни е здравеопазването, образованието, културата? Каква икономика имаме, какво в страната работи, не внасяме ли всичко? Къде ни е армията? Какъв спорт имаме? Мога и още други неща да Ви изброявам, но да обясняваш очевадни неща на предубедени и не мислещи хора, няма смисъл! И още искам да Ви кажа! Къде останаха лъжливите обещания на хората за благоденствие и хубав живот?! Ако на ровенето по кофите за боклук и ежедневните апели по медиите за помощ на пострадали и бедстващи казвате хубав живот ми е ясно какви са Ви представите за живота?!

  • Филип Петков

   Г-н Димитров,

   Да, наслушал съм се на аргумента как 1, 2 и едва ли не 5 милиона българи са напуснали страната заради лошия живот след социализма. Изобщо не съм убеден, че ни трябват. Нито тук, нито в богатите страни те биха работили нещо смислено и полезно като за съвременния свят, като машинно инженерство, точни науки и пр. Те искат да мият чинии, да карат такси, да боядисват и в краен случай нещо „по-умно“ като уеб дизайнче. Не са всичките „велики програмисти“, набеден български талант, а много малка част от тях. Значи, по-добре, че са заминали, прав им път!

   И в този дух, така или иначе винаги сме били малко, при най-големия пик през социализма сме били пак едноцифрено число милиони. Да припомня, че богати страни като Англия, Франция, Холандия, Германия, Испания, Италия, Япония, Тайван и др. са десетки дори стотици милиони, т.е. имат предостатъчно бачкаторски материал и съответно така им е изградена системата: базирана предимно на едър бизнес.
   Ние нямаме и при нас по-изгодното е да сме колкото се може по-малко, камерен състав, т.е. да правим малък и среден бизнес. Която цел получава идеални условия след въпросното напускане на плявата.

 13. И за мен това е истината. Все едно, че аз съм го писала този пост.

 14. Димитров

  Г-н Филип Петков,

  Аз изобщо не оспорвам твърденията Ви нито информираността Ви, само ще изразя моето мнение, а хората ще преценят, кой е прав и кой не! И така аз съм на мнение, което се потвърждава и от чужденците опитали се да развият някакъв бизнес тук, че не могат да намерят достатъчно квалифицирани кадри за местата, които предлагат, че покрай плявата за която говорите страната напуснаха и много стойностни, кадърни и обучени хора! Тези хора отидоха в Западна Европа и САЩ заради по-високото заплащане! За това ние сега нямаме лекари, мед.сестри, инженери и всякакви специалисти и наши и чужди работодатели се задъхват от липса на квалифицирана и на неквалифицирана работна ръка! Даже по хотелите по нашето море взеха да наемат цигани, украинци и други, но и те като виждат мизерното заплащане повече не се връщат! Мое лично мнение е и с него не ангажирам никой, само го споделям, като може и да не съм прав?! Ако евреите, които окрадоха парите на Европа и Азия и след ВСВ ги отнесоха в САЩ ги приберат обратно и Германия, Русия, Япония, България, Китай и другите страни си приберат умовете емигрирали в САЩ заради пари се питам, какво ри би останало от великата САЩ?!

  • Г-0н Димитров, основната причина, поради която току-що дипломиралите се лекари се изнасят в чужбина масово и по най-бързия начин е липсата на възможност да вземат специалност. Местата за специализанти са изключително малко, медицинското образование стана индустрия – завършват много, откриват се нови факултети, ще станат още повече завършващи. Втората причина е, че младежите искат да работят модерна медицина, а като влязат в болниците и видят унижаващата занемареност на обстановката, съветските апарати на много места. . . Третата причина, естествено, е заплатата. Един млад лекар понякога получава наравно или по-малко от чистачката, защото тя има натрупване на трудов стаж и други бонуси. И естествено тя го гледа от високо и му казва: „Що като си лекар. . . . Равни сме!“ Равни сме в съда, за едно и също престъпление да ни съдят по един и същи начин. . . . Но и това не става. . . и не е така. . . .Все инерционни процеси. . . . Горе-долу по същите причини бягат и другите младежи. Да останат тук означава да се дисквалифицират. Друг е въпросът колко от тях са наистина подготвени и мотивирани.

 15. Светослав Славов

  Г-н Горанов, да ви кажа, че когато сте купили автоматична пералня Татрамат за 630 лв. аз също купих автоматична пералня за същите пари и заем за същото време само дето пералнята беше Перла 05 и на втория месец протече, на третия изгоря ел. двигателя, после помпата и т.н. Не можа дори да си изкара гаранцията – бракуваха я от сервиза. И аз исках да купя Татрамат или Тамат 500 /следващия модел на чехите/, ама нямах връзки. Та недейте да ми ревете като вдовица за *** защото сте имали връзките да си купите нещо хубаво за разлика от множеството други хора. Хора като вас са видели само хубавата страна на соца и затова сега ревете на два гласа. Типична черта на вечно недоволния, мрънкащ бг връзкар.

  • Г-н Светослав Славов и да му обяснявате – няма да се съгласи. Той е учил по буква Ж, получавал е всичко с привилегии, естествено е, че е живял в друга България.

 16. `начи, да кажа като Шон Бин. Този хленч съм го коментирал веднъж. Но, понеже му правят N-и дубъл, пускат го за безкраен път – сякаш банан преди Нова година, няма как да не реагирам. Започнах със 72 /седемдесет и два/ лева заплата – в просветната /не казвам просветената/ област. И продължавам да не мога да си обясня как с тези, по същество жълти стотинки, я карахме лятото по Златните, „Трифон Зарезан“, „Журналист“, „Дружба“, „Джанавара“. „Шведския“ още го строяха… Зимата в събота – Добрич – за месо от показния магазин на „Родопа“, вечерта в хотел“Добруджа“… Една тайфа даскали… По-късно, вече на друго място на друга позиция, като споменах на шефа /по време на ведомствена разпивка/, че се включвам в ЖСК, той ме посъветва да не бързам, защото има фонд и ще получа апартамент. Подчертавам дебело, не членувах в БКП, просто бях специалист по… нещо си. И не бях единствен. Празнувахме Коледа, по Великден баба ме водеше на черковна служба, кръщаван съм. Не са ми цепени панталоните, не съм стриган даже като трудовак, на са ми бръснали брадата като студент. От това следва извода, че момчето от „поколението на петдесетте“, е родено в същото време като моето, но на друго място. И е расло и порасло в други условия. Просто не е имало слуката да попадне в правилното време на правилното място. Което, може би, е зависело и от личните му качества, и възможности, въпреки дипломата. А че „онова“ време не беше стихията на много добрите и много умните хора – няма спор. Лошото е, че сега ни управляват техните клонинги.

  • Ами той самият другар Тодор Живков на времето ви го каза, бе другари – “ Имам 8 милиона фокусници, които харчат с пъти повече, от това което получават“. Много бързо забравяте. Ама пийте си редовно хапчетата, моля! Нищо нямаше – чакаше се по опашки за какво ли не – дори и да имаш пари, ако нямаш връзка не пералня, а дори качествена книга от световната класика не можеше да си купи човек. Да не говорим, че до Петрич се ходеше с открит лист. А сега в самолетите, пълно с роми?! Че как така, при тази уж мизерия???

 17. Вижте какво е било при соца, голяма трагедия но тези неща старателно са пропускани в учебниците и източниците за онова време:

  https://kiselec1.blogspot.com/2019/08/24-21-1977.html

  Като четете хвалебствия за онова време се сещайте и за тази статия …

 18. Бате Валентин

  Много прост народ Боже. Много заблуден , много неразбиращ , много незнаещ. … Каза Ходжата, погледна нагоре и се прекръсти три пъти

 19. Елка Василева

  Що за умник КОПНЕЕ по соца, когато:
  – е живял в олющена панелка;
  – е работил за около $50 (150 лв) на месец (толкова му е била работата);
  – са го учили на мързел, убили са вярата му, стъпкали са вековните традиции и добродетели;
  – правата му са се свеждали до това да чака 10 години за руски автомобил срещу вноска от 1500 лв; да вземе жителство в голям град, ако … се ожени; да се движи свободно по света само по … географския атлас; да търси за всичко връзки; да гледа свободно руска телевизия и руски филми; да участва в манифестации; да краде от предприятието, където работи; да бие децата си с възпитателна комунистическа цел …
  – е трябвало да живее в тотален дефицит на стоки и услуги и режими на ток и вода;
  – през почивните дни е копал градинката, дадена му по постановлението за самозадоволяване или е лежал под руския си ботурясник (понякога даже го е карал);
  – е чакал по огромни опашки за бира и за почти всичко друго и все пак е надигал (под угроза от гнева на тълпата) шишетата, за да провери дали не плуват парцали утайка;
  – е ходил по „почивки“ на морето във вмирисани мухлясали бунгала с пълен багажник домати от „ранчото“. Там е посещавал скъпите курорти като атракция и е зяпал с увиснала долна устна чужденците от Запада;
  – няколко пъти в годината е пътувал до село да помага на майка си, убита и състарена от робска работа и мизерен живот с пенсийка около $10 (30 лв), с която си е плащала тока и водата и остатъка е разпределяла за хляб, олио и захар. Все пак се е връщал от село с пълен багажник благини от мама (тогава възрастните хора не бяха мързеливи, бяха научени на труд от живота преди 9-и септември);
  – не са му позволявали да работи допълнително и да има дори и малък собствен бизнес. Все пак, за да свърже двата края, е превръщал каменливото ранчо в зеленчукова и овощна градина с къртовски труд, тайно е шиел или е давал уроци по акордеон за децата;
  – са го промивали с пропаганда и дезинформация за нормалния свят, но той по скрити канали от уста на уста е научавал истината за живота зад желязната завеса;
  – са му забранявали да пътува свободно, да чете свободно и да слуша свободно музика;
  – са му обещавали щастливо бъдеще в светлия комунизъм, за да го доят и стрижат на воля;
  – е псувал под сурдинка комунистическата номенклатура, начело с бай Тошо, но по манифестации с пълно гърло е викал „КПСС – БКП“ и „Вечна дружба“

 20. Смешни са хвалебствените дитирамби за социализма!Казват, че сега напуснали страната милиони. Уважаеми, господа, ако по границите не убиваха за преминаване на граничната бразда, ако свободно и нормално можеше човек да излезе и да се върне в България, както днес, мислите ли, че някой млад човек би останал тук? Още в началото на 60-те, ако не и по-рано, в България щяха да останат само старците и по-възрастните цигани. Не за развито социалистическо общество, ами за родово-общинно, нямаше да има хора. И не само поради немотията, а и зарад постоянната вила на врата. Веднъж, тъкмо бях се върнал в София, след лятна ваканция, тръгнах пеш от Орлов мост до площад Славейков, 17 пъти ме спираха милиционери и ми връчваха призовки да се явя на другия ден в различни районни управления. „Престъплението“ ми беше, че не съм , според милиционерите, ПРИЛИЧНО ПОДСТРИГАН! На другия ден имах дата за изпит. Успях да го отложа и вместо да ходя по разните РМУ-та, от където да ме изпратят я в „Слънчев бряг „- Ловеч, я на остров Белене, от където , едва ли щях да се върна жив, аз се качих а автобуса за Самоков и от там се отправи за хижа „Ловна“. бившата „Джерман“, в Рила. Все пак бях на 20г., не като сегашните 74г. но и тогава си давах сметка, че ако мина границата, а знаех къде и как, защото като войник бях в Звездец и бях ходил кай граничната бразда, а освен това само преди седмица от квартала ми в София, бяха емигрирали 17 момчета за една вечер – в един от проверените вече за заминаване ТИР-ове , но това щеше да съсипе възрастните ми вече родители, а и да опропасти живота на сестрите ми, които тъкмо започваха работа. Така, че останах в „социалистическия рай“, само заради оня изпит, презаписах годината.

  • Е как така – „…само преди седмица от квартала ми в София, бяха емигрирали 17 момчета за една вечер – в един от проверените вече за заминаване ТИР-ове …“ – твоите съмишленици непрекъснато пишат , че на границата бегълците ги застрелвали . А в кой бежански лагер/затвор отидоха тия 17 ? Най-вероятно в Триест – Италия , от там , ако са здрави физически – обратно като диверсанти , ако са по-образовани – в някое радио , ако не стават за тия дейности – стоят в лагера/затвор докато пукнат . А наистина семействата на такива емигранти биваха дискриминирани , но до заемане на някакви ръководни постове в държавата . Ако бяха кадърни професионално , нямаше как да ги ограничават .

 21. Четейки написаното, мисля, че няма смисъл да опровергавам автора. Такива дървени глави са непробиваеми. Но бих го посъветвал да преброи колко хора са на противното мнение, не само тук, а навсякъде. И ако може, нека се замисли. Иначе бих цитирал думите на мъдрия човек: „Убий глупака с мълчание“

 22. Човек от социализма

  Искам една машина на времето да ме върне незабавно в оная „мизерия“!

 23. Човек от социализма

  Колкото до статийката, писаниците са пълни измишльотини!

 24. Груйо Попйорданов

  По идиотско нещо не бях чел досега….

 25. Еййй на много народ демокрацията отне ерекцията 🙂
  Сега сериозно ,жалбата по соца е всъщност жалба по младостта и всъщност и в кочина да си живял ще ти е мило защото си бил млад. Това е простичко е психологически капан Всъщност в момента повечето от хората в страната живеят много по-добре, но спомените нямат убиване.
  Ехх по онова време каква ерекция имахме :))

 26. изчетох всичко. Зависи кой кога е раждан и как е живял. Но автора определено лъже. Не може да е бил инженер и да е вземал 1888 година 200 лв заплата. Да имаше привилегии за децата на активните и тройките им. Но уж сте умни- не разбрахте ли ,че не е важно колко получаваш ,ако не можеш да си направищ сметката – приход – разход. Тоест не е важно – само колко си получавал , акакви разходи си имал. И още нещо. Аз още преди 80 година си купих пералня , но беше Перла и я платих наведнъж . Защото беше 300 лв , агосподина Татра. Ами има една приказка от времето на първите хора – всеки според чергата си . Парите все пак стигаха и за почивка и за зимата . Спрете да плюете. Който е бил толкова отворен – да е хващал пътя за чужбина . Имаше хора които ходеха и работеха и по Чехия и по ГДР и по Коми и по Либия …

 27. Аз като инженер вземах 175 лв 1987 г. Пералня Перла никога не е струвала 300 лв а 550/600 и нагоре. Сигурно не сте я плащали, затова си мислите така. По Либия особено, ходеха само децата на активните борци и т.п. В чужбина, Румъния например, се ходеше само ако от бг полицията ти издадат изходна виза, иначе не може да напуснеш бг, камо ли в Либия да идеш! Родителите ми при соца никога не си купиха Автоматична пералня, цветен телевизор, кола. Никога не са напускали бг, дори до Румъния. Стоките, които произвеждаше соца бяха изключително нискокачествени и не ставаха много много за нещо. Сега живея в много пъти по-добре отколкото при соца.

 28. С.Горанов , ако можете , опровергайте тия 7 причини за носталгия по соцвремето , НО с аргументи по-стойностни от посочените , моля !

 29. Интересно защо ги няма моите коментари ? Писах ги преди 6-7 часа и излязоха под статията на С.Горанов , а сега са изчезнали . Явно той манипулира както си иска коментарите . Бях писал за цветущото състояние на България до 1944 г.

 30. А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище на народа в България през 1939 г. един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев: „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна… Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…, че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот” (3).

  Важно е отново да подчертая, че това са оценки, направени от министър и народен представител, свързани с властта, които по-късно са осъдени от Народния съд, и тези оценки са произнесени от трибуната на Народното събрание, като са толкова очевидни, че не само никой не прави опит да ги оспори, а са посрещнати с общи ръкопляскания.

 31. Едно е сигурно. На кривак неможеш да сгодиш. На човек и през задника да му го набутваш пак ще мрънка. Всичко това в статията е вярно. Тези дето загубиха привилегиити им е наъ болно. А тези дето имаха ТКЗС то като своя собственост,отдавна се пренесоха в небитието от съклет. Шофьорите го понесъха най зле. Нямаш лозе но пък имаха 3 тона голо вино. Да не говориме за палметата (ябълки, круши, сливи, дюли и т.н. А пък фураж за животните. И всичко без да дадат стотинка. Виждах го всеки ден. Наглост до безумие. Лъжете младите, лежете себе си и своите деца.

 32. През 74′-та се дипломирах на 23 г. в ГГФ-то на СУ. Почнах работа в Геофизиката в Подуене 105 +5 байтошови БРУТНА, без данъците ~93 ЧИСТИ ( 1116 ЛЕВА НА ГОДИНА), т.е. по ТРИ от тия НА ДЕН !!! ЕДИНИЯ закуска и пакет цигари, ВТОРИЯ го брой транспорт и мизерен обяд в стола. А сега вземи калЬкулЬятАра и делкай ТРЕТИО – за вечеря ли, да заведеш гадже некъде ли (най евтино на кино – 2 Х 0,35 + кола/сладолед (левчето не стигна), концерт/театър/мач – 2 Х 1-2 лв., на кръчма – минимум 10 лв., такси да я върнеш дома – 3-5 лв. one way! и се връщаш пеша!!!), една ракия или бира с приятели ли да изпиеш, дрехи и обувки ли да си купиш, или пък книга, или па ски, или море, или мотор, или кола (ОТ ПЕТ ГОДИШНИ ЗАПЛАТИ НАГОРЕ и чакаш 10 г. за кочина-мАсквочина), чужбина (соц. разбира се) По цел ден търчиш да намериш кого да закърпиш с 5-10 лв. до аванс или заплата…
  Башка ток, вода, парно, данък сгради, смет, членски внос в блока, etc., дето ги плащаше майка ми …
  Та апартаментче ли – гарсониерката ОТ 4-5 ГОДИШНИ ЗАПЛАТИ, АКО НЕ ХАРЧИШ ЗА ДРУГО
  Б@хтиий и щастливата младост…
  В момента заради окрадения от комунягите пенсионен фонд БГ ми дава пенсия (и то 4/5 от която от вноски след 10.11.89) за високо-квалифициран труд (докторат и др.)(но все-пак осигуряване НАД средното)
  по 1,04 BGN за месец стаж,
  а гейропска Испания – по 4,84 BGN (при осигуряване на МИНИМАЛНА заплата)
  ТА НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ – при соц-а НЕСЕ ЖИВЕЕШЕ, А СЕ ОЦЕЛЯВАШЕ !

 33. Вельо Манев

  Да, няма защо да се реве за социализма !!! Видя се, че идеята на Маркс и Ленин е ялова.Това „реване по социализма“ е бягство от решаването на днешните проблеми на т.нар. „демокрация“, глобализация, консуматорско общество и т.н. Ако беше спечелил Хитлер – пак щяхме да сме с униформи, но може би щяхме да сме по-силна и по-независима държава и пак щяхме да си слушаме Бийтълс, но щяхме да можем и да пътуваме свободно, да сме с достойнство и Охрид отново щеше да си бъде наш. А сега щом спечелиха лихварите-евреи от Антантата – ще трябва да търсим изхода в общностите на EU и ООН !!! Така, че – не ревете, а мислете !!!

  И на мен най-готините години (тийнеджърски) бяха при Бай Тошо, но след това обиколих света и видях туй-онуй, а сега при Бат Бойко се опитвам да докарам повече средства от евро-фондовете за БГ фирми и хора (които са единственото полезно нещо от членството ни в ЕС) … но не спирам да се ядосвам от тъпото консуматорско (лихваро-банкеро-еврейско) общество и постоянно мисля за една независима България (от САЩ, Русия и вс. други Антантовци) !!!

 34. Горанов е прав, дори пропуска някой неща брат ми ходеше на лаер школи беше виден комсомолец, а аз на бригади. После едни получихе аратаменти а аз от 1973-1985 на строителни бригаде редовно докато раздадахо ат Министреството апартаменти и аз обявих че съм построилдостатъчно на хората апратаменти.

 35. Я се успокойте , бе комуняги такива !

 36. Към комунизъм кфи 5 лева… Живял съм в комунизма…Кое е по-добре е въпрос на ценностна система..За мен е най – важна личната свобода.. И тогава и сега някой иска да ти я отнеме. Сега вместо партия има биг брадър..И тенденцията е да ти влизат все повече в личното пространство. В Китай има система с камери навсякъде и във всеки един момент могат да засекат произволен човек къде се намира…Се в гъз е извода. Сравнявате един шит с друг. Се си е пълен шит. България си е изостанала курвенска държава и това няма как да се промени след като само курви живеят в нея дето освен стойка надупен друго не могат. Мислил съм много къде по дяволите става за живеене по света. Канада? Испания? Австралия?.. Никъде да ви кажа… В никоя държава..Извън системата е истината.. Аз искам да стана бушмен..Искам да се завра дълбоко в гората..Искам да не виждам хора с месеци, само дървета и животни..Природа има още, хората се трупат в мегаполисите.

 37. Сега било демокрация ха ха каква демокрация когато на власт са същите комунисти и техните отрочета приемани с тройки във висшите училища! Иначе и тук се оплюва демокрацията, коя демокрация обаче тази, която я няма или комунистическата какъвто хибрид има само у нас?!

 38. Сравнението на сегашния ни живот със соца е неизбежно, защото това ни е базата за сравнение, но не е продуктивно, защото соц-ът е вече безВЪЗВРАТНО минало. Или, както казва Дугин, жалбата по соца е фантомна болка. (това е, когато са ти отрязали крака, а той те боли)
  Нещата се промениха коренно от гледна точка на това какво точно търсим като качество на живота. Да имаме ли нещо наше, но общо, или да се ползваме от благата си по лично усмотрение, но ДОКОЛКОТО сме ги придобили. Мнението на всеки по този въпрос се влияе неизбежно от неговото лично битие. („Битието определя съзнанието“, беше едно от определенията на Марксизма)
  Впрочем, подобни дилеми сме имали като народ в началото на 20 век, когато по селата се разпада традиционната икономическа структура на родовата задруга. Тези процеси са описани от някои наши нородоведи, както и от, например, Е. Пелин в неговата повест „Гераците“. Тогава тези НЕИЗБЕЖНИ исторически процеси довеждат до пролетализиране и урбанизация на една част от селското население. Настъпва и кризис по оцеляването на отделилите се от задругата селски семейства. После, при соца, с колективизацията и механизацията на селското стопанство, както и индустриализацията на икономиката, съотношението на селско/градско население се обръща. Сега, както може да се види от статистиката … впрочем, не искам да продължавам, за да не излезе, че вземам страна.
  Основната ми мисъл беше „фантомна болка“. Нищо не зависи от нас. Бог да помага!

  … колкото до тази публикация, от инжерера от ЗЗУ (Ст. Загора, Знаете ли какво означава? „Завод за запаметяващи устройства“) съвсем есеистична и едностранчива, впрочем… Ще дам сравними примери:
  През 1997 работих малко като среден специалист в Кремиковци, където заплатите бяха спонсорирани и огромни в сравнителен план. Но аз се прибрах в Казанлък и започнах като ел.техник във Военните заводи. Малка заплата, (180 лв. чисто) като млад специалист с 4 разряд. Колегите със стаж и по-голям разряд получаваха значително повече. Майка ми също работеше в Завода и оттам, на втората година, ни дадоха 2 стаен апартамент, който веднага започнахме да изплащаме със съвсем приемлива месечна вноска. Помня, че тя купи на изплащане цветен телевизор и месечната му вноска беше колкото за апартамента.
  Живееше се действително скромно и свито, от гледна точка на потреблението, особено на по-луксозните неща. Освен това имаше дефицит на доста стоки и услуги. А някои ни бяха направо непознати.
  Това, което прави впечатление е, че за разбирането ни тогава за качество на живота, парите не бяха на първо място. Имаше едно родителско поучение „учи, за да не работиш“. За тежък и непривлекателен труд се плащаше много, но все се търсеха хора. Например, когато трябваше да избера специалност за УПК, майка ми настоя да уча ел.техника, защото „ел.техниците ходят из завода с чистички дрехи, с един фазомер в джоба“. А в цеха имаше шумни и мръсни дейности, на конвейр и прочее. Въпросният инженер, ако е искал повече пари, е можел да работи в производството. Но не е искал, защото разбирането беше такова. Имам роднина, който беше партиен секретар в голяма структура в Бургас. Но по едно време му притрябваха повече пари и той се хвана на работа на риболовен траулер, като бачкатор, за да ги изкара. Привилегиите на властта ги имаше, но те не се изразяваха толкова в пари, а в качество на живота. Апартаментите им не бяха панелки на ул. Комунистически герой в кв. Дружба (измислям си името), на тухлен в малка кооперация на ул. Латинка в Лозенец.

 39. Точно така си беше . Аз искам да добавя или подсетя и за работните лагери ,в които бях 25 месеца , където всички момчета бяха пращани след навършването на 18 г. Сега го наричат Казарма. За разлика от н.п. Кралското семейство на Англия където ходеха всички мъжки чеда в армията, на комунистическите червени гниди децата им се пращаха да учат в Швейцария или Украйна или Москва……… и така не служиха на НРБ. Един от тях примерно , Изнасилвача Тодор Славков или парашутиста Сър-Гей Стани- Шев .

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //