Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / На 30 декември 1967 в България е издаден Указ за въвеждане на петдневна работна седмица с 8 часов роботен ден

На 30 декември 1967 в България е издаден Указ за въвеждане на петдневна работна седмица с 8 часов роботен ден

На 30 декември 1967 в България е издаден Указ на Президиума на Народното събрание за въвеждане на петдневна работна седмица с 8 часов роботен ден, което приключва с Постановление на Министерския съвет и Централният съвет на Българските професионални съюзи от 13 март 1973 г. и през 1974 г. е факт за всички работещи в цялата страна.

Това е бил подаръкът от властта към народа преди половин век. А, днешната власт какво ви подарява ?

16 Коментари

 1. До началото на осемдесетте години се учеше и работеше и в събота.След това се намали работното време до обяд в събота, докато постепенно отпадна и това.

  • Я стига тъпотии!!!Първо,след 1974 год.всички минаха на петдневна работна седмица.Второ,когато преди се работеше в събота,то беше до обяд.

  • склададжия

   Това в събота до обяд го има и сега, типични склададжийски истори.

 2. Това е най-долната пропаганда, с която са ни обработвали 45 години! Петдневна работна седмица и осемчасов работен ден са въведени в почти всички държави по света, независимо дали са комунистически или капиталистически. Във ФРГ например са въведени в отделни браншове още през 50-те години, доста преди нас. В заводите на форд са дали такива привилегии още към 1920 г.!
  Нашите измамници обаче за ни набивали в главите (и продължават да ни набиват), че ако нямало комунизъм в Бг нямао да има петдневна работна седмица и пр.! Това няма нищо общо с комунизма, просто продуктивността на работниците по света е нарастнала значително и или е трябвало да уволняват ненужната работна ръка или да въведат намалено работно време! И за много други неща така ни/ви лъжат!

  • Росица Христова

   Аз завърших 1990 г. До последно учитхме и в събота. Още си пазя бележниците за доказателство на тези, които са забравили въпреки, че са по големи от мен.

   • Защо лъжете ?
    Завършила съм гимназия през 1975 г.
    Поне 5 г. не сме учили в събота .
    Като студентка – никога в събота . Всички си пътувахме още в петък примечер за родните места .
    Не лъжете !!!!

   • Какво си учила ,че и събота си била на училище.Аз завърших 83 и събота не съм учил.

 3. Петдневната работна седмица се въвеждаше бавно и поетапно. Например, гимназия съм завършила през 1985, до последно учехме и в събота. След това в университета също се опитваха да слагат предмети в събота, може би към последните две години окончателно се преустанови.

 4. Завърших гимназия през далечната 1976 г. Учихме в събота до обяд. Родителите ми също работеха в събота до обяд.После двете години в казармата офицерите също работега в събота до обяд. От 1978 г започнах да уча като студент и тогава вече учебната седмица беше 5-дневна.

 5. Пропускате нещо за което ще ви припомня. Дълго време след въвеждане на петдневна работна седмица, се работеше по осем часа и половина. Така работната седмица от 46 часа спадна на 42,5 часа. Не помня кога се премина на 40 часа работна седмица.

 6. То си пише „роботен ден“ 🙂 Хахаха. Аз не съм учил в събота, освен когато се „отучваше“ заради празници, става дума за 80-те. Но някои училища май учеха… реално погледнато повечето ученици от онова време хич не учеха, камо ли в събота…

 7. Филип Петков

  На различните работни места или училища по различно време се въведе 5-дневна седмица. Аз в средата на 70-те в гимназията бях твърдо на 5-дневна, но пък всеки ден по 6-7 часа, а май през седмица имахме и един ден с 8 часа! После в университета в първи курс имахме по 2-3 часа в събота сутрин, някой от по-неотговорните предмети. Тогава преподавателите с голям кеф пускаха присъствен списък и така можеше да се стигне до незаверка на семестъра заради отсъствия. Вече от втори курс минахме на 5-дневна.
  Като почнах после бачкане вече си бяхме на 5-дневна.

 8. Ето тук едно изказване в парламента от 1977 г. от което става ясно, че в България значителна част от икономиката е преминала на петдневна работна седмица едва към 1976 г.:
  https://kiselec1.blogspot.com/2019/08/25-13-1977.html
  „Пенчо Кубадински: … Изтеклата година беше фактически първата, през която нашата страна, основната част от трудещите се преминаха на петдневна работна седмица. (В отделни сектори е въведена по -рано.) Това е голямо завоевание, едно от големите завоевания в областта на социалната политика на партията. Пет дни работа вместо шест, два дни почивка вместо един – това всеки трудещ се у нас по достойнство оценява. “

  И това с десетилетия след западните страни! Както стана ясно по-горе във ФРГ има отелни браншове още от 50-те години, а при нас първия указ е едва 1967 г., но още доста време за повечето хора работната седмица си е останала шестдневна.

 9. Защо лъжите хората?
  За какъв подарък говорите,пишете декември1967 излиза указа чак март 1973 излиза постановлението за въвеждане през1974 да влезе в сила но- ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО в някои предприятия и заводи и като се види резултата тогава бавно и по етапно да се въведе в цялата страна това сигурно умишлено сигурно го спестявате чак до към началото на 80 години се въвежда в цялата страна,както писаха по горе в загниващия капитализъм е съществувала още през 50 години.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //