Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Спомени от соца: Мъкнехме чували със зарзават и затваряхме буркани с туршия

Спомени от соца: Мъкнехме чували със зарзават и затваряхме буркани с туршия

Днес всичко се купува от магазина, има невероятно разнообразие от консерви, сладка, компоти. Само че са доста скъпи. През 70-те и 80-те години всички затваряхме зимнина. През лятото и есента с мъжа ми отивахме на пазара, обикаляхме в търсене на изгодни цени, висяхме по опашки и се прибирахме с чували червени чушки и камби, с карфиол, моркови и зеле за туршия. После цялото семейство беше заето с изтърбушване, печене, белене, осоляване и затваряне на буркани. Част от чушките правехме на лютеница. Въпреки че при социализма имаше много добре развита консервна индустрия, задължително си правехме домашна зимнина. Така мизерно си бяхме свикнали да живеем. Готови консерви имаше, но нямаше никакво разнообразие, тъй като голяма част от продукцията се изнасяше за чужбина. А и си беше голям позор за една домакиня да храни семейството си с купешка лютеница, която беше нещо като доматено пюре. Готово кьопоолу пък изобщо нямаше.

Чушките печахме в чушкопек на терасата, беше голяма мъка – задъхваш се от жегата и задушливия пушек. И не можеш да мръднеш, за да не изгорят. Някои години обаче, за да пестим ток, слизахме долу пред блока, правехме огнище, палехме огън и върху една тенекия печахме зарзавата. В тази кампания участваха повечето съседи и се редувахме по график.

През лятото правехме сладка от червени и бели череши и от вишни. Затваряхме и вишновка, която си беше традиционна за следобедно дамско гости – почерпка при социализма.

С. Петрова

Коментари

  1. „…Така мизерно си бяхме свикнали да живеем…“
    Мизерията е в главите на някои….
    Причината за домашното консервиране, не е мизерията, а фактът, че човек може да прояви малко повече въображение в комбинирането на продуктите и подправките и да си ги направи по свой вкус.
    Поредната безмислена драсканица.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //