Спомени от Народната република
Начало / Димитровград / Това беше моят град. С 32 работещи предприятия, без безработица, с гарантирано здравеопазване, образование, и работа!

Това беше моят град. С 32 работещи предприятия, без безработица, с гарантирано здравеопазване, образование, и работа!

Днес един градски от ИТ сектора почти ми се скара, че съм почел рождения ден на Тодор Живков. Нарече текста ми „позорен“, и ме попита – къде съм щял да бъда аз, ако не бил паднал „режима“ тогава.

Ами да отговоря, а вие допълвайте за вашите си населени места:
___


В Димитровград. В работещ и пълен с хора и живот Димитровград. С 32 работещи предприятия, без безработица, с гарантирано здравеопазване, образование, и работа. С гарантирани пенсии, социални пакети, санаториуми, почивни бази, и всичко останало.

Щях да съм в град без дрехи втора употреба, без затворени магазини, с 56,000, а не с 12-15,000 население (статистиката лъже, предполагам, че знаеш. да не вземеш да ми цитираш уикито).

Щях да съм в град без престъпност, без хора, търкащи билетчета с нездрав блясък в очите, без хазартни зали.
Град, в който хората не се притесняваха от криминална хроника, и оставяха ключове от апартамента си под изтривалката, и всички го знаеха.

Щях да съм в град, където децата да играят навсякъде из града, без да се тревожа, без джендър-пропаганда в детските градини, училищата, без содомо-гоморианство.
Град, където момчетата стават мъже, а момичетата – жени. Момчетата бяха гаджета с момичетата, женеха се, раждаха се деца и нямаше нищо по-хубаво от това.

Щях да съм в град с поне 7-8 дискотеки, плюс още толкова в близките села, където заведенията и дансингите са пълни, но дрога и оръжие нямаше.

Щях да съм в град пълен с безплатен и лесно достъпен масов спорт.

Щях да съм в град, където учителите са уважавани хора, а не ровещи в кофите за боклук, или принудени да продават на неделния пазар, за да оцеляват.

Щях да съм в град, където при 56,000 има само една банка: ДСК, която даваше нисколихвени кредити и в предприятията работеше взаимно-спомагателна каса (без никакви лихви), и ЧСИ не изхвърляха хората на улиците за неизплатени кредити на банковите мошеници.
Щях да съм в град без бързи кредити.

Щях да съм в град с прекрасно поддържан парк „Пеньо Пенев“, с младежки серенади с китари по нощите там, със запазен парк Вапцаров, с работещо лятно кино като античен амфитеатър там, с ресторант „Простор“ (Севастопол), с езера, пълни с вода, лилии, и водоплаващи птици.

Щях да съм в град с поне 5-6 кина, работещ театър с местна наша актьорска трупа, с пълна зала на всяко представление.

Щях да съм в град без бездомници, бедни, и зарязани от Бога и държавата хора.

Щях да съм в град, където милицията не се шегува, и след престъплението следваше залавяне, бой, съд, и наказание.

И не смятам, че щеше да ми е зле.
Кое не е така?

Пламен Пасков

56 Коментари

 1. Ивайло Иванов

  Един от градовете и селата на България, във всички беше така.

  • Бойка Костова

   Е,господин Пасков. Всичко ,което пишете е самата истина. валидно е за всички градове. Но…не казвате нито дума за великото страдание да ядете банани само за нНова година… и още по страшната липсата на кухи шоколадови яйца обвити в станиол.

   • Aми яж банани сега путка майна

   • Димитрова

    Дааа…..толкова велико страдание беше липсата на банани и шоколадови яйца. Хора-нека склоним глави пред тази десетилетна мъка!!!! /надявам се, разбирате сарказма ми Госпожо. още по-щастлива ще бъда, ако разбирате причината. благодаря Ви предварително! /

   • Анонимен

    O, да! Особено велико страдание! Като се има пред вид, че имаше и Кореком, който беше дастъпен само за богоизбрани партийци или такива, дето бяха работили в Либия и Коми! На фона на всичките социални придобивки, които сме имали, какво е едно шоколадово яйце и един банан- а сега станахме по-зле и от бананова република! Ние си продадохме първокласният кон за милиони, за една пършива западна кокошка, която снася от време на време по някое шоколадово яйце и те стават все по-дребни! Не мислите ли, че само глупакът си подарява най-ценните неща за няколко лъскави предмета??? Точно както са правели англичаните и испанците с местното население, като стъпят за пръв път на някой богат остров, пълен с природни съкровища- дават на местнте диваци обикновени стъкълца, а в замяна те им дават злато и диаманти! Е, кой е губещият??? Кой е глупакът??? Западът разбираше, че със сила не може да ни победи, защото Русия беше зад нас, а с нея шега не бива, затова ни победи с хитрост! Това беше и целта им- да намалеем и да се обезлюди България, да отидем при тях да им работим евтино, да им влеем свежи сили в икономиките, а за нас да не остане нищо! Целта беше по крайно гнусен начин да „докажат“, че социализмът не е правилният строй, а капитализма. Но и това не е така. Те не виждат докъде води този „капитализъм“- той ще унищожи цялата природа на земята заради свърхпроизводството на ненужни стоки.

 2. Мдам и всичката тая идилия я плаща някой друг. Цялата държава на всякакво ниво субсидирана с кредити от банките на прогнилия капитализъм. Накрая като не можеше вече да плаща на банките и правешкия селянин се срина. Четете, не боли. Февруари 1990 директорът на БНБ пише до Живков, че цялото БВП на държавата не е достатъчно, за да се платят вноските по кредитите, в които държавата е затънала. И това е третият пореден държавен фалит, в гонене на „светлото бъдеще“. Освен това не знам защо, но в момента износът на България е няколко СТОТИН ПЪТИ по-голям от тогава. Някой ще обясни ли как е възможно, при положение, че тогава сме цъфтяли, връзвали и прецъфтявали…? 🙂

  • Обяснявам го така – лъжлива, соросогейска пропаганда, която се вихри днес, и не казва нищо истинско! Фактите са съвсем други, днес загиваме, в окупационната зона на САЩ и ЕС!

   • Таква окупационна зона Чехите дойдоха да си купят ел компания за милиони и държавата им е уредена.

    И Хърватия е напред от нас. Естония привлича технологии. Те защо не загиват в окупационната зона на САЩ и ЕС?

    на кривата ракета и космоса и пречи. САЩ и ЕС не са виновни че избираме мутри да ни управляват от 30 години.

    • Чехите са също окупирани, но им е дадена малко по-голяма свобода! Прибалтика е жива скръб, само соросогейската пропаганда поства бодряшки репортажи, за огромни „успехи“! И да, САЩ и ЕС са виновни, защото те назначават същите мутри на власт, реално избори няма!

   • Информация от първата и последната страница от справката на председателя на БНБ Васил Коларов до Тодор Живков от Октомври 1987 г. с разчети за предстоящите плащания по външния дълг, от която става ясно, че управлението реално е във фалит и може да се спаси само с цената на взимане на нови и все по-неизгодни и утежняващи икономическото положение на страната кредити от западни банки: Главница на дълга: 1988 – 1 900 милиона валутни лева; 1989 – 2 100 милиона валутни лева; 1990 – 1 950 милиона валутни лева; Общо: 5 950 милиона валутни лева. Лихва по дълга: 1988 – 440 милиона валутни лева; 1989 – 440 милиона валутни лева; 1990 – 420 милиона валутни лева; Общо: 1 300 милиона валутни лева. Цитат от последната страница: „…единственият начин да можем да обслужваме нормално задълженията си, е да ползуваме за цялата сума на годишния ни внос, както и дори за непокритата сума плащания за главницата и за лихвите по стария дълг, нови кредити. За сведение ще споменем и това, че е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите й валутни постъпления. У нас вече те са повече от 100 на сто.“ София, 13 октомври 1987 година. Това пак ли е „лъжлива, соросогейска пропаганда“. Това, че ти лично не си знаел, че сме били във фалит и цялата държава е живяла на кредит, не прави фактите да се изпарят просто ей така… 🙂 ПП: Четете историческите документи, а не учебниците, писани от „историците“ и „учените“, които комунистическата партия си създаде, отгледа и възпита. Е, верно, така човек рискува да му се спукат сапунените мехури, в които е вярвал, но поне ще изтрезнее и ще заживее в реалността, вместо да продължава да гони „светлото бъдеще“… 🙂

    • Колко е в момента външният дълг,в пъти по голям от този на соца.И какво стана,вие крадохте,строихте къщи за тъщи,народа ще ви връща борчовете

   • Колкото до загиването, темповете на прираста на населението започват да намаляват още през 1964-та. Няколко години, след като е минал историческият Априлски пленум от 1956-та и хората вече започват ясно да осъзнават, че са превърнати в крепостни селяни на новата комунистическа „аристокрация“. Освен това държавата започва съвсем съзнателно и методично да налага двудетния семеен модел. От тогава прирастът е все надолу, надолу и надолу. Но да речем, че като начало на отрицателната тенденция технически трябва да бъде отчетена годината, в който прирастът е отрицателен. Това се случва през 1986-та – когато пък става ясно, че държавата е в (трети пореден) фалит. Т.е. корените на проблема са още по живково – времето, по което все още се въздиша. Страшното е, че за последните повече от 30 години не се намери човек, способен да обърне тенденцията. Започвайки с Живков и неговото управление…? 🙂

  • Бойка Костова

   А към този,който чакал с години да получи жилище : При предишното време стотици хиляди най обикновени работници получаваха ведомствени жилища и плащаха символичен наем /от 8 до 12 лева / закупиха ги почти „за безпари / Я кажете кой работодател сега се интересува за това колко години и колко хора живеят в една стая?? И 50 години да чакате няма да получите. нали?

  • Ивайло Иванов

   Ако трябва да коментирам статията, бих казал, че всичко написано е вярно. Не знам, защо някои хора просто изкривяват фактите и прейначавай нещата. Държавата не беше идеална, разбира се, но във сравнение със сега за нормалните хора си беше много добре.

   Живея от 10 години във Великобритания и съм ходил в повечето европейски държави и никъде не е идеално. Преди Великобритания живях във Финландия и там не е идеално.

   Някой по-горе беше писал, колко е бил износа на България за т.н. западен свят, колко е силно държавния дълг, колко време сме чакали за коли и т.н. По времето на комунизма България водеше политика на вътрешен протекционизъм, това което Тръмп се опитва да води спрямо Китай сега. Тоест нямаше коли, защото това ще доведе до изтичане на националното богатство на вън. Това е много правилна политика за времето си. Политиката беше да се купуват лицензи и да се развива дадено производство в страната. Например Южна Корея, Китай и много държави следваха същия модел преди да отворят икономиките си.

   Изобщо много от негативните коментари демонстрират липса на познание и виждане на нещата.

  • Първо виж колко ни е бил външния дълг ,колко пари сме имали да взимаме от няколко държави като дълг към нас ,демек имали са да ни връщат Забележи!!! тогава пиши тъпотии как не сме могли да си плащаме каквото и да е Тъпанарино

  • Анонимен

   Какъв износ? Та ние почти нищо не произвеждаме! НИЕ внасяме дори и доматите, които ядем, черешите, памперсите за децата си, които почти не се раждат. За какви глупости ми говорите? Ако имате пред вид работата на някои дребни фирмички на ишлеме, то това не е износ, а съвременно робство, покрито с тънкия воал на модерния капиталистически подход, който включва и „феър плей“- уж честно и справедливо заплащане на труда на аборигените, останали в България, понеже или са вече стари и не ги искат никъде на Запад на работа, или необразовани и не знаят никакви езици, с които да си намерят работа в Англия … на полето да берат отровни ягоди!

  • И износа на кое по точно е по-голям от тогава, че аз работя е производството и ми е много чудно да ми кажеш. И кой според теб е плащал, човека е написал, че само в Димитровград е имало 32 работещи предприятия, ти не се ли сещаш, че именно това производство носеше държавата на гърба си тогава, а сега такова НЯМА! Като не си живял, а само си слушал тъпотиите на някой друг за това време си затвяряй тъпия плювалник по-добре

   • Това са глупости, че било нямало износ хахах Един от големите ми братя, батко Първан беше шофьор в Тировете, почти 20 г…Той ни е разказвал какви неща е изнасяла България по света, даже в северна америка…Така че не лъжете, произвеждали сме много и не само храни..Сега всичко внасяме..селското стопанство и икономиката са напълно разбити и то УМИШЛЕНО…

    • Като е имало такова „голямо“ производство и износ, защо тогава държавата е затъвала всяка година с по милиард долара? Това, че заводите работят, не значи че тяхната продукция се е търсела. А който казва, че сега няма производство и има безработица, нека даде обява, че търси работници- дали ще му се обадят и 5 работника… Неслучайно VW се отказа от завод у нас- няма кой да работи! Износа е рекорден, дори и от „малкото“ според вас предприятия.

  • Я ми кажи какво , освен злато и млади-умни и способни праха изнасяме, че аз явно в друга българия, живея

  • Герберски трол ли си или си прав в кучешки гъз. Всички знаем за „Великия фалит на комунизма“ от който излизаме със 35 тона злато във плюс и държавния резерв от 30 тона или общо 65 тона. Заеми? Още ни дължат Милиарди от износит на Калашников. Икономика в момента? Износ? Освен проститутки зад граница нищо друго не произвеждаме и не изнасяме. Доматите ни са гръцки, пипера е турски, прасковитв от Румъния или Македония, месото 30 годишно Внос от Германия, колите за скрап и тв пристигат отвън. Кой те чипира по_дяволите да ръсиш глупости на всекъде? Ай вземи се образовай малко или най добре си купи въже за 5 лева и си го надени на шията, ама гледай да скочил някъде по от високо, че ако изпусне възела, поне гарантирано, че ще се размажеш.

 3. Нищо не е така. Ще ти отговоря по ред:
  1. Да, нямаше да има затворени магазини просто, защото за целият град щяха да са няколко.
  2. Без престъпност друг път! Престъпност имаше, само че никой нямаше право да пише за нея. Редовно се разбиваха апартаменти, мази, тавани, автомобили.
  3. Да, нямаше да се търкат билетчета просто, защото нямаше такива. Щеше да си пускаш тото.
  4. Днес хората да не би да са спрели да се женят и да раждат деца, че нещо съм пропуснал?
  5. Заведенията днес са много повече, много по-хубави и разнообразни.
  6. Днес във всеки град има по няколко клуба от най-различни спортове. Има дори и такива по 1000 вида танци, ама човек трябва и да се интересува. У вас никой няма да дойде да ти се моли.
  7. Учителските заплати и през соц-а бяха абсурдно ниски, затова повечето даваха частни уроци нелегално.
  8. За какво ти беше нужен кредит през соц-а, след като нямаше какво да си купиш или ако имаше това ставаше след 10-15 години чакане евентуално и не каквото ти искаш, а каквото те ти дадат.
  9. Парковете на повечето градове днес са в пъти по-чисти и подредени от преди. Паркът през соц-а представляваше сиви алеи с нападали и гниещи листа, които никой, никога не чистил, изпочупени пейки и люлки и потъпкани градинки, в които тук-там се виждаше по някое цвете, останало от първоначално засадените преди незнайно колко години. Да не забравяме фасовете, шлюпките от семки и боклуците.
  10. Кината замряха по естествен път. Все едно да питаш и защо вече няма обществени бани. А салоните бяха пълни, защото хората нямаха почти никакви развлечения за разлика от днес.
  11. Със сигурност щеше да си в град с повече бедни, отколкото днес. Всеки, който може да смята, може да провери покупателната способност през соц-а и днес.
  12. Единствено за милицията си прав. Тя наистина не се шегуваше и спокойно можеше да изчезнеш безследно дори и нищо да не си направил.

  • Соц, това някой ти го разказа ли, не, не си го живял този живот! Такива като теб ни докараха тази псевдодемокрация преди 30 години. Шепа демократи по нечестен път придобиха богатство, масата народ едва свързва двата края. Такива като теб дано си получат заслуженото един ден!

  • Погледни в началото на статията АВТЕНТИЧНАТА снимка на града по същото това време – само от нея може да се добие представа, че много, много „издишаш“ с нелепите си твърдения!

  • Доктор Гьобелс

   Точно.

  • Ахахахахахах

   Това за днешните паркове изби рибата!! Това ми стигаше, човека е е добре, не е в реалността ???Пич, ако няма къде да отидеш, ела на себе си 🙂 И не съм комунист на 29 съм, живял съм само с Демокрацията ???

 4. Поредният изкукаш дядка пише глупости за времето, в което все палатът не му е засичал и затова си го спомня с добро. Докато не се забрани на всички малоумници над определена възраст, чийто живот е минал предимно по този мракобесен строй, да гласуват, нищо в тази държава няма да се оправи. Защото тези лековерни и продължават да гласуват за БКП и креатурите й и всъщност още сме в гнилия комунистически строй. Такива като тоя дръндьо си мечтаят да се правят, че работят и някой да им плаща масрафа за мързела. Затова си мечтаят за бай Тошо още…

 5. Имал си докато в същото време си бил заключено животно в държава от която не можеш да излезнеш и която ще ти тегли куршума ако решиш да я напуснеш. А след това ще вземе каквото е дала на семейството ти, включително така заветното обучение, за наказание.

  Пропусна режима който идваше в час да каже на децата как да издават ако мама и татко, или друг човек говори лоши работи за Другаря Живков, БКП или другите светила светли на комунизма.

  Пропусна и задължителното козируване на режима всяка година и последствията ако откажеш да благодариш задължително за тези благини които описваш,

 6. Не капитализмът е виновен за положението на България, а комунизмът и социализмът който беше научил хората че държавата прави всичко за тях. Естествено че хората тези хора няма да знаят как да се самоуправляват след 45 години мракобесие. А и на всичкото отгоре мракобесната БКП нуменклатура се внедри в държавата и стана част от нея

 7. Малко финансова грамотност, ако имаше и сам ще се сетиш, че това, което си написал, не може да продължава вечно.

  • Е и сегашното робство няма да е вечно. Както се срина СССРЕ, така ще се сгромоляса и т. н. ЕвроСъюззззз

 8. Понеже авторът желае някой да го допълни, ще го направя.

  Щях да съм прекарал целия си смислен живот концлагер, ограден с бодлива тел, където до границата не можеше да се припари, да не говорим за преминаването и.

  Щях да съм получил образованието си в посредствен и малоумно идеологизиран български университет, бъкащ от доносници на ДС.

  Нямаше да съм прочел поне две трети от прекрасните книги, до които сега имам достъп.

  Нямаше да съм видял Мона Лиза, Сисктинската капела, Тайната вечеря, Пиета, Нощната стража, музеите на Ван Гог и Салвадор Дали, сградите на Гауди, кьолнската катедрала, колизеума…

  Нямаше да съм слушал на живо любимите си изпълнители.

  Щях да имам дебело досие в ДС, пълно с гнусни доноси срещу мен и семейството ми, щях да съм посдлушван и профилактиран редовно…

  Щях с трепет да броя годините, докато ми дойде реда да си купя нов съветски боклук, нескопосано копие на истински автомобил отпреди 30 години.

  Има и още разбира се, но тези неща не биха могли да бъдат разбрани от хора с ограничено умствено развитие.

 9. На автора като съвременник на тъпия комунизъм да му кажа,че всичко това,което описва по това време го имаше 1000 км по на запад и 1000 пъти по-качествено и красиво и хората там живееха 1000 пъти по-щастливо.Обаче ние,зад бодливата тел бяхме лъгани от комунистическите изроди,че там е зле,че са нещастни и експлоатирани.

  • И защото живеят по-качествено и красиво, днес в Париж къртят павета, строят барикади и гилотини. Аман от криворазбрана демокрация.

   • Тези които вандалстват в Париж са млади комунистически пройдохи,хаймани и безделници,които не са виждали комунизъм на живо като нас и си мислят,че като го докарат ще цъфнат и вържат.

  • Погледни АВТЕНТИЧНАТА снимка в началото на статията, която е вероятно от 50-те години на миналия век – тя олицетворява „тъпия комунизъм“ (според теб). Спокойно може да мине за снимка от „запада“ през същия период.

 10. Чета и плача, от Добрич съм родом. На 4 смени се работеше, помня, бях ученик, автобусите вървяха денонощно, пълни с работници – денем и нощем. Традиционно земеделският ни район беше специализиран в леката и преработвателната индустрия. Имаше голям % износ и за западния пазар вкл. , т. е. не е било чак толкова зле качеството, както го описват безхаберниците в наши дни. Западът не е бил тъп да си дава парите или принуден от СССР да купува продукцията ни. Изнасяла се е продукция с добавена стойност, а не да бъдем суровинен придатък, както днес. Всичко гърмеше от работа по шевовете, натовареността на Германската индустрия и сменните им режими – тръгване за работа в 5ч сутринта напр. днес ми напомнят на тогавашното време и интензивност на производство.

  • Максимум 5% е бил износът за западния пазар.

   • А защо пишеш глупости? В Габрово се търчаха платове от българска вълна на нивата пишеше made in England по поръчка от Англия. В Троян се правеха електромотори на чиято месингова плочка пишеше Made in Germani. Електрокари се продаваха по целия свят. Аман от седесарски уйдурми и соросоидни пропаганда. Щом говориш в минало време значи си роден във времето на наркотиците и идиотията ти е присъща!

    • От публикуваните за върхушката доклади за трагичното състояние на икономиката в края на режима става ясно, че Балканкар не е могъл да си изпълни смешните поръчки за по няколкостотин електрокара, които италианци и французи са се излъгали да си купят. Филиалите на фирмата в чужбина трупат загуби от десетки милиони лири, респективно франкове. Когато все пак бива доставен роден електрокар, е било почти сигурно, че няма да работи и ще се нуждае от гаранционен ремонт, отново за наша сметка. Масово е имало части, чийто монтаж е пропуснат, забравени инструменти и т.н., което не ме учудва предвид, че липсата на какъвто и да е качествен контрол също е спомената.

 11. Сигурно само обувен завод Добрич, Орлов и Жакард, нали Петър? За тези се сещам, другите ти ще ми кажеш. Смятай какво БВП е имало щом 5% само е бил износът…

 12. Между другото съм финансист от професията, с растежа на посткомунистическата пазарна икономика се учех и аз. Не съм журналист, блогър :), вдигни летвата малко.

 13. Това тук също беше вашият град, просто не си го спомняте или не сте го знаели (защото информацията е била достъпна само за по-висшите партийни кръгове, на нормалните хора са казвали, че социализма/комунизма цъфти и още малко и ще върже…):„Цялото ни технологическо развитие се основаваше върху внос от западните страни. Електрониката поглъщаше за една петилетка около 800 милиона долара, а „връщаше“ само около 15 милиона. Разликата се „изпомпваше“ от традиционните отрасли – селското стопанство, леката промишленост и хранително-вкусовата промишленост. Но и те спряха да се развиват, защото им се вземаха средствата дори за просто възпроизводство.
  Спечелените нефтодолари се оказаха коварни. С тях ние изградихме отрасли, които искаха ежегодно „порция“ внос от около 4 милиарда долара, а получавахме от износ само около 2 милиарда. Така от 1985 г. насам България хлътваше ежегодно с около 1,5-2 милиарда долара. Изобщо три четвърти от този внос бе неефективен, защото поддържаше отрасли, които работеха сами за себе си и нямаха никакво пазарно признание. Така към края на 1988 г. вече се натрупа над 8 милиарда долара дълг, който старателно се криеше не само от народа, но и от Тодор Живков.“ Повече цитати може да прочетете тук: https://kiselec1.blogspot.com/2018/10/2.html

 14. Цоева Василка

  Браво момче, вярно е че така беше, сега като гледам моят град – Русе, прилича по скоро на бомбандиран, както през войната, от един голям индустриален център, се превърна в град, в който няма работа, няма пари, младите бягат и търсят късмета си извън България. А на КИСЕЛЕЦ искам да кажа, тогава имало – може, не съм компетентна – 8 милиарда, а сега колко имаме, защо винаги гледате лошото, а не доброто, защо защитавате тези управници сега, които ограбиха, опоскаха, оголгозиха България, защо, защото и вие като тях крадете ли? Завинаги и безвъзвратно си замина комунизма, обаче демокрацията е криво разбрана, за някои е демокрация, за други бедност и глад, каквото и да ми казвате, макар че никога не съм била комунистка, тогава беше по добре от днес!

 15. ДОБРИТЕ СТОПАНИ СПОКОЙНО МОЖЕХА ДА ОТИДАТ НА МОРЕ С ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЛАТЕНАТА ОТПУСКА И СПЕСТЕНИ ПАРИ, А ТАКИВА ИМАХА ВСИЧКИ, КОИТО МИСЛЕХА ЗА СЕМЕЙСТВАТА СИ И ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН!!! ПОЧИВНИТЕ СТАНЦИИ БЯХА ДОСТЪПНИ ЗА ВСИЧКИ! АЗ ГОДИНИ НАРЕД БЯХ САМА С ДВЕТЕ СИ ДЕЦА СЛЕД РАЗВОДА, НО ОТ НИЩО НЕ СЪМ ЛИШАВАЛА СЕМЕЙСТВОТО СИ!!! И
  ЕКСКУРЗИИ, И ПРАЗНИЦИ, И ПОДАРЪЦИ, И ПОЧИВКА НА МОРЕ, И АБИТУРИЕНТИ, А ПОСЛЕ СВАТБА И ВОЙНИК, И ХЛАДИЛНИКА МИ БЕШЕ ПЪЛЕН, И МНОГО ДОБРЕ БЯХМЕ ОБЛЕЧЕНИ!!! НО…НИКОГА НЕ СЪМ ЛАМТЯЛА ЗА ЗАПАДНИ, МАРКОВИ ПАРЦАЛИ! И НАШЕТО ПРОИЗВОДСТВО СИ БЕШЕ ЧУДЕСНО!

 16. Тодоре , Тодоре , защо со не взе матряла Тодоре , 30 години не мож се изчистим от червената ти чума Тодоре , та кат се сетя че наред са Бойковистите ….. Мъка ми Е за таз кочина Тодоре , амин.

 17. Момчета, вие които плюете срещу това, което не сте видели и не сте преживели, на които ви липсват всякакви познания по икономика, философия, религия – да си стягате парцалките и дим да ви няма в гнусната Западнала Европа, и ви пожелавам да се миксирате с всякаква сган, а децата ви да учат с арабелите и негросите..Или в Америката..И не помисляйте да се връщате в България, защото тук ще се строи наново социализъм, и за съжаление олигофрени от рода на Бахур Бахар, чалгаджии, и прочие сган, няма да има право да живее..А от вашия генофонд, няма нужда!

  • Далеч съм от мисълта, че не е било хубаво, но трябва да приемем, че времето няма как да спре само за нашата държава, освен ако не се затворим като Северна Корея. Освен това не съм сигурен, че философията, религията и социализма са вървяли ръка за ръка, споменавам само.

 18. Доктор Гьобелс

  Много миризлив град.

 19. Ако прочетете този материал, ще ви стане ясно, че безработицата е изчезнала чак в началото-средата на 70-те години. Едва след 25-30 години комунистическо управление. Не говорим за София, там е била работата и много са припирали да идат там, но пустото гражданство ги е спирало. Но по провинцията е имало места със значителна безработица.
  Вижте тук: https://kiselec1.blogspot.com/2019/08/15-23.html

 20. Почти съм сигурен, че това, което сте написал нямаше да е така. Дори да не беше паднал соц режима, няма как да не се спомене външното влияние и политика на останалите държави, развитието на икономическия пейзаж, тъй като няма как да останем затворени в стерилна среда. Социализма в онзи вид, в спомените ви изпълнени с носталгия, щеше да се е трансформирал във всичко заобикалящо ни сега, било с една идея по-добре или по-зле. Приемер мога да дам с останалите социалистически държави в това число Русия, тъй като знам че автора е русофил. В този смисъл заемите там не са нисколихвени, минималната заплата към 2019 е 9484 рубли или 270 лв. , наем на едностаен апартамент в Москва варира от 400 евро до-800, което означава, че човек на средна заплата не може да си го позволи, цената на хляба е 42 рубли. Предполагам схванахте идеята ми и съм далеч от мисълта, че живота в западните държави би бил по-добър в това число и САЩ, така че не си правете труда..

 21. Аз помня своето детство и младоста. Никой не може да ме убеди в противното, имахме чудесен живот! Разказвайки на моите приятели в Канада как сме живели те не могат да повярват. Казват че това звучи като хубава приказка. Задават ми въпрос който е много правилен- “Защо по дяволите се отказахте от този живот, няма логика”
  Затруднявам се с отговора а вие знаете ли го?

  • Партиен Член

   Ами не сме се отказвали бе госпожо(то и да искахме нямаше как да се откажем),но тая перестройка ни изненада. Горбачов ни врътна кранчето(на пук на вечната и нерушима българо-съветска дружба).Валутните левове свършиха(ресурсите също),а и тия серсеми на запад взеха много скъпи кредити да ни отпускат.Да не говорим,че СИВ почна да линее по зловреди капиталистически давления.Също зоните на съветско влияние в арабския свят рязко намаляха.От там и нашите приходи.За наше голямо изумление,дори необятната съвестска земя си завъртя задните части към гнилия запад.Разбирай,че не искаха вече да си плащат другарстването с нас…хеле пък да абсорбират в пазара си нашата продукция,а за безплатни(другарски суровини и горива) онзи с петното на главата и дума не даваше да се издума.Станахме за резил(дето се вика).Демек взимаме заеми от класовия враг,за да плащаме масрафите си на източния брат.Тогава съвсем се окакахме финансово.Претприятия,болници,училища и прочее имахме бол,но на масрафа им не можехме да насмогнем без СССР,СИВ,Зоните на Съветско влияние и хеле пък пустите му западни кредити.Ако беше жив другаря Брежнев,до днес щяхме да сме във въртележката на онзи нестихващ социализтически прогрес и просперитет.Също така с овчарски скокове щяхме да се придвижваме към комунизма,но не би.Настъпи едно време при Горбачов,при което всеки(и от изток,и от запад вика на нашите другари плащай).Те в чудо се видяха.А и нашия другар(тоест първия партиен и държавен ръководител)въпреки,че му се носеше славата на партиен член Номер 1 в държавицата ни,изведнъж се оказа,че не бил убеден марксист-ленинец.А може и да го разубедиха ,но от веднъж стана пръв перестройчик.Не излезе куражлия като Чаушеско.Бързо смени плочата и от непогрешимия курс към комунизма кривна към перестройката и от там надоло към капитализма.Вместо да бие глава пред мавзолея на Ленин и в Кремълската стена,той се юрна по едни совалки между ГФР и Япония.Остави това,но набързо охарактеризира идейте на Маркс,Енгелс и Ленин в давление от „черния дявол“,а великия ни строй като недоносче.И се почна тя една…А ти викаш,ние сме се били отказали.

 22. Ще бъдете отново в този град. В отвъдното.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //