Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Политически калейдоскоп / Преди 30 години Тодор Живков внася предложение да управлява до 2006 година, когато трябвало да е на 95 г.

Преди 30 години Тодор Живков внася предложение да управлява до 2006 година, когато трябвало да е на 95 г.

В началото на 1988 г. Тодор Живков беше предприел поредния ход: в духа на Юлската концепция той внесе в Политбюро предложение „занапред ръководните постове в партията – от генералния секретар на ЦК на БКП до секретаря на първичната партийна организация – да се заемат за два последователни мандата и по изключение по три мандата“. И придружи предложението с писмо до Политбюро, в което с присъщите си цинизъм и жигосваща ирония той пишеше:

„Добре разбирате, че като правя това предложение, ръководейки се от общите интереси на нашето развитие, аз отчитам, така да се каже, и нашите лични интереси. Както знаем, и при социализма интересите са могъща движеща сила. И така, какви са в случая вашите и моите интереси?

Първо, що се отнася до мен, аз съм си направил сметката много добре: при най-благоприятния развой на нещата ще бъда генерален секретар още три мандата – до 2006 г., т.е. когато ще съм на 95 години. Смятам, че в общи линии това съвпада с моите интереси.

Второ, мисля, че пак в основни линии, предложението отговаря и на интересите на останалите другари от Политбюро. Е, може би това не се отнася изцяло за най-младите, но какво да се прави – нали обществените интереси стоят над личните.

Така че общо взето няма от какво да се притесняваме и можем да приемем предложението.

Още повече, че се предвижда решението да влезе в сила от XIV-ия партиен конгрес. А, както ме увериха, в такива случаи решенията нямат обратна сила. Следователно и в това отношение можем да бъдем спокойни!“ Дата: 18.1.1988.

Откъс от книгата на Нико Яхиел „Тодор Живков и личната власт, спомени, документи, анализи“

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //