Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Носталгично за „светлото“ минало и за „прекрасния живот“ по времето на социализЪмЪт

Носталгично за „светлото“ минало и за „прекрасния живот“ по времето на социализЪмЪт

Понеже непрекъснато някакви полуидиоти, разпространяват напълно идиотска информация за „прекрасния живот“ по времето на социализЪмЪт, реших и аз да си припомня „нЕкои съображения“ за онези „красоти“.
Защото съм живял в тези времена и ги помня!
И така!
През 80-те години на миналия век млад специалист започваше работа със 120 до 160 лева заплата.

1. Примитивен телевизор „Велико Търново“ или „Електрон“ струваше над 7 или 8 такива работни заплати. В момента телевизор с два пъти по- голям екан и около 5 пъти по- лек, може да се купи за една средна заплата. А ако е китайски и за една минимална!

2.Подобно беше съотношението и при хладилниците, които струваха между 3 и 4 работни заплати на млад специалист.При това бяха също толкова примитивни, колкото и телевизорите соц.производство.

3. Легендите за чакането да си закупиш автомобил, са самата истина.Чакаше се с години. Много години! Една Лада струваше над 6000 лева или около 50 тогавашни заплати на млад специалист. Днес с 50 минимални заплати от 380 лева (или 19 000 лева) си визмаш чудесна кола, без да чакаш и минута.

4. И чакането за апартамент се измерваше с петилетки. И нямаше лабаво.

4. Видео плеърите се купуваха от Кореком и ако бяха с 4 глави + видеозапис струваха най малко 400 долара.Това прави между 10 и 12 заплати на млад специалист от онова време. В наши дни DVD -плеър струва 1/4 от минималната заплата, а Blu-ray домашно кино е половин средна заплата.

5. Дънките също се купуваха от Кореком и бяха между 20 и 25 долара = 2/3 от заплатата на млад специалист от онова време. И съответно целият ни гардероб беше точно толкова сив, колкото и животът ни! За сравнение сега едни дънки струват същата цена в лева, но ни костват една дневна … надница.

6.Буквално всички хранителни продукти за които сега се пенят, че стрували малко през времето на социализЪмЪ, в един и ли друг период от време бяха дефицитни. Ако нямаше кафе, имаше зеле, или ако картофите се появят, нямаше дезодорант. В онези години беше по-ценно да имаш приятелка продавачка, от колкото роднина – професор. Спомням си, че когато вуйчото на жена ми си купи телевизор, чака на опашка с дни и нощи. Правилно четете- чакаше се и през нощта. Намяташ едно одяло и чакаш ред. За един пиклив телевизор дето в точка 1 го описах колко струваше.

7. През 80 -те вече не забраняваха Бийтълс, Пърпъл, Лед Цепелин, Пинк Флойд и т.н., но внимаваха да не прекаляваме със слушането на „упадъчна“ музика“. В дискотеките и радиостанциите имаше … лимит за хубава музика и никакъв лимит за съветски пляски и ширпотребата на нещото, наречено фестивал на политическата песен „Ален мак“.

8. Всеки петък новините бяха съветски и филмът беше на руски.

9. Цялата т.нар. културна общественост на НРБ волно или неволно живееше в тотален дефицит(по-скоро изолация) от книги, филми, театрални постановки, музика и т.н. обявени от комунистическия режим за забранени. В онези години съм питал мой роднина, който е учен занимаващ се с психология, как аджеба се занимава с тази наука, без да му разрешават достъп до Фройд. Отговора беше четем нелегално.

9. Светът се развиваше, но нас ни пазеха да не го видим – на границата убиваха, ако решиш да надникнеш извън кочината, наричана не без основание социалистически ЛАГЕР. Беше си точно лагер. За да видиш Европа,трябваше или да си от комунистическата въхушка, или моряк, или пилот, или спортист или да си музикант. И задължително в отбора или музикалния състав, примерно на всеки 10 души имаше още най-малко 5 милиционера и задължително поне двама доносника.

10. Имаше и истински концентрационни лагери в които изтезаваха и убиваха хора, заради всякакви измислени причини. А понякога и без причина. Например за модерна прическа, тесни панаталони, слушане на джаз, виц за другаря Живков и т.н.

11. В онези години „Религията беше опиум за народите“ . Това проповядваха като официална държавна доктирна. Същите тези атеисти , днес се опитват да институционализрат Православието за собствени политически нужди. Трагедията е в това , че и СС на БПЦ не се дърпа много. Унизително е да ги гледаш как днес стари комунистически ченгета и нови попове си разменят Юдини целувки!

12. В онези години, за всяко международно безумие, в което беше натиквана България НЕ се говореше. Пращаха танкове в Будапеща, Прага или подпомагаха Ярузелски да мачка Полша, защото така повеляваше техния „интернационален дълг“.
Техният обаче! Не нашия!

13. Управляваха ни дразнещо посредствени хора. Правешкият чобанин Тодор Живков не можеше да различи 8 септември от 8-март и бъркаше полупроводнците с цели, но можеше да ни направи 16 -та републина на СССР, докато се мляска уста в уста в Брежнев.

14. Имаше система от привилегии, за привилегировани отговорни другари и другарки, подобна на кастовата система в Индия. Обаче значително по-лицемерна! Докато в Индия се опавдават с боговете, нашите товарищи и товаришутки направо заместиха Бог със …себе си!

15. Най-лошото е , че и преди и сега манталитетът на простите, докопали властта си е все същия! Тези дни ронихме сълзи за пострадалите от наводнението в Мизия и как за една година нищо не се било променило. Ами спомнете си Стражица! Колко години минаха от онова ужасно земтресение и как още си личат последиците от него?
В крайна сметка така сме живели и така ще живеем, докато пълния тръбух е по- важен от свободната воля!

(публикация във Фейсбук)

12 Коментари

 1. Много точно написано! Трябва обаче да се отбележи, че през соц-а имаше някои категории, които живееха доста добре на гърба на останалия народ. Това бяха активни борци, доносници, милиционери, военни и още някои други. В наши дни основно техни представители реват колко „хубаво“ било през социализЪма. Е, как да не е било хубаво – правиш няколко доноса, зачеркваш живота на няколко семейства и готово. Една друга част пък, които нямаха скрупули си крадяха на поразия кой, откъдето свари – заводи, ТКЗС-та, частни имоти и т.н. Това, че през соц-а не се крадяло са пълни глупости! Точно обратното – крадеше се поголовно! Нямаше нито една кола на улицата с чистачки на нея. Разбитите мази и тавани бяха ежедневие. Да не говорим пък, ако имаш празна къща или просто място на село.

  • Уникален анализ с уникален коментар, но незнам защо се опитвате да манипулирате. Телевизор електрон 1988г цена 95лв, тогава все още по света няма LED и LCD монитори. Ако следваме логиката, че държавата е била милиционерска и на доносници то тогава всички са живеели добре, но едва ли. Би било най-добре да се опитваме да видим добрите и лошите неща на този период и да си вземем полуките, а не да преминаваме в крайни оценки.

   • Стабилизатор

    Манипулатора очевидно си ти. Откъде я измисли тая цена 95 лв. за телевизор?
    Един телевизор от соц. марките тогава беше между 900 и 1500 лв..

   • Телевизор Електрон през 1988г. струваше над 10 повече, т.е. над 1 000 лева. Ако приемем, че средната заплата е била около 250 лева, това са над 4 заплати! На всичкото отгоре кинескопите на тия боклуци бяха руски и за 3-4 години всичко приключваше. Все едно днес да си купите телевизор за 4-5 хил. лева и след няколко години да го изхвърлите, защото не става за нищо. С колите е същата работа. Тогава една калпава Лада струваше около 8 хил. лева – това са 32 средни заплати. Днес с 32 средни заплати можеш да си купиш чудесна кола в средният клас и да забравиш за всякакви ремонти по нея с години наред, за разлика от Лада-та, която трябваше да се ремонтира през ден.

 2. Идиот. Хладилниците били „примитивни“. Българските хладилници бяха отлични и до днес много хора още ползват някой „Мраз“ от онова време. А „отличната кола за 19 хил лева“ днешни, направо е върхът на шоколада.

 3. Браво отлична статия МРАЗЯ КОМУНИЗМА

 4. Повечето сравнения не са релевантни с днес. Развитието на технологиите ги обезценява ежедневно.
  Има обаче някои сравнения, които са точно с наши дни – танкове пращахме и в Ирак в наши дни и дадохме жертви. И за какво? Тогава все още не бяхме член на НАТО. Сега вярно няма ДС, но има ДАНС и купища служби и службички с една огромна свита от доносноци. Живееха на наш гръб то не че сега не го правят – започна се още с приватизацията и разни момченца се връщаха от чужбина за да ни оправят – визирам правителството на НДСВ. И така ни управялаха, че си направиха хотелчета. А за сегашните, магистрали строели уж… Да де ама дясната лента за Бургас е под всякаква критика и строената преди по-малко от 10 години, на участък от комунистическата магистрала строен преди повече от 10 години е в по-добро състояние. Не е само това, но нека гледаме реално на нещата!

  • Точно така, технологиите се обезценяват в времето. Електроните по онова време бяха технология от преди поне 15 години и трябваше да бъдат без пари. Тук изключвам кинескопа им, защото едва ли някой, някога е произвеждал нещо по-калпаво. Лада-та пък е технология от средата на 60-те, т.е. през 1988г. би трябвало отдавна да не се произвежда. Днес, със сегашните 32 средни работни заплати си купуваш автомобил, чиито модел е най-много на 3-4 години, а не на 25!

 5. Така си е, а ако хвърлим един поглед и върху влаковете и локомотивите, ще видим, че те са си същите, които помним от деца-кой не се е возил с електричка, кой не е пътувал с мартенски оцветените Дряновски вагони, които през 1989 г. са излезли от Вагонния завод, а впоследствие са ремонтирани още 2-3 пъти досега и пак са в движение, същото се отнася и за локомотивите „Шкода“, най-стария, който съм виждал е от 1975 г. Тези машини направо не си знаят годините! А уж казаха специално за електричките, че от 2016 г. повечето ще ги спрат от движение, а ще останат само здравите, защото тези салонни влакове отдавна не се произвеждат, а и няма части за тях, вече и трудно се произвеждат, а и лесно се палят! А съвсем наскоро видях една електричка на гара Варна, друга на гара Шумен! Явно още има живот в тези влакове! Вярно, че има цял вагонен парк, пръснат из депата в цяла България, но то е защото или чакат за основен ремонт, за който парите не са стигнали, или за части! И в двата случая БДЖ-то си крета, но докога ли!

 6. Съгласен съм с всяка дума в статията, с изключение на едно.
  Авторът нарича неокомунистите „полуидиоти“. Това не е така. Те са кръгли, пълни и завършени идиоти. Само индивид с мозък на хлебарка може да изпитва каквито и да е положителни чувства към мрачните години на комунистическата диктатура. Трябва да се каже обаче, че не малка част от публикациите в този сайт са писани от тролове.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //