Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Пътувахме с комета от Варна до Бургас за 5,80 лв.

Пътувахме с комета от Варна до Бургас за 5,80 лв.

Преди години по нашето Черноморие имаше комети. Те развиваха голяма скорост: 32 възела, или около 60 км в час. Няколко пъти съм пътувал до Бургас и Несебър с комета. Пътуването траеше около час и половина.

На корабчето имаше кафе и безалкохолни напитки. Човек можеше да стои в удобния салон или да излезе на палубата и да гледа към брега. Кометите кръстосваха цялото българско Черноморие от Балчик до Мичурин, сега Царево. Плаванията бяха само през летния сезон, някъде от май до септември. На борда се събираха около стотина пътници. Помня, че билетът от Варна до Бургас тогава беше 5,80 лева. Това за тези времена не беше никак евтино. Въпреки това си заслужаваше парите. За сравнение автобусният билет беше 3,70 лева.

За съжаление, през 1989 г. БМФ спря кометите като нерентабилни. Една от тях беше превърната в дискотека в Обзор, други бяха продадени в чужбина, а трети – дадени за скрап. Една от атракциите по родното Черноморие приключи.

retro.bg

2 Коментари

  1. Ради Панайотов

    През месец септември 1990 г. за последно пътувах с комета. Водих с двама млади мъж и жена англичани от Варна до Несебър и обратно. (В изречението за спирането на кометите сигурно трябва да се пише „след 1989 г.“, защото така не е точно.) С гостите ми първоначално застанахме на откритата платформа, за да наблюдаваме пристанището, града и залива. Не им казах нищо предварително и когато кометата излезе от пристанището и се засили и се вдигна над водата, англичаните направо се изумиха и почти изплашиха. Взеха да се удивляват колко модерни плавателни средства имаме. А като им казах, че са на по 25 – 30 години, взеха да гледат като паднали от Марс. Същото ми се е случвало и с германци и те оставаха доста озадачени, когато им посочвах в далечината крановете „Круп“ на Корабостроителния завод, пояснявайки, че вдигат цели секции от строящите се кораби с тегло по 800 тона. За сравнение им посочвах малки корабчета по 500 тона. Посочвах им и други кораби в пристанището и залива, пояснявайки тонажа им, добавяйаки, че сме строили кораби по 100 000 тона. Но всичко това сега остана в миналото и на учениците се говорят небивалици за „изостаналостта ни преди 10 ноември 1989 г.“

  2. Ради Панайотов

    Допълнение: През 1990 г. вече беше започнала голямата инфлация и цената на билета за пътуването ни от Варна до Несебър беше 7 лева и стотинки.

    А споменатите кранове „Круп“ тогава бяха по на 35 – 40 години.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //