Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / „Правоимащите” пазаруваха от „Кореком”, ние се редяхме на опашки за портокали

„Правоимащите” пазаруваха от „Кореком”, ние се редяхме на опашки за портокали

Само отговорните другари имаха достъп до стоките „II направление”

По времето на Бай-Тошовия зрял социализъм хората бяха свикнали с постоянната оскъдица на така наречените „дефицитни стоки“ – понятие, което днес е непознато за нашия свободен пазар и на потребителите. Стоките се деляха според произхода си на „I направление“, тоест наше или чуждоземно, но социалистическо производство, и „II направление“ – стоки от капиталистическите страни, които можеха да се купят само от „Кореком”. Такава възможност имаше едно малцинство от „отговорни другари“ на ръководни партийни или държавни длъжности. Те сами се наричаха „правоимащи“. По нормалната логика останалото население, мнозинството, бяха „правонямащи“, макар че тази дума не се употребяваше, защото при социализма всички бяха „равни“.

Търговското обслужване в етичен план бе непреодолим проблем: продавачките бяха надути, стояха зад щанда като мумии, без специално внимание към клиента и го „обслужваха“ с досада. Когато по официални или църковни празници по магазините се появяваха екзотични продукти, бързо се разнасяше мълва: „Знаеш ли, пуснали са портокали?“, и веднага за тях ставаха дълги опашки. Явно някой неизвестен фактор отгоре „пуща“ в търговската мрежа въпросните цитрусови плодове или друг дефицитен продукт, в това число и резервни авточасти. В много случаи снабдяването с дефицитна вещ ставаше с връзки с някой „отговорен другар“. Ако обикновен потребител попиташе някой продавач за такава стока, той отговаряше: „Всеки ден не е Великден“.

След демократичните промени нещата се промениха революционно, магазините се напълниха с отдавна мечтани cтоки, продавачките се усмихнаха и посрещаха слисания отначало клиент като желан гост. Но едновременно с изобилието частният вече пазар донесе една странна мода, която има подчертано психологическо измерение: цените не бяха закръглени, а се появи феноменът „99“. Вече няма стока с цена 100 лв., а вместо кръглата сума се мъдри 99,99 лв. И човек се пита: „Ало, подигравате ли ми се, че от 10,000 стотинки ми „отстъпвате“ 1 стотинка, т.е. нищо, и ме кандърдисвате: „Хайде бе, будала! Юруш на голямата далавера от една стотинка, побързай, да не изтървеш авантата!“. На такава подигравка старите хора казват: „Абе, ние сма алъщисали (свикнали) на всичко, ние Втора световна война изкарахме, че това ли няма да изтърпим, защото знаем две и двеста”. Щем не щем, ще се примирим и с този дар на демокрацията – феноменът „99“.

Костадин Чобанов

2 Коментари

  1. „Първо направление“ – социалистическа валута, „преводни рубли“, които никой не е виждал как изглеждат. „Второ направление“ – тука работата вече става дебела: западната конвертируема валута – любимите на комунистическите деребеи долари, марките на ГФР и пр. За незаконно притежание на последните се лежеше в затвора, ако не си съответния син, внук, роднина… Но да не би да си помисли някой незапознат със системата, че ако хукнеш на „екскурзия“ към социалистическа държава, то БНБ ти насипва социалистически пари в кесията, колкото щеш. Не, не ти насипва. През 1987 година „даваха“унгарски форинти само за 27 български лева. Пък ти ако щеш спи там на гарата. Вероятно сумите са били подобни и за другите държави от СИВ. Това, ако не си „правоимащ“. Ако си, работата е друга. Социализмът не е за всеки.

  2. Отечествен Фронт

    И на тоя Костадин приоритетите му били бананите и портокалите и корекома . Само че във корекома продаваха най големите боклуци на запада прикрити със лъскави опаковки .На мой приятел баща му бог да го прости беше международен шофьор и като се завърне от курс донасяше всичко за което мечтае едно дете .И всичките тези лакомства и цигари и бонбони си бяха пълни боклуци !00% по лоши от нашите .Така че това е пропагандна статия колко лош е е бил соца а запада колко е добър. Е за 32 години видяхме западният либерал – фашистки капитализъм колко е добър .Храната пълна със отрови и ГМО- та насаждане на джендър идеологията и содомията и зоофилията и другите западни извратени атлантически ценности и гей парадите най вече . Така че авторът да си завре във джендър гъза това което е написал и да бяга към брюксел че наближава денят за гей парада.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //