Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Помните ли, че всяка сутрин преди първия час имахме задължителна физзарядка

Помните ли, че всяка сутрин преди първия час имахме задължителна физзарядка

Физзарядка – знае ли някой млад човек днес какво означава тази дума? Физзарядката беше задължителна във всяко училище и се правеше сутрин преди началото на часовете. Наричаше се още ведрина. Събираше се цялото училище в двора и всички правеха упражнения за раздвижване и разтягане под музикален съпровод. Беше забранено да закъсняваме за физзарядката.

Помня, че като ученици много я мразехме, но сега разбирам колко полезна е била грижата за здравето и тонуса на младежите.

Днес полезните движения в училище са сведени до минимум. Естествено, през междучасията децата си изкарват енергията в бой, търкаляне по пода, тичане по коридорите и т.н., но като цяло – нищо градивно.

Дори не съм сигурна в колко училища в часовете по физическо децата правят упражнения за раздвижване. В повечето случаи просто ги пускат да играят било футбол, било волейбол, или просто да се гонят из двора на училището. А на когото не му се тича, спокойно може да се усамоти и да играе виртуални игри на модерния си телефон.

2 Коментари

  1. Физзарядката трябва да е задължителна в училището и след това където се работи.Така е в Япония и никой служител няма право да отказва физзарядка.

  2. Физзарядка е казармен термин, в училище се правеше утринна ведрина. Сега преди първия час всички са в“пушкома“ – дърпат и шмъркат. Затова по принцип са малограмотни, защото стават малоумни.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //