Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Когато в завода имаше здравна служба, стол и детска градина

Когато в завода имаше здравна служба, стол и детска градина

Публикуваме текст от списание „Работничка“, 1985 г., в който директорката на завод Денка Петрова разказва за битовите условия, социалната дейност, културната програма и художествената самодейност в едно българско предприятие по онова време. Ето какво казва тя:

И в трите ни цеха има стаи за функционален отдих. Снабдени са с домакинска техника и в тях се сервира чай, кафе, айрян и други разхладителни напитки. Поставени са касички, в които работниците, неконтролирани от никого, заплащат минимални суми. Трябва да кажа, че досега не е липсвала дори една стотинка.
През 1981 г. построихме битов комплекс. Магазините за хранителни стоки и галантерия се зареждат много добре – има всичко, което е нужно и за най-капризните клиентки, в крояческото ателие работи добър специалист, а от козметичния и фризьорския салон жените излизат винаги доволни.

В здравната служба имаме лекар и двама медицински техници. Стоматологичният кабинет е оборудван с най-нова апаратура, а в клиничната лаборатория се правят всички изследвания. Обзаведохме стаи за лична хигиена на жената, баня.

Столът в завода е с 250 места, цената на храната е с 60 процента отстъпка.

Лавките в цеховете предлагат богат асортимент закуски, автоматите за газирана вода се ползват безплатно. Младежкото общежитие е с 250 легла. На всяко младо семейство се предоставят по три стаи. В общежитието има клуб за естетическо възпитание, стаи за почивка, кухненски боксове, зали за шах, за тенис на маса, телевизори.
Образцовите детски ясли и детската градина работят по режима на завода, а има и места за нощуващи групи. Предстоящо е разширяването им.

Богата и разнообразна е дейността на работническия Дом на културата. Естрадният ни оркестър „Стоп“ и битовият хор са лауреати на IV републикански фестивал. Танцовият състав и кръжокът „Художествено слово“ спечелиха сребърни медали. Клубът „Приятели на книгата“ зае първо място в окръга за 1984 г. Председател на този клуб е тъкачката Мария Мирчева, която има обещаващи изяви в поезията.

Клубът „Приятели на изобразителното изкуство“ организира изложби на изтъкнати творци, гостува ни Окръжната художествена галерия. Показани бяха картини и на младите заводски художници самодейци.

Домът провежда срещи с дългогодишни работници, челници в производството и наставници, разговори за качеството на продукцията, насрещното планиране и дисциплината. Тук се извършват ритуалите за приемане на патрони на бригадите, вечери на младото семейство.

Тъкачният ни цех е младежки. Там се роди инициативата „Дни на комсомолското управление“. Заводският комсомолски секретар за определено време става директор, активисти заемат другите длъжности. Всеки млад човек в тези дни може да провери способностите си да ръководи.

Много още неща могат да се разказват за богатите дни на нашия работнически колектив. Но нали в живота е така – думите са слаби, когато има значими дела.

retro.bg

11 Коментари

 1. Когато в завода имаше здравна служба, стол и детска градина…..
  ….на нас не ни хареса и си избрахме демокрацията.
  Честито!

  • Ние не знаехме какво избирахме. Явно сме си мислели, че при демокрацията, ще имаме още по-добър и богат стол, по-модерна здравна служба, и по-прекрасна детска градина:(((

  • Баш мерси

   В предприятието ма майка ми здравна служба нямаше, нито градина. Понеже второто го нямаше, често си чупех главата между халетата, та знам… Само един миризлив стол и гадните му манджи, щом след 30 години още го помня…

 2. Когато в завода имаше здравна служба, стол и детска градина….. парите не стигаха, понеже се харчеха за много други несвързани с производството неща.
  В тази статия може да се прочете за аварията в Девня през 80-те. Една от главните причини е недостига на западна валута, с която е трябвало да се купят важни резервни части от чужбина, тъй като не се произвеждат в страната. Вместо това, тъй като валута не е отпусната на предприятиято, са използвани „подръчни средства“. Това, комбинирано с небрежност и тежки условия на труд, довежда до авария, при която загиват около 20 души и са разрушени няколко промишлени сгради, щетите са били за милиони.
  https://socbg.com/2014/01/%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82-%d0%b0%d0%b2%d0%b0.html

  https://socbg.com/2015/10/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b7%d1%80%d0%b8%d0%b2-%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d1%8f.html

 3. Дрън-дрън ярина. С тази носталгия по глупостта до никъде няма да стигнем. Трябва да се мисли трезво и без носталгия , защото времената не бяха добри. Страх . мизерия и доносничество , аз не искам онова време .

  • Страх? От кого? Мизерия? Абсолютна глупост! Доносничество? Явно вие сте една от тях, след като сте толкова сигурна!

 4. Ние не сме избира ли.,което е днес..Сегашна мизерия,а я избраха алчните,крадливи корумпирани политици,които сега не са на политическата сцена,а политически трупове ..
  И сега страдат хората,които са обречени на глад и мизерия,заради алчността на днешните,които управляват еднолично,за своя облага и интереси!!!???

 5. Леле през тези златни времена, направо да им повярваш… А другата страна на 1985г….
  Да попитаме българските турци по това време, започва насилствено смяна на имената им хиляди избити и прогонени от родните им домове. Не се споменава нищо за аварията в Девня точно по това време и там е имало стол, здравна служба и какво ли не.

 6. Написаното прилича по-скоро на пропаганда, отколкото на реалното състояние на нещата. Така или иначе светлото бъдеще на социализма не се случи.

 7. Е то от „каскет“ друго освен пропаганда не може да видиш а и трупове!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //