Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Разпродават имуществото на козметичния гигант “Ален мак“

Разпродават имуществото на козметичния гигант “Ален мак“

Най-старата козметична компания в България остана в историята като проиводител на незабравимия крем за бръснене „Каро“ и пастата за зъби „Поморин“
На 9 февруари в Пловдив  се проведе търг с явно наддаване за част от имущество на най-старата козметична компания в България – легендарния „Ален мак”. Незабравими за поколения българи остават неговите най-популярни продукти: кремът за бръснене „Каро“ и пастата за зъби „Поморин“.

Синдикът на обявеното в несъстоятелност предприятие, което в миналото  произвеждаше дори храна за космонавти, вади на тезгяха най-различни машини и стопански инвентар, компютърна и климатична техника, лабораторно и офис оборудване, инсталации и автомати, имоти и всякакви други активи на останалото в историята дружество.
Имуществото се продава като седем обособени съвкупности с индивидуална начална цена на всяка съвкупност, която е минимална и е без ДДС. Стъпката за наддаване за всяка съвкупност е 1000 лева от началната цена.

Сред имуществото, което търси нови собственици, са инсталации и автомати на минимална обща стойност 141 129 лева. Продават се още енергийни и водни съоръжения /97 003 лв./, пособия, попадащи в категория „Производство и техника” /84 702 лв./, компютърна техника и офис оборудване за общо 11 132 лева, климатична техника, лабораторно оборудване и други активи. Общата стойност, на която се оценяват всичките обявени на търг активи на производствения колос е близо половин милион лева.

Проблемът е, че голяма част от разпродаваното имущество е морално остаряло и в този смисъл непотребно за закупуване с цел в вкарване в промишлен оборот.

Компанията е основана през далечната 1892 г. от казанлъшкия търговец на розово масло Антон Папазов. През 1929 г. с царска грамота той е назначен за придворен доставчик. По-късно фабриката бива национализирана, а през 1993 г. е приватизирана. Бизнесът тръгва катастрофално надолу през 1998 г. след загубата на необятните руски пазари. Продажбите падат с над 20%, а печалбата се редуцира три пъти.


В цеховете на предприятието в ерата на соца. 

През 2002 г. „козметичната“ гордост на страната ни е купена от Петър Терзиев, зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов, чрез офшорката „Ефектен унд финанц България“, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Тогава са обещани в производството да се налеят милиони, но на практика поточните линии продължават да бълват познатите от соца и вече неконкурентни у нас пасти за зъби и шампоани. После идва и причудливото решение „Ален мак“ да изнесе производството си в Украйна – мотивът на ръководството е да се реализират икономии от високите данъци, такси и мита.

През 2011 г. акционерното дружество фатално изпада в несъстоятелност поради невъзможност да обслужва облигационен заем.

„Алем Мак“ произвеждаше едни от марките, с които няколко поколения за израснали –  шампоанът „Кря-кря“ („Па-па“), пастата за зъби „Поморин“, кремът за бръснене „Каро“. Козметичната компания далеч надхвърля националния пазар и е бележеше силно присъствия на пазара в Русия.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //