Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Преди 45 години Килифарево става град, защото Тодор Живков го сбърква с… Калофер

Преди 45 години Килифарево става град, защото Тодор Живков го сбърква с… Калофер

Скъпи спомени пазят по-възрастните жители на Килифарево от далечната вече 1973 г., пише в новия си брой областният седмичник „Кореспондент“. Именно тогава близкото до Велико Търново село е обявено за град. На празненството идва почти цялото ръководство на БКП, начело с държавния лидер Тодор Живков.

В детайлите на онези дни и духът на времето навлиза историкът Михаил Стойчев, който живее в Килифарево и е уредник в Регионалния исторически музей.

Той разказва, че идеята село Килифарево да стане град се заражда през 70-те години на миналия век около 50-годишния юбилей на Деветоюнското въстание, който се чества през 1973 г. Килифаревци взимат дейно участие в този бунт и се готвят да отбележат славно годишнината.

В началото на месец май 1973 г. делегация в състав първия секретар на Общинския партиен комитет Никола Атанасов, кмета Петко Куцаров и директора на местното училище Иван Трифонов заминава за София, за да види докъде е стигнало изпратеното по официален път предложение Килифарево да стане град и да връчи лично покани на Тодор Живков, Пенчо Кубадински и Добри Джуров да присъстват на тържествата в селото. Но мисията се проваля.

По-късно първенците отиват и при Димитър Туджаров – бивш председател на Окръжния народен съвет във Велико Търново.

Михаил Стойчев подробно описва как се развиват по-нататък събитията. „Той (Туджаров, б.р.) от своя страна ги завежда при Пенчо Кубадински, взел лично участие като командир при построяването на „Прохода но Републиката” и е отсядал в Килифарево. На кафе и коняк започва разговора с него. 

След като тримата излагат причините за своето посещение и предават личните покани за участие в юнските тържества, Кубадински се обажда на Тодор Живков и му казва за предложението на килифарци. Държавният глава дава своето съгласие Килифарево да стане град и приема поканата за участие в тържеството, което е насрочено от Кубадински за 10 юни. След това в телефонен разговор нарежда на Пеко Таков: „Другарят Живков каза да изготвиш указа”.

Речено-сторено. Всичко по-насетне се развива гладко по сценарий. Селото спешно се излъсква и благоустроява,за да посрещне видните си гости, сред които е и лично другарят Тодор Живков. Именно от приветствието на Първия става ясно, че зелената светлина за погражданяването на Килифарево е дадена, поради… объркване на географията.

Той тържествено поздравява от трибуната „жителите на най-младия социалистически град в България – Калофер“.


Пеко Таков чете Указа за обявяването на Килифарево за град

Михаил Стойчев обобщава: „За повечето килифарци нищо особено не се променя, след като стават „граждани”. Още на другия ден след тържеството живота си продължава „по старому”. Но в годините след 1973 г. в Килифарево са построени няколко жилищни блока, ТКЗС се преобразува в АПК, няколко от магазините по главната улица стават Универмаг, изготвен е проект за градски транспорт. А през 1983 г. е открит и Историческия музей“.

Източник: regnews.net

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //