Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Толкова бяха заплатите в онова време – 76 лв. Когато го имаше голямото нямане…!

Толкова бяха заплатите в онова време – 76 лв. Когато го имаше голямото нямане…!

Освен това, във време онова от заплатата освен данък общ доход се удържаха още ергенски данък, данък за самооблагане, членски внос за ОФ организацията и Комсомола. Е, имаше и безплатни неща – работихме безплатно в някои съботи, Димитровски, Ленински, безплатни бригади в помощ на селското стопанство и Народната република, за телефон ако искаш да имаш трябваше 4 дни да копаеш траншеи за кабели. Кола или жилище ако искаш трябваше да внесеш едни сериозни пари и да чакаш 15 години. Опашките по магазините също бяха безплатни – за капачки за буркани, захар, тоалетна хартия… каквото пуснат.

Бананите и портокалите няма да споменавам, защото за тях се борихме само по Нова година. Имаше само една партия БКП и една банка ДСК. Децата още от чавдарчета и пионерчета се задължаваха да събират и предават хартия и старо желязо, да работят на полето в Текезесето като берат грозде, събират цвекло и домати. Абе, както заяви другаря Тодор Живков – социализЪма си беше едно недоносче!

Автор:Peter Petrov?

4 Коментари

 1. Да, съгласен съм.Но имаше нещо което можеше да си позволиш!!!!!Имаше работа за всички,дори и за най-небразования,и всички бяха спокойни.Имаше сигурност в утрешния ден.Мошеше да си вземеш кредит,без да се притесняваш,дали утре в този завод (ФИРМА) няма да те сикратят,или да фалира!!!. Много добре си спомням митингите,когато Великите демократи на България тръбяха по мегафоните,че всичко свързано със старата система,ТРЯБВЯ ДА СЕ УНИЩОЖИ.И се започна един мъчителен преходен период!!!!!.И сега какво!!!!! ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.В мътните времена на ДЕМОКРАЦИЯТА,който успя да се НАКРАДЕ сега е спокоен, защото има зад гърба си,Българската Стопанска Камара,която определя колко и кой ще е на примиерския стол!!!!А останалите които си плащаха чинно членските вноски,и горе споменатите данъци,започнаха да преровят, боклуджийските кофи!!!!!.Другите които бяха по-млади,намериха утеха по другите държави.Мога още да коментирам но няма смисъл.

 2. Мно-о-ого манипулативно представена статийка! 76-левови заплати имаше преди повече от половин век – в началото на 60-те. Траншеи за телефонен кабел някой да е копал е пълна измишльотина, Димитровския съботник – също, а Ленински съботник имаше един път в годината на доброволни начала. Членските вноски си бяха за които са членували в тези организации – не виждам нещо нередно в това. Ергенския данък пък беше механизъм, чрез който се целеше повишаване на раждаемоста – нещо, което и други държави практикуваха. И какво лошо има в предаването на старо желязо и хартия, да попитам? А за чавдарчетата дето са брали грозде и цвекло… какво да коментирам нелепици!

  • Така е Емо, така си беше!. Ама времето показа, че е било грешка. А дано след още толкова години да сме живи и пак да коментираме!

 3. Комунизмът е престъпление

  Трябва да си голям неможач, за да ти е уреденото местенце в работещото на загуба предприятие пръв приоритет.
  То затова ви се и срути строят така. Сам самичък се срути и остави тегавото си наслведство да се изплаща от децата и внуците и те да бягат в чужбина. Три фалита на икономиката, търгашенето на златният резер в Москва.. За предателството на Македония няма да говоря, че ми става прекалено горчиво.
  Изобщо цоциализмът е най-лошото нещо, което се е случвало на България и българите в многовековната ни история.
  И затова помнете, деца, и никога не повтаряйте грешката на мързеливите си предци за едното сигурно пълно канче (колко е било пълно вижте в статията горе)
  Айде със здраве

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //