Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Избирам социализма пред крадливата демокрация. За 12 лева почивахме 14 дни в станция

Избирам социализма пред крадливата демокрация. За 12 лева почивахме 14 дни в станция

Често по нашите медии и най-вече някои телевизии слушам да хулят и отричат социализма. И в Народното събрание депутати от ГЕРБ изричат хиляди лъжи и сипят злъч по социализма. Но те сигурно са родени след Десети ноември или са възпитани от хора, които не са успели през времето на соца. Аз съм живял в три епохи – в царско време, при социализма и при крадливата демокрация. Ще дам пример с моето родно село Орешец, Харманлийско.

Първо – през царско време много от къщите бяха покрити със сламени покриви. Електричество нямаше, светехме си с газени лампи. Като бях дете, помня, че в центъра на селото имаше поставен фенер и ние децата си играехме около него. През нощта улиците бяха кални, вода пиехме от кладенците по дворовете си, ако някой се разболееше, го откарваха на лекар с волска кола в Харманли. Селяните едва се изхранваха и семействата им гладуваха.

Второ – дойде 9 септември и първата задача на отечественофронтовското правителство беше да прекара електричество. Селото бе водоснабдено с питейна и поливна вода, построиха две чешми. Създаде се образцово трудовокооперативно стопанство. Селяните отначало се бояха да се влязат в него, вярно, имаше малко насилие, но после взеха да се записват. Не беше лесно, защото получаваха по 1-2 стотинки трудоден. После обаче се замогнаха и взеха да се записват масово в стопанството. Пристигна и механизация, създаде се строителна бригада. За 120 дни вдигнаха двуетажна тухлена къща. Направиха стопанска постройка и работилници за ремонт на техниката. Построи се ново училище, детска градина, чуваше се детска глъч по дворовете. Тогава младите хора имаха работа, раждаха деца. С 12 лв. за 14 дни селяните почиваха в станциите из цяла България и в други страни от социалистическия лагер.

Трето – дойде крадливата демокрация. Тогава правителството на Филип Димитров назначи ликвидационните съвети – това бяха хора, които никога не са работили никъде. Тези некадърници ликвидираха и събориха всичко, което беше построено с труда на обществото. И сега хората мизерстват.

Панайот Пулев, Димитровград

25 Коментари

 1. Za sazhalenie kratkoto opisanie e vyarno ,no i bolezneno za mnogo „demokrati’ ,nediklateni ot kapitalizma!!

 2. Тъй беше байо,ама 1000 км по- на запад хората имаха всичко това милион пъти по-хубаво и качествено.И бяха и сега са милион пъти по-шастливи от нас.

  • В голяма заблуда си ‘мойто момче’ – даже огромна – и за преди и за сега …. или никога не си ходил „1000 км по-на запад“ и не си се интересувал ( ма не на – един познат негов познат май му бил разказал ) – което е поправимо , ако имаш желание …. или си си просто едно тролче – което прави “ разговора “ безсмислен …

  • Тъй беше байо, ама държавите на 1000 км. на запад, 300 години грабеха и крадяха от други народи по света, за да имат всичко това, докато България беше над 600 години грабена и мачкана и само за 45 години ги догони по почти всички показатели, това първо и второ, всички тези благинки, хората на 1000 км. на запад получиха единствено и само благодарение на социалистическите държави, като противовес, да не им хрумне и те да правят революции!!! А да ми дрънкаш, че сега на запад имало истинска демокрация значи, че или си платен, не ставащ за нищо друго, освен за лъжи трол, или си пълен олигофрен!!!

 3. Оня дето помни

  Цитирам: „Не беше лесно, защото получаваха по 1-2 стотинки трудоден. “

  Абе другарю Пулев при надник от 1-2 ст. на ден българският селянин ако не краде трябва да работи от 600 до 1200 дни, т.е. от две до четири години за да изкара тия 12 лева. И през това време не трябва да харчи за нищо друго – ни цървули ни за кибрит ни за тока и водата, дето са му ги прекарали, ни за нищо.
  Не знам дали се усещаш, че ти си написал най-грозната истина за социализма др. Пулев.

 4. Колко пъти ще претопляте тая стара манджа??? Всеки път като постнете от нея се разнася отвратителна миризма!ЗА СОЦА ЖАЛЯТ ТЕЗИ, ДЕТО СА СИ ЖИВЯЛИ ДОБРЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ. ДА ГИ ИЗРЕДИМ: АБПФК ( активни борци- синовете и внуците им) , Партийна номенклатура- окръжни, градски секретари на БКП , ОФ номенклатура, ПРОФ председатели, висши военни и милиционерски чинове, Началници в „Търговия на едро“ ( заради рушветите, дето са вземали за дефицитните стоки), Комсомолски секретари и другата паплач в Комитетите на ДКМС. Директори на обединения, ВТО, Директори на комбинати и заводи.Мастити писатели , кинорежисьори и композитори, възхваляващи Партията . Покрай тях са „блажели“ и тия що са осигурявали забавленията на „отговорните другари“ , Началници на ловни стопанства , партийни вили за разпивка и курварлък!ЕТО КОИ ХЛЕНЧАТ ЗА ХУБАВИЯ СОЦИАЛИЗЪМ -АБПФК с огромните привилегии !240 000 активни борци се радват на привилегии през 1980 г.!!! Какви им бяха привилегийте?
  В началото те са: – Народна пенсия – Надбавка към заплатата -Предимство при назначаване на работа – Предимство при кандидатстване във ВУЗ – По-евтино медицинско обслужване – Безплатни почивни станции – Еднократно предимство за придобиване на жилище и покупка на лек автомобил – Безплатна карти за градския транспорт – Безплатна карта за баня Ето така „чисто и просто“ докато народът чакаше по 15 години за москвич или лада, активните можеха да си я купят бързо и лесно, а синът на Милко Балев Калин по-късно да яхне и як японски мотоциклет. Според историка доц. д-р Михаил Груев, чрез привилегиите за активните борци Живков си създава нещо като преторианска гвардия. В нея също има напрежения, които в един момент изкристализират до противопоставянето на партизаните от по-големите бойни единици като отряда „Антон Иванов“ или врачанския „Гаврил Генов“ срещу особено облагодетелстваните чавдарци – участниците в отряда „Чавдар“. Тодор Живков обаче майсторски тушира тези напрежения чрез ловко лавиране в кадровата си политика и с увеличаване на привилегиите. На 25 август 1969 г. е приет специален декрет № 31 за „подобряване на материалното и социалното положение на революционните кадри“, който разширява и прецизира привилегиите. Пенсиите на активните борци са увеличени. Те са допълнителни към пенсиите, които получават за старост. На 1 януари 1970 г. едно допълнение към Закона за пенсиониране определя по-ниска пенсионна възраст за прослужено време и старост на активните борци: 55 години за мъжете и 50 за жените и 15 години минимален трудов стаж. Малко след това привилегиите на активните борци се прехвърят и върху техните деца. В средните училища и в университетите първо са приемани всички деца на БПФК, които са изкарали оценка 3, по параграф „Ж“ от специален закон. При оценка 2 се е искало специално разрешение от партийните органи, което обикновено, е давано и активните наследници, макар и с двойки, също са били приемани.
  Убо подарява апартамента като сватбен подарък на Иван Славков и Людмила Живкова на бул. „Васил Левски“ 79 със 128 картини на известни български художници.Собственикът Добри Минов – виден български фабрикант – е бил убит в Държавта сигурност, след това е хвърлен от последния етаж на къщата, за да се имитира самоубийство. Известно е, че в къщата на убития Минов живееха само партийни величия, без да са платили една стотинка, настанени там от Политбюро на ЦК на БКП заради „заслуги“ към Партията.

 5. Отличен коментар г-н Велинов.
  Ще добавя,че и дребните душици се чувстваха добре.Настанени в чуждите къщи срещу символичен наем от 2-3лв. Получваха заплата 90лв. и сияеха от щастие,че им е сигурна.

 6. „За 120 дни вдигнаха двуетажна тухлена къща.“
  Най-вероятно за председателя на ТКЗЦ-то?

 7. Разбира се, че мързеливците и авантаджиите и сега ще искат да почиват без пари.

 8. Истината е че социализма направи България европейска страна с нормален за Балканите стандарт на живот, не коментирам какво са представлявали „другарите“ предателите Димитров, Коларов, предателството за Македония, партизанските отрепки престъпници и цялата антифашистко измет в България, тях ги ненавиждам и ако съм бил тогава роден, щях да ги разстрелвам с кеф.
  Но след като БКП се срасна с държавата и влезе в матрицата на социалистическата държава, няма как, направиха много за българския народ, създадоха промишленост, благоустроиха селищата, и т.н. Разбира се това го направи българският народ, но някой трябваше да създаде организация и да направлява това изграждане. Моето детство и ранна младост бяха в последните 2 десетилетия на социализма и не съжалявам за това, напротив, много съм щастлив че именно тогава съм се изградил като човек, защото сегашните младежи ставата или пълни боклуци, или болезнено амбициозни мозъци, които изтичат от България и обслужват чужди държави, и в двата случая е загуба за страната ни. Бих се върнал в социализма, заради сигурността, социална и физическа, мангалите си знаеха мястото и нямаше убити и изнасилени старици за по 20 лв, които мангалът отмъква, достъпното образование и здравеопазване, здравото и възпитаващо на добродетели училище, липсата на класово разслоение, наличието на нормални ценности в обществото, култа към знанието, към науката, към усъвършенстването, неприемането на перверзиите, тогава педераст беше обида, а сега младите момченца в 90% са скрити или явни пендели, независимо дали са метросексуални ощавени отрепки, дето си правят „масаж на простата с изкуствени х.йове“, или баш-гьотверени, тогава жените бяха нормални, не пазеха идиотски диети, не се щавеха като мюсюлмански гювендии и си имаха косми по краката, на пубисите и подмишниците и не се срамуваха от тях, не си слагаха халки в носа, като на дядо ми прасето на село, не се рисуваха и татуираха като папуаски, а за наркотици знаехме само от американските филми, които и тогава бяха поне двойно повече отколкото съветските. Ракия си варяхме свободно, а сега се крием, и на магазина 1 бутилка беше 2-3 лв. не като сега 10 лв и нагоре и то за менте. Изобщо в онези последни 2 десетилетия на соца, се живееше много по-свободно и по-смислено, отколкото сега. Смятам че това може да се върне но само с национал-социализъм, времето на съветския социализъм умря безвъзвратно! Бъдещето е на национал-социализма и фашизма, тъпи и неуважаеми от мене сънародници. А какво направи „думукрацията“ на оня идиот Желев, слава на всевишния че го прибра в пъкъла! Превърна България в най-престъпното и гнусно място за живеене, по-точно, съществуване! А като ви чета коментарите, тъпаци загубени, мисля че и тоя ад който е сега в България ви е малко. Не е до сторя, а е до народа. Българите и в рая да ги пратиш пак ще са недоволни и ще оплюват всичко, затова ней-добре е този гнусен български народ, той вече не е народ а сволочь стадо, да изчезне от лицето на земята, защото е пълна измет и боклук. Мрете шибани ми сънародници, колкото по-бързо, толкова по-добре! Ай сектир на всички ви! Мангалите ще ви разкажат играта след няколко десетилетия.

 9. нормален човек

  и дойде перестройката и балонът се спука. и излезе голата истина за заводите дето бълваха брак но имаше СиВ и наливаше едни пари за да мирува раята.учи мамо да не работиш.къде можеш да чуеш по олигофренски съвет.крадяхме кой каквото може от работата си..как да дадеш пари за нещо дето го има и е държавно..а на автора на гнусния пасквил що не впрегнеш енергията си и да посочиш с пръст твоите другари,,нинова ,добрев и им кажеш в очите какво мислиш за тях.как се разграничиха от другарчета им с парички ,когато лапаха от тях.искаш ли да те чуят казваш цялата истина 9ти септември избити цветът на нацията за да могат цървуланковците да крадат и управляват.умиление е тока и водата…но градчета като котел ,габрово където е имало индустрия да ти затрият всичко да ти лепнат думата кулак..и безследно да те затрият.
  не ми се пише повече…авторе засрами се !!

 10. Човека не е написал,че се даваше от ТКЗС захар,брашно и всичко нужно на семействата. Цените на стоките в магазините бяха много ниски.Всичко което ядяхме бе истинско и здравословно.Този Запад когото се величаеше не е най-добро за планетата земя .Шаренията на стоките им съсипа земята.Сега сме помиината яма на прехваленият ЗАПАД.Защо да плащаме ВРЕДНИ ЕМИСИИ? Нашите предприятия не могат да се сравняват със западните гиганти и замърсители на въздуха,земята и водата.Ами какво ще кажете за ЗАВОЕВАТЕЛНАТА политика на прехвалената САЩ?А какво търсеше САЩ във всички бомбандирани държави в Близкия изток?Че те съсипват всичко до което се докоснат.С какво им пречеше Сърбия,а защо съсипаха Либия. С каква храна се зареждат хранителните западни вериги в България? Къде са ни вековните гори и добитата дървесина? Има природна сила и всевишен разум наречен от нас ГОСПОД и той започна да раздава правосъдие Случайни ли са природните катаклизми в САЩ, частично и Западна Европа.Всичко това е по вина на прехваленият Запад. Вие като че ли харесвате системата „живей за мига“ без да мислите за след нас.

  • Викаш ТКЗСто давало 🙂 🙂 я кажи какво е вземало?
   Цените бяха ниски ама нямаше нищо освен зад тезгяха с рушвет!
   След чернобил без никакви мерки за народа но второ направление за партията сега на първо място по онко болни в света!!!!!! Ако не знаеш Русия и в момента поема част от лечението на онкоболните в птогнилия запуд защото е осъдена от тоя същия запад за укриване на аварията!!!!!
   Тия запад специално Европа има най чистия въздух и най строгите екологични норми!!!! Не комунистически Китай Куба Венецуела и Северна Корея!!!!! Помийна яма сме заради другарите които са си на власт постоянно!!! Истинския комунист не вярва в бог не лицемерничи след толкова разрушени църкви избити попове забрани на вяра и религия гонения по големи дори и от тези в арабския свят и в римски времена има си много голям казан за тях за интернационалистите сега глобалисти 🙂 лененисти сталинисти тошковисти и все асталная :))

   • ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА

    След настъпване на „необратимите демократични и неолиберални промени“ 85% +от населението ,което е останало на територията наречена България живее в условия максимално близки до скотските.Но може да се отбележи ,че цялата територия придоби един автентичен вид на тотална разруха ,характерна за държави от петият свят

 11. Аз също съм живяла по това време и беше много по-добре от сега храната беше истинска а сега ядем химия, работа имаше за всеки, можехме да идем на почивка, децата учехме,а сега освен че не уважават никого не знаят нищо от историята и гледат новини и филми с насилие убийства и дрога.Това е демокрацията

  • Викаш друго си е съветски филм и Время в петък. Не платена бригада ангария. А храната чернобилска нитрати нитрити ддт кремиковци и невтохима само боров свеж въздух. А до уважението сама си отговори дали го заслужавате щом като искате още от това за 6 стотинки билетче и боза!! В замяна никакво излизане от България на екскурзия дори. Постоянни доноси за колегите. Никаква читава книга освен цензурата. Никакви читави филми освен цензурата. Докторите инжинерите журналистите научните работници никакъв достъп до западна научна литература?! Никаква свобода на вземане на решения за каквото и да е. Намери си букварче за 1 клас там има много страници посветени на другаря Тодор Живков и СССР и партията майка. И се замисли дали не са ти промили мозайка още от дете. Все едно в букварче да хвалят Костов или още по зле Борисов ДПС или че вярваме в любовта на САЩ и ЕС.

   • ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА

    Днeшнaтa Бългaрия e нoв Трeти cвят – c нaй-ниcки дoхoди, нaй-гoлeми coциaлни нeрaвeнcтвa и дeмoгрaфcкa кaтacтрoфa, пишe пoлcкaтa мeдия Przеgl?d („Рeвю“).
    Прeмиeрът cпи c пиcтoлeт дo лeглoтo cи и държи хиляди eврo в брoй и злaтни кюлчeтa в нoщнoтo cи шкaфчe. Eжeднeвни прoтecти прoдължaвaт пoчти три мeceцa пo улицитe. Eтo пoщeнcкa кaртичкa oт минaлoтo лятo в Бългaрия.Мoдeлът зa възcтaнoвявaнe нa пaзaрнaтa cиcтeмa, въвeдeн в Бългaрия cлeд 1989 г., дoвeдe дo бeзпрeцeдeнтeн цивилизaциoнeн кoлaпc в cтрaнaтa и oбщecтвoтo, прoдължил нaд 1,3 хиляди гoдини иcтoрия нa бългaрcкaтa държaвнocт. Eднa трeтa oт бългaритe ca eмигрирaли, прoмишлeнocттa пo cъщecтвo нe cъщecтвувa, ceлcкoтo cтoпaнcтвo e в ръцeтe нa някoлкo oлигaрхични ceмeйcтвa, здрaвeoпaзвaнeтo и oбрaзoвaниeтo ca в cъcтoяниe нa пeрмaнeнтeн кoлaпc, инфрacтруктурaтa рухвa, прoвинциятa e нaпълнo oбeзлюдeнa, втoричнa нeгрaмoтнocт нaвлeзe в рoмcкaтa oбщнocт. Eдин пoглeд към цикличнo cъcтaвeнитe oт Eврocтaт пoкaзaтeли e дocтaтъчeн, зa дa рaзбeрeм, чe днeшнa Бългaрия e нoв Трeти cвят – c нaй-ниcки дoхoди, нaй-гoлeми coциaлни нeрaвeнcтвa и дeмoгрaфcкa кaтacтрoфa.Рaзбирa ce, вcичкo тoвa нe ce cлучи извeднъж. Нo ceгa ни нaпoмнят зa тoвa мacoви дeмoнcтрaции, кoитo нe cтихвaт oт улицитe нa Coфия и някoлкo гoлeми грaдa пoчти 90 дни. Прoтecти в знaк нa coлидaрнocт ce прoвeждaт и във Вeликoбритaния, Фрaнция, Гeрмaния, Иcпaния и някoлкo други гoлeми грaдoвe, в кoитo живeт бългaрcки eмигрaнти.Oбщecтвoтo, буквaлнo c пocлeднитe cи cили, нaпрaви мaщaбeн, мoжe дa ce кaжe oтчaян oпит дa oтхвърли трaнcфoрмaциoннo-мaфиoтcкoтo игo. Зa cъжaлeниe, нямa пoмoщ oт никoгo.Eврoпeйcкият cъюз ce зaнимaвa глaвнo c Бeлaруc, кoйтo нe e члeн нa EC. Мeждуврeмeннo в Бългaрия, тoчнo кaзaнo, ce cлучвa тoчнo тoвa, кoeтo e oбeкт нa зaпaднoeврoпeйcкa критикa в cлучaя нa Бeлaруc – гaнгcтeрcкият cвят крaдe cтрaнaтa, тoрмoзи oбщecтвoтo, oлигaрхичнитe върхoвe зaбoгaтявaт зa cмeткa нa oпуcтoшeниeтo нa вcичкo нaoкoлo, нa прaктикa нямa oпoзициoнни мeдии, кoрупциятa e ocнoвният мeхaнизъм зa упрaвлeниe и др.Cлeд тримeceчни прoтecти и мнoгoбрoйни cхвaтки c пoлициятa в цeнтърa нa Coфия, Eврoпeйcкият пaрлaмeнт рeши дa прoвeдe дeбaт зa върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa в Бългaрия. Звучи Ви пoзнaтo, нaли? Нулeвият eфeкт oт тaкoвa тeaтрaлнo дeйcтвиe мoжe дa ce прeдcкaжe ceгa.Пaрaдoкc e, чe прoтecтирaщитe вce oщe нe ca излeзли c кoнкрeтни икoнoмичecки иcкaния. C oглeд нa трeтитe cвeтoвни cтaндaрти, кoитo бългaритe трябвaшe дa издържaт, изглeждa, чe нeдoвoлнитe първo щe иcкaт пaри. Мeждуврeмeннo чувaмe глaвнo призиви зa двe ocтaвки – прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв и нaциoнaлният прoкурoр Ивaн Гeшeв.

 12. Майка Ви

  Да ви еВа макЯта бУгарска, долна…продажна, поробена, тоталитарно обременена!
  благодаря за вниманието.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //